Thema Marinedagen 2012Samenwerken is bij de marine de norm. Vloot en mariniers zetten zich samen in voor veiligheid op en vanuit zee. Ver weg, maar ook dicht bij huis. De marine werkt nauw samen met civiele autoriteiten, andere departementen en de overige krijgsmachtdelen. Het samen oefenen en samen opereren met andere marines draagt bij aan het onderlinge vertrouwen en wederzijds begrip. Tijdens de Marinedagen toont de marine met haar partners het belang van die samenwerking.
Vanaf de kades en aangemeerde marineschepen kan het publiek met eigen ogen aanschouwen hoe marinemannen- en vrouwen samenwerken om een drugstransport te onderscheppen, om een amfibische landing uit te voeren, om piraten te overmeesteren of om een reddingsoperatie op zee uit te voeren. Op het terrein van het Marinebedrijf is het imposante dok opengesteld om bezoekers een uniek kijkje achter de schermen te bieden.
Uiteraard kunnen bezoekers op het terrein van de marinebasis ook zelf de handen uit de mouwen steken, bijvoorbeeld door te abseilen, aan een lichte lasten tuig te hangen of zelf militaire uitrustingsstukken ter hand te nemen.
De marine en haar partners: samen voor nationaal belangNederland is onlosmakelijk verbonden met water. De marine zet zich, samen met haar partners, in om de maritieme veiligheid te waarborgen. Op zee ondermeer door het in kaart brengen van de zeebodem voor veilige navigatie voor de scheepvaart, of door het ruimen van explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Maar ook havenbescherming in Nederlandse havensteden tijdens grote evenementen en belangrijke bezoeken is een taak van de marine. Civiele autoriteiten en de krijgsmacht werken nauw samen om crises en rampen te bestrijden.
De marine en haar partners: samen voor internationaal belangDe Nederlandse samenleving heeft baat bij een stabiele internationale gemeenschap. Daarom werkt de marine samen met internationale bondgenoten, civiele autoriteiten, andere departementen en de overige krijgsmachtdelen. Tijdens diverse missies en operaties dragen de marine en haar partners bij aan vrede en veiligheid, waar ook ter wereld.
De marine en haar partners: samen voor maritiem onderhoud en ondersteuningVeiligheid op en vanuit zee betekent dat er gewerkt moet worden met modern, robuust, veilig en zeer hoogwaardig materieel. Bundeling van logistieke- en materieelexpertise zorgt hier mede voor. Samenwerking met spelers binnen en buiten defensie zoals lokale en civiele ondernemers maakt dat de Nederlandse vloot hoog aangeschreven staat, hierdoor kan de militair zich optimaal concentreren op het uitoefenen van zijn taak.
De marine en haar partners: samen voor kennis en innovatieOntwikkeling van kennis, toepassen van innovatieve ideeën om veiligheid op en vanuit zee mogelijk te maken, nu en in de toekomst. Het operationeel inzetbaar houden de vloot vereist een goede kennis. Samenwerkingsverbanden met opleidingsinstituten in de regio Den Helder, zoals ROC Kop van Noord Holland, Horizon College, INHolland, Tetrix en HTOI maken dit mogelijk. Door samen te werken en verder te ontwikkelen op dit gebied, wordt voorzien in een grote behoefte aan met name geschoold technisch personeel, een fundament voor de groei van het havengebied van Den Helder.
http://www.defensie.nl/marinedagen/bezoekersinformatie/thema_marinedagen_2011