Ik ben het helemaal met je eens. Brandweer Nederland moet zich dat ook veel beter realiseren en zich ook opstellen als een echte brandweer in plaats van een partner/goede vriend van zorginstellingen.
Elders lezen we dat brandpreventiemedewerkers druk zijn met allerhande projecten die zich vooral richten op het beperken van materiele schade. Er loopt ook een topic over het beperken van aantal dode dieren bij stalbranden, het is vreemd als men hier over nadenkt om het te verbeteren en de situatie in zorginstellingen niet als topprioriteit heeft gemaakt. Het gaat hier over mensen, de brandweer moet zich in mijn ogen minder als overlegpartner opstellen en 1.eens iets meer als een autoriteit door deze instelling advies te geven, te eisen dat ze zich aan brandpreventieve regels houden en niet aarzelen stappen te zetten zoals een dwangbevel een instelling (tijdelijk) te laten sluiten.
In Nederland weet je namelijk dat je niet zo maar meer in een zorginstelling kan worden opgenomen, het is overheidsbeleid om mensen zo lang mogelijk thuis te houden tot het echt niet anders meer kan. Het gevolg is dat je in een zorginstelling inderdaad alleen maar mensen aantreft die mentaal en/of fysiek er heel slecht aan toe zijn.
De repressieve dienst van de brandweer, de ambulancedienst en zelfs de BHV (als die op zondag met voldoende slagkracht aanwezig zijn in een zorginstelling) kunnen weinig doen als iemand in een rolstoel in brand staat.2. Wat de brandweer wel kan is het de zorginstelling kwalijk nemen dat patienten in brand kunnen vliegen. Als je mensen fysiek en mentaal er al zo slecht aan toe zijn dat ze niet meer zelfredzaam zijn en geestelijk niet meer 100% zijn moet de persoon geen beschikking meer hebben over aanstekers, lucifers, brandende kaarsen, enz.
3.De brandweer kan ook advies geven over de kleding. Het gaat bij deze zieke mensen niet meer om er mooi uit te zien, ze hoeven geen modeshow meer te lopen. De kleding moet niet gemakkelijk vlam kun vatten. De brandweer kan ook eisen dat de zorginstelling zorgt dat alle kleding geimpregneerd is.
De brandweer kan ook aan de bel trekken bij de toezichthouder IGZ omdat dit een patientengroep is die eigenlijk 24/7 permanent toezicht nodig hebben. Als een zorginstelling de zaken goed op orde heeft is het niet nodig dat je pas na een automatisch brand alarm ontdekt dat dit soort patienten brand staat maar zie je het direct.
1.Die brandweer etc. zou dan wel de nodige en noodzakelijke "autoriteit" moeten hebben.
2.Bindende adviezen, zinvolle en praktische eisen opleggen en als blijkt dat daaraan geen gehoor is gegeven moeten er forse straffen kunnen worden opgelegd.
Momenteel is het zo dat dat soort instellingen vaak fungeert als doorgangshuis voor soms incapabele managers, van de ene vette baan naar de volgende nog vettere baan.
3.Geimpregneerd meubilair, sleutels voor het personeel mbt apparatuur waardoor brand kan ontstaan, niet makkelijk ontvlambare kleding van de bewoners, aparte
rookruimten, aanstekers, lucifers uitbannen op kamers etc. dus even tijdelijk door de verzorgenden ter beschikking laten stellen en verder achter slot en grendel.
Kaarsen, er zijn legio nauwelijks van echte kaarsen te onderscheiden kunstkaarsen, dus volledig uitbannen brandende kaarsen.
Het is allemaal betrekkelijk eenvoudig door te voeren maar er moet wel de nodige aandacht voor zijn, zowel bij de organisatie alswel de betreffende familieleden,
flinke straffen voor de organisatie, die vaak ongeinteresseerde managers, helpen. Bewoners die de voorschriften keer op keer weten te omzeilen moeten voortvarend verwijderd kunnen worden.