Redders bundelen opleidingskennis
Vlissingen, 14 mei 2012
KNRM en strandwacht Vlissingen hebben de eerste cursus reddingwaterscooter operator en reddingzwemmer georganiseerd. In deze cursus zijn drie verschillende opleidingen gecombineerd tot één uniforme instructie.De KNRM en de strandwacht van de gemeente Vlissingen hebben hun eerste gezamenlijke opleiding voor het varen met een reddingwaterscooter afgerond. In twee opleidingen werden zes nieuwe strandwachten opgeleid voor het bedienen van dit reddingvaartuig. De nieuwe opleiding is een samenvoeging van drie verschillende instructieboeken tot één nieuwe handleiding, die als uniforme lesstof zal dienen voor alle opleidingen met reddingwaterscooters in Nederland.
Opleiding reddingwaterscooter KNRM en strandwacht VlissingenDe strandwacht Vlissingen was de eerste die een cursus voor de reddingwaterscooter in Nederland introduceerde. Volgens Albert Dijkstra, hoofd strandwacht in Vlissingen is de nieuwe opleiding een aanwinst. Dijkstra: “In 2004 organiseerden wij tijdens het reddingsevenement Rescue Vlissingen voor het eerst een waterscootercursus ten behoeve van het reddingwerk. De opleiding hiervoor kwam van Amerikaanse brandweerinstructeurs uit Ventura (USA), die de waterscooter reeds jaren met succes toepasten voor reddingswerk op zee. Na ons volgden verschillende vervolgopleidingen, met soms afwijkende reddingstechnieken. De discussie over de verschillen zijn we nu kwijt.”
De reddingwaterscooter wordt sinds 2010 ook gebruikt door de KNRM Lifeguards voor strandbewaking op de Waddeneilanden. De opleiding van de KNRM komt van de Britse zusterorganisatie RNLI. Ook Reddingsbrigade Nederland gebruikte voor haar waterscooters weer een andere handleiding. Vorig jaar zijn de handen inéén geslagen om te komen tot een uniforme opleiding. Instructeur Leon Boeije, die al tien jaar ervaring heeft met reddingwaterscooteropleidingen is erg tevreden over het nieuwe handboek. Boeije: “De grootste winst behalen we doordat de reddingstechnieken uniform en uitwisselbaar zijn voor alle instructeurs en strandwachten. Zodoende weet straks elke bestuurder en reddingzwemmer in een perfect samenspel een drenkeling snel te redden. Het maakt niet uit of het een strandwacht op de Waddeneilanden is of op Walcheren”.
Alle strandwachten, die de cursus reddingwaterscooter operator en reddingzwemmer met goed gevolg hebben doorlopen, ontvingen een KNRM-certificaat, waarmee zij bevoegd zijn om als bestuurder van de reddingwaterscooter op te treden. Inmiddels wordt ook gewerkt aan een instructeursopleiding, waarmee de KNRM in korte tijd het aantal docenten wil vergroten. Jaarlijks moeten ongeveer 50 nieuwe bestuurders worden opgeleid voor de reddingposten op de Waddeneilanden. De instructeurs kunnen ook worden ingezet voor de opleiding aan reddingsbrigadeleden elders in het land, zoals in Vlissingen. De opleiding duurt twee dagen. De vaardigheden moeten vervolgens in stand gehouden worden door regelmatig oefenen.
www.knrm.nl