Reanimatie : Benen Liften

Auteur Topic: Reanimatie : Benen Liften  (gelezen 3948 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Gepost op: 9 mei 2012, 12:10:51
De huidige reanimatie protocollen zeggen er nog niets over... echter naar aanleiding van een artikel, en dat ik onlangs getuige was van een reanimatie waar de benen werden gelift door een arts en ambulanceteam toch maar even de vraag ook hier stellen.

Eerst even het artikel :
Citaat
Hart- en buikmassage vergroot slagingskans reanimatie’Als iemand op straat volgens de richtlijnen is gereanimeerd, zijn de kansen op overleven niet heel groot. Die kansen zouden wel eens kunnen stijgen als er behalve hart- ook buikmassage wordt toegepast, denken onderzoekers Yanru Zhang en John Karemaker van het AMC. ‘Maar buikmassage moet dan wel subtiel gebeuren.’
Sinds 2010 zegt de officiële richtlijn van de Nederlandse Reanimatieraad dat je na dertig keer hartmassage twee keer mond-op-mond beademing moet toepassen. Dat wil zeggen: als je een getrainde EHBO’er bent. Een relatieve leek die met 112 belt, krijgt, als het goed is, inmiddels het advies om de mond-op-mondbeademing maar helemaal te laten zitten.
“Op druk”
AMC-fysioloog John Karemaker snapt dat advies wel. ‘Het idee van reanimatie is onder andere dat de bloedsomloop weer “op druk” komt. Hartmassage is daarvoor al een vrij matig middel. En als je dan die massage ook nog gaat onderbreken door beademing, dan stort de met moeite opgebouwde druk meteen weer in.
Gootsteenontstopper
Er is nog veel meer winst te behalen, denkt de onderzoeker. ‘Vorig jaar verscheen er een belangrijke studie in The Lancet. Daarin werd gekeken naar het effect van massage met behulp van een cup; zeg maar een soort gootsteenontstopper die je op de borst van de patiënt kunt zetten en waarmee je niet alleen kunt duwen maar ook kunt trekken. Als je dat apparaat gebruikt, in combinatie met een klep op de mond, die voorkomt dat de longen zich bij iedere slag volzuigen met lucht, creëer je een soort vacuüm in de borstkas. Daardoor stroomt die borstkas beter vol met bloed. De algemene uitkomst van dat onderzoek was niet wezenlijk beter dan bij standaard reanimatie. Er was wel wat verbetering in de mate van hersenschade na hartstilstand. Dat suggereert dat de bloedsomloop inderdaad beter wordt onderhouden. Maar wat het meest opviel: er was méér longschade in de vorm van vochtophopingen (oedeem) door deze manier van reanimeren.’
Die verhoogde longschade zette Karemaker op een ander spoor: waarom gebruik je al het bloed dat toch al in de buikvaten zit niet om het hart op een subtiele manier van nieuw bloed te voorzien? Samen met biomedisch ingenieur Yanru Zhang heeft hij dat idee nu uitgetest; niet in vivo – in patiënten of proefdieren – maar ‘in silico’, in een computermodel. Zhang: ‘We hebben de druk en de circulatie in de verschillende lichaamsdelen – hart, kransslagader, longen – wiskundig beschreven en vervolgens berekend wat er gebeurt als je afwisselend druk uitoefent op de borst en op de buik. En wat blijkt? Als je de druk in de buik niet verder opvoert dan 40 mm kwik, dan verbetert de uitkomst van de reanimatie aanzienlijk.’
Buikmassage
Het effect van de hart- en buikmassage is tweeledig, schrijven de onderzoekers. Door de buikmassage wordt bloed vanuit de buik naar het hart gebracht, waardoor het hart beter wordt voorbereid op de volgende ‘slag’ van de massage. Bovendien wordt de buikaorta samengeperst, waardoor de druk in die kransslagader niet onnodig ver daalt. Maar wordt de druk in de buik verder opgevoerd dan de grens van 40 mm kwik, dan is de buikmassage juist weer contra-productief, waarschuwt Zhang. ‘Buikmassage is op zich niet moeilijk, maar als je te hard duwt, stijgt de druk in de longcirculatie te veel en krijg je weer een groot risico op oedeem.’
Bron: Blik op Nieuws.nl of http://www.aed-blog.nl/2012/05/hart-en-buikmassage-vergroot-slagingskans-reanimatie/647

Dit artikel is naar aanleiding van een berekening naar aanleiding van een computer model.   De logica er achter lijkt me simpel.  En in sommige oudere protocollen werd ooit aanbevolen om de benen te liften om de bloedvoorraad metname de bovenbenen ter gebruiken bij de reanimatie.
Dit lijkt ook logisch om de bloedtoevoer naar het hart te helpen. Bij sommige vormen van shock is dat zelf een aanbevolen methode.. Behalve als de shock word veroorzaakt door problemen met de pompfunctie..
Bij reanimatie is de pompfunctie uitgevallen en de bloeddruk op het hart nagenoeg 0, Dat proberen we met borstcompressies weer op gang te krijgen.  Dus het lijkt een logische keuze om de benen te liften.  Echter het is in de huidige protocollen een beetje in onbruik geraakt.

Nu kwam ik onlangs op een industrieterrein een reanimatie tegen, waarbij een arts en een ambuteam de benen van het slachtoffer iets omhoog brachten terwijl er borstcompressie werden gegeven.  

Vandaar mijn vraag : zinvol of niet zinvol  ? voor op gesteld dat het de rest van de bestaande protocollen niet verstoord of vertraagd..




RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1 Gepost op: 9 mei 2012, 12:33:11
De trendelenburg in light vorm?


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #2 Gepost op: 9 mei 2012, 12:39:58
Alleen de benen liften.. dus niet een gehele trendelenburg..

Er is al iets eerder gepubliceerd hierover..
Citaat
Resuscitation. 2010 Dec;81(12):1615-20. Epub 2010 Sep 16.
Passive leg raising during cardiopulmonary resuscitation in out-of-hospital cardiac arrest--does it improve circulation and outcome?
Axelsson C, Holmberg S, Karlsson T, Axelsson AB, Herlitz J.
Source
Gothenburg EMS System, Gårda Brandstation, Åvägen 2, SE-402 24 Gothenburg, Sweden.
Abstract
BACKGROUND:
Passive leg raising (PLR), to augment the artificial circulation, was deleted from cardiopulmonary resuscitation (CPR) guidelines in 1992. Increases in end-tidal carbon dioxide (P(ET)CO(2)) during CPR have been associated with increased pulmonary blood flow reflecting cardiac output. Measurements of P(ET)CO(2) after PLR might therefore increase our understanding of its potential value in CPR. We also observed the alteration in P(ET)CO(2) in relation to the return of spontaneous circulation (ROSC) and no ROSC.
METHODS AND RESULTS:
The P(ET)CO(2) was measured, subsequent to intubation, in 126 patients suffering an out-of-hospital cardiac arrest (OHCA), during 15 min or until ROSC. Forty-four patients were selected by the study protocol to PLR 35 cm; 21 patients received manual chest compressions and 23 mechanical compressions. The PLR was initiated during uninterrupted CPR, 5 min from the start of P(ET)CO(2) measurements. During PLR, an increase in P(ET)CO(2) was found in all 44 patients within 15 s (p=0.003), 45 s (p=0.002) and 75 s (p=0.0001). Survival to hospital discharge was 7% among patients with PLR and 1% among those without PLR (p=0.12). Among patients experiencing ROSC (60 of 126), we found a marked increase in P(ET)CO(2) 1 min before the detection of a palpable pulse.
CONCLUSION:
Since PLR during CPR appears to increase P(ET)CO(2) after OHCA, larger studies are needed to evaluate its potential effects on survival. Further, the measurement of P(ET)CO(2) could help to minimise the hands-off periods and pulse checks.
Copyright © 2010 Elsevier Ireland Ltd. All rights reserved.



Dinges

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,168
Reactie #3 Gepost op: 9 mei 2012, 12:53:35
Alleen de benen liften.. dus niet een gehele trendelenburg..

Kun je mij het verschil aanduiden? En hiermee in het achterhoofd houdende; de hele bedoeling van betreffende houding?


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #4 Gepost op: 9 mei 2012, 13:06:18
Ik denk dat gedurende reanimatie een algehele trendelenburg niet haalbaar en tijdrovend zal zijn en daarmee niet effectief is..

Ik denk meer dat een  De "Shock position" (hieronder een beter plaatje) meer haalbaar is, dan een complete trendelenburg.



Er zijn trouwens meer publicaties over "passive leg raising during cpr" die in ieder geval de toevoer van druk en het vasthouden van de bloeddruk op het hart beschrijven.
 
Waarbij iedereen in de conclusie's schrijft, er moet nog nader onderzoek naar gedaan worden, naar het verbeteren van de effecten op de bloeddruk en brein.  

Als ik het opschrijf zoals ik het begrijp,  word de bloedvoorraad in de benen gebruikt om de bloeddruk te verhogen, en er weerstand opgebouwd in de grote bloedsomloop, zodat de bloeddruk in de kleine bloedsomloop effectiever wordt.


Dinges

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,168
Reactie #5 Gepost op: 9 mei 2012, 13:21:45
Dus protococollair zit alles wel snor, bij bijv. ambulancedienst? Volgens de huidige richtlijnen en aanpassingen, anno 2012?


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #6 Gepost op: 9 mei 2012, 13:31:29
Dus protococollair zit alles wel snor, bij bijv. ambulancedienst? Volgens de huidige richtlijnen en aanpassingen, anno 2012?

Over die casus die ik meegemaakt heb, leek de rest allemaal conform de nieuwste richtlijnen.. Het enige is dat de benen gelift werden.. Ik heb nog geen idee of dit protocol bij deze dienst was.. (lijkt me nog niet), of dat dit een actie was op suggestie van die aanwezige arts.
Ik heb de vraag wel gesteld, echter nog geen antwoord ontvangen.. Patiënt is trouwens na twee keer defibrilleren met een zelfstandige circulatie meegenomen naar het ziekenhuis.

De start van de reanimatie heb ik niet geheel meegemaakt, maar de locatie en de organisatie kennende is er conform de recentste ERC/NNR BLS AED richtlijnen gestart.. Bij aankomst van de arts zijn de benen gelift, en bij aankomst van de ambu is dit vol gehouden.

Los van of de discussie of dit  protocollair is. vind ik er inmiddels veel meer artikelen over..

Citaat
"Passive leg raising (PLR) is a bedside maneuver that mobilizes the equivalent of approximately 250 ml of blood sequestered in the calf veins back to the heart. It is quick, safe and reversible. It provides information that very quickly helps to guide therapy."


cavia

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,113
Reactie #7 Gepost op: 9 mei 2012, 14:28:55
In complete trendelenburg reanimeren is natuurlijk lastiger omdat het hele lichaam dan schuin ligt. Dus zul je schuin moeten reanimeren.
Tevens gaat dan dus de meeste druk naar het hoofd en niet naar de borstkas wat wel de bedoeling is van het verhaal.


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #8 Gepost op: 9 mei 2012, 15:25:19
oowkee, maar lijkt het zinvol, logisch ja of nee ?,  het lijkt als ik de literatuur mag geloven te gunste komen van een opgebouwde bloeddruk ?, het lijkt de overlevingskans te vergroten. wat zou er op tegen zijn ?