Interessant verhaal:
Spectaculaire vlucht herleeft in reddingmuseum Den HelderDoor Redacteur Den Helder
Gepubliceerd op 23 april 12, 15:08 Laatst bijgewerkt op 23 april 12, 15:11
DEN HELDER - Na de capitulatie, op 14 mei 1940, kaapten vier studenten de reddingboot Zeemanshoop in Scheveningen. 42 Joodse vluchtelingen slaagden erin een plekje aan boord te bemachtigen. Samen bereikten ze na een gevaarlijke overtocht veilig Engeland.De kleindochter van een van de vluchtelingen bezoekt morgen (dinsdag) het reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder. Een van de vluchtelingen aan boord was de joodse journalist Joop van der Laan (53). Zijn kleindochter Lis Drew in Australië verdiept zich in de geschiedenis van haar opa, die in 1981 is overleden. Zijwil in Den Helder met haar eigen ogen het soort boten te zien, waaraan haar vader zijn redding heeft te danken.
De Zeemanshoop werd na de kaping in Engeland toegevoegd aan de Nederlandse oorlogsvloot. Zij werd tijdens de oorlog ingezet als communicatievaartuig voor de mijnendienst van de Koninklijke Marine in Holyhead en Harwich. In 1945 werd ze gedumpt bij de afgedankte schepen in de miljoenenhoek van de rijkswerf Willemsoord.
Directeur H.Th. de Booy van de N.Z.H.R.M. zag haar daar na vijf jaar terug. ‘Wat een rotboot’ stond er met krijt op de motorkap geschreven. Omdat de Zeemanshoop in de ogen van Booy nog bruikbaar was als reddingboot, bood de marine aan het vaartuig te herstellen.
Na een grondige reparatie kwam de boot in 1946 beschikbaar voor het reddingwerk, voornamelijk op het IJsselmeer. Tot 1976 bleef de Zeemanshoop in bedrijf. Bij haar uitdienststelling is ze in particuliere handen overgegaan.
Het Reddingmuseum beschikt over de originele Kromhout-motor van de Zeemanshoop en een manshoge foto van een spectaculaire redding in 1938 waarbij de Zeemanshoop betrokken was.
Bron:
http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article15279603.ece/Spectaculaire-vlucht-herleeft-in-reddingmuseum-Den-Helder