Maar Peter in dat geval heb je het niet meer over, in de volksmond, pure zuurstof maar, een explosief mengels waarbij het percentage zuurstof onder de bovenste explosiegrens geraakt is. Afsluiters en reduceerventielen van een zuurstof fles mag je alleen smeren met WATER elke vorm van vet / olie, of met vet / olie besmet vuil kan zelfontbranding van de zuurstof tot gevolg hebben maar ook dan zit je op het moment van ontbranding in het explosie gebied.
Ik ben ook even aan het googlen geweest en nergens zijn de explosiefgrenzen van zuurstof te vinden (raar maar waar) er zijn zelfs chemiekaarten die beweren dat zuurstof een NIET brandbarestof zou zijn zie link http://www.kumoweld.nl/images/2009-06/zuurstof.pdf
Het is iets anders.
Je hebt brandbare stoffen en onbrandbare stoffen. Een brandbare stof heeft zuurstof nodig om te kunnen verbranden.
Indien een brandbare stof meer zuurstof krijgt dan normaal in de omgevingslucht zit, kan deze veel makkelijker tot ontbranding komen.
Bij het bovengenoemde zuurstofflesje is het niet de zuurstof die tot ontbranding komt maar het vet.
Zuurstof brandt niet, immers het gaat geen chemische reactie aan met zichzelf. Alleen brandbare stoffen gaan een chemische reactie aan met zuurstof, en dan noemen we het brand.
Ook moeilijk brandbare stoffen kunnen door veel zuurstof tot ontbranding komen, bijv. Staalwol waar zuurstof bij komt (experimentje wat we allemaal wel eens gezien hebben)
Je zult dus ook geen explosiegrenzen van zuurstof vinden. Maar alleen explosiegrenzen van brandbare stoffen t.o.v. omgevingslucht (waar 21% zuurstof in zit), wat de gebruikelijke bepalingsmethode is. En daarnaast worden er wel eens explosiegrenzen bepaald van brandbare stoffen in verhoogde zuurstofconcentraties.