Veiligheidsregio en brandweer hebben zorgen over zelfredzaamheid ouderen

Auteur Topic: Veiligheidsregio en brandweer hebben zorgen over zelfredzaamheid ouderen  (gelezen 21728 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Pleidooi voor brandregels seniorenwoning: 'dit kan echt niet meer'

GISTEREN, 22:40 BINNENLAND
ANP
GESCHREVEN DOOR Marc Hamer - Verslaggever

Er moeten aparte, scherpere eisen voor seniorenwoningen komen als het gaat om brandveiligheid. Tot die conclusie komt de Brandweeracademie na een uitgebreide studie. Nu hoeven seniorencomplexen slechts te voldoen aan de eisen voor gewone bewoning. "Dat kan echt niet meer", zegt lector Brandpreventie René Hagen.

Ouderen zijn namelijk extra kwetsbaar voor brand. Hagen: "We zien dat ouderen bijna drie keer zo veel kans hebben om te overlijden bij een brand als mensen onder de 65. Als mensen in het ziekenhuis belanden door een brand, dan is de kans ook bijna drie keer zo groot dat ze het uiteindelijk niet overleven."

De Brandweeracademie bracht het afgelopen jaar in drie rapporten de invloed van de vergrijzing op brandveiligheid in kaart. Vandaag is het laatste rapport (.pdf) verschenen, met daarin de mogelijke oplossingen.

lees verder: http://nos.nl/artikel/2079037-pleidooi-voor-brandregels-seniorenwoning-dit-kan-echt-niet-meer.html
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #21 Gepost op: 19 januari 2016, 18:08:16
Ouderen in de val bij brand: “Veiliger om op de begane grond te slapen”

Citaat
dinsdag 19 januari 2016  |  15:37

HILVERSUM Er zijn grote zorgen over het toenemend aantal thuiswonende senioren dat overlijdt na een brand, zo blijkt uit onderzoek van NH en EenVandaag. De Veiligheidsregio komt daarom met een concreet advies: ga op de benedenverdieping slapen.
Van verslaggevers Maarten Edelenbosch, Joost Lammers en Kimo Demoed
"Het is helaas nu al in de slachtofferstatistieken te zien dat ouderen een kwetsbare doelgroep zijn", schrijft een woordvoerder van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. "De overheid investeert in voorzieningen om mensen langer thuis te kunnen laten wonen, zoals trapliften.”
Tegelijkertijd moet er worden nagedacht over de veiligheid. “Met een traplift kan een bewoner niet op tijd vluchten als er 's nachts brand uitbreekt, dat hebben we helaas in de praktijk gezien. Is het dan wel verstandig om boven te slapen?"

lees verder: http://www.rtvnh.nl/nieuws/178123/ouderen-in-de-val-bij-brand-veiliger-om-op-de-begane-grond-te-slapen
Samen sterk in de hulpverlening!


enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,591
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
Reactie #22 Gepost op: 19 januari 2016, 18:33:22
! No longer available
Brandweer verwacht 60 procent meer dodelijke brandslachtoffers in 2030

Gepubliceerd op 19 jan. 2016 RTV NH
Uit onderzoek van de brandweer blijkt dat er in 2030 zo'n 60 procent meer dodelijke brandslachtoffers vallen dan anno 2016.
Ouderenbond KBO vindt dat volstrekt belachelijk en eist dat de minister maatregelen neemt.
http://www.rtvnh.nl/nieuws/178123/ouderen-in-de-val-bij-brand-veiliger-om-op-de-begane-grond-te-slapen
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #23 Gepost op: 19 januari 2016, 18:52:28
Citaat van: enrico1972 link=msg=1400721 date=1453224802
! No longer available
Brandweer verwacht 60 procent meer dodelijke brandslachtoffers in 2030

Gepubliceerd op 19 jan. 2016 RTV NH
Uit onderzoek van de brandweer blijkt dat er in 2030 zo'n 60 procent meer dodelijke brandslachtoffers vallen dan anno 2016.
Ouderenbond KBO vindt dat volstrekt belachelijk en eist dat de minister maatregelen neemt.

Citaat van: oma link=msg=1393740 date=1450856681
Sterke stijging brandwonden onder ouderen

Het aantal slachtoffers onder 70-plussers en 80-plussers met derdegraads brandwonden, waarbij grote delen van het lichaam zeer ernstig zijn verbrand, is de afgelopen acht jaar alleen al in het Brandwondencentrum Groningen met 50 procent toegenomen.

,,Je kunt dit aantal gerust doortrekken naar de andere brandwondencentra in Rotterdam en Beverwijk”, zegt Sonja Scholten, brandwondenarts in Groningen

http://www.dvhn.nl/groningen/Sterke-stijging-brandwonden-onder-ouderen-21041620.html


guest12562

  • Gast
Reactie #24 Gepost op: 19 januari 2016, 19:06:31
Dit kunnen we inderdaad elk jaar weer herhalen zie vele posts hierboven, ik heb liever dat we met oplossingen komen uit welke richting dan ook.
Dit is gewoon geen nieuws meer, dus zullen er echt acties op moeten worden ondernomen.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #25 Gepost op: 26 januari 2016, 13:48:56
https://www.youtube.com/watch?v=suQ4J9lTabU
Veiligheidsregio Haaglanden
Gepubliceerd op 26 jan. 2016
Citaat
De vergrijzing, stijgende zorgkosten en bezuinigingen dragen eraan bij dat de geboden zorg niet altijd passend of gegarandeerd is. Burgers wonen daardoor vaker verminderd zelfredzaam thuis. De mate van zelfredzaamheid wordt steeds onzichtbaarder voor hulpverleners. En dat heeft impact op een adequate inzet van de hulpdiensten, nu en nog meer in de toekomst. GHOR Haaglanden, onderdeel van de Veiligheidsregio Haaglanden, neemt het initiatief om verminderde zelfredzaamheid in kaart te brengen met oog voor de privacy. Samen met hulpdiensten, zorg- en gemeentelijke partners verkennen we de mogelijkheden voor een pilot/praktijktest in de gemeenten Rijswijk en Pijnacker-Nootdorp.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #26 Gepost op: 7 februari 2016, 23:05:19
Intentieovereenkomst Habion en Brandweer Amsterdam-Amstelland

4 februari 2016 - Aalsmeer

Brand is een risico voor ouderen, zeker nu oudere mensen langer zelfstandig blijven wonen. Ouderenhuisvester Habion en Brandweer Amsterdam-Amstelland gaan samenwerken om de brandveiligheid onder ouderen te verbeteren. En om het brandveiligheidbewustzijn en de zelfredzaamheid bij kwetsbare ouderen te vergroten. Met automatische blusapparaten, voorlichting, ontruimingsoefeningen en plaatsing van rookmelders. Hiervoor ondertekenen beide organisaties in het bijzijn van de burgemeester van Aalsmeer, Jeroen Nobel, op 4 februari de intentieovereenkomst ‘Brandveilig Wonen’.

Senioren extra kwetsbaar bij brand
Directeur van Habion, Peter Boerenfijn, benadrukt het belang van de samenwerking: “Habion is gespecialiseerd in huisvesting van kwetsbare ouderen. De gevolgen van brand kunnen voor deze groep extra groot zijn. Zo zijn ze minder mobiel, waardoor ze moeilijker kunnen vluchten. Habion biedt op de eerste plaats ouderen veiligheid en gezelligheid. Samen met onze bewoners en partners willen wij het gevoel van veiligheid zo groot mogelijk maken. Toen de brandweer daarin wilde samenwerken, hebben we geen moment geaarzeld.” Waarnemend commandant van de Brandweer Amsterdam-Amstelland, IJle Stelstra staat ook positief tegenover de samenwerking met een woningcorporatie die zich specifiek richt op ouderen: ”Voor ons korps is brandveiligheid bij senioren dit jaar een speerpunt. Om op dat vlak echt een verschil te maken, hebben we anderen nodig. De kracht van de brandweer zit vooral in samenwerking met partners als Habion.”

Oplossingen
Om de fysieke veiligheid te verhogen plaatst Habion rookmelders in alle woningen waar deze nog niet aanwezig zijn. Daarnaast is een belangrijk onderdeel van de samenwerking een proef met enkele slimme blusunits bij kwetsbare ouderen die deze apparaten het meest nodig hebben. Dit innovatieve systeem herkent de brand zelf en houdt deze voor een bepaalde tijd onder controle door een watermist te verspreiden. Daarmee wordt de kans op overleving groter en wordt tevens de tijd overbrugd die de brandweer nodig heeft om bij de brand te komen. Ervaringen in het buitenland zijn hoopgevend.

Brandveiligheidbewustzijn en vluchten
Naast fysieke veiligheid is het ook belangrijk dat het brandveiligheidbewustzijn en de zelfredzaamheid van de ouderen groter wordt. Daarom komen er trainingen voor corporatiemedewerkers en voorlichtingen voor bewoners die zich onder andere richten op de risico’s van brand en hoe het verkleinen hiervan. Ook het onderwerp vluchten staat hoog op de agenda. “Waar het vaak fout gaat als er brand uitbreekt, is dat bewoners de uitgang niet op tijd kunnen vinden, bijvoorbeeld vanwege enorme rookontwikkeling. Ontruimingsoefeningen en het opstellen van vluchtplannen zijn dan ook essentieel. Dat gaan we met elkaar organiseren op een aantrekkelijke manier,” aldus Boerenfijn.  

Zelfredzaamheid
De gemeente Aalsmeer, waar de eerste slimme blusunits van Nederland worden geplaatst, is blij met de samenwerking. Jeroen Nobel, burgemeester van Aalsmeer: “Brandveiligheid voor oudere en kwetsbare inwoners is ook een aandachtspunt van de gemeente. Het is goed dat de brandweer en Habion de handen ineen slaan om de brandveiligheid van ouderen te verbeteren en hun zelfredzaamheid en bewustwording te vergroten. Daarom ondersteunen wij dit initiatief van harte.”
Samen sterk in de hulpverlening!


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #27 Gepost op: 12 december 2016, 09:20:04
Afgesplitst uit: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=100737.0#board

Citaat van: Danny722 link=msg=1466149 date=1481530024
Er is al een aantal keer in rapporten aangegeven dat het aantal ouderen dat bij brand omkomt waarschijnlijk alleen maar zal stijgen. Het probleem is dat de personen die nu in zorginstellingen zijn er vaak (mentaal of fysiek) al heel slecht aan toe zijn. De ouderen die nog enigszins zelfstandig (of met begeleiding) kunnen wonen, die krijgen niet de zorgindicatie om opgenomen te kunnen worden in een zorginstelling. Als het klopt wat je zegt en de persoon heeft in brand gestaan, dan is het leed natuurlijk al geschied voor de BHV aankomt. Die kunnen dan nog wel een bluspoging doen, maar het slachtoffer heeft dan al ernstig letsel....

Ik ben het helemaal met je eens. Brandweer Nederland moet zich dat ook veel beter realiseren en zich ook opstellen als een echte brandweer in plaats van een partner/goede vriend van zorginstellingen.

Elders lezen we dat brandpreventiemedewerkers druk zijn met allerhande projecten die zich vooral richten op het beperken van materiele schade. Er loopt ook een topic over het beperken van aantal dode dieren bij stalbranden, het is vreemd als men hier over nadenkt om het te verbeteren en de situatie in zorginstellingen niet als topprioriteit heeft gemaakt. Het gaat hier over mensen, de brandweer moet zich in mijn ogen minder als overlegpartner opstellen en eens iets meer als een autoriteit door deze instelling advies te geven, te eisen dat ze zich aan brandpreventieve regels houden en niet aarzelen stappen te zetten zoals een dwangbevel een instelling (tijdelijk) te laten sluiten.

In Nederland weet je namelijk dat je niet zo maar meer in een zorginstelling kan worden opgenomen, het is overheidsbeleid om mensen zo lang mogelijk thuis te houden tot het echt niet anders meer kan. Het gevolg is dat je in een zorginstelling inderdaad alleen maar mensen aantreft die mentaal en/of fysiek er heel slecht aan toe zijn.

De repressieve dienst van de brandweer, de ambulancedienst en zelfs de BHV (als die op zondag met voldoende slagkracht aanwezig zijn in een zorginstelling) kunnen weinig doen als iemand in een rolstoel in brand staat. Wat de brandweer wel kan is het de zorginstelling kwalijk nemen dat patienten in brand kunnen vliegen. Als je mensen fysiek en mentaal er al zo slecht aan toe zijn dat ze niet meer zelfredzaam zijn en geestelijk niet meer 100% zijn moet de persoon geen beschikking meer hebben over aanstekers, lucifers, brandende kaarsen, enz.

De brandweer kan ook advies geven over de kleding. Het gaat bij deze zieke mensen niet meer om er mooi uit te zien, ze hoeven geen modeshow meer te lopen. De kleding moet niet gemakkelijk vlam kun vatten. De brandweer kan ook eisen dat de zorginstelling zorgt dat alle kleding geimpregneerd is.

De brandweer kan ook aan de bel trekken bij de toezichthouder IGZ omdat dit een patientengroep is die eigenlijk 24/7 permanent toezicht nodig hebben. Als een zorginstelling de zaken goed op orde heeft is het niet nodig dat je pas na een automatisch brand alarm ontdekt dat dit soort patienten brand staat maar zie je het direct.


Thor

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 7,221
  • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
Reactie #28 Gepost op: 12 december 2016, 09:57:23
Citaat van: oma link=msg=1466152 date=1481530804
Ik ben het helemaal met je eens. Brandweer Nederland moet zich dat ook veel beter realiseren en zich ook opstellen als een echte brandweer in plaats van een partner/goede vriend van zorginstellingen.

Elders lezen we dat brandpreventiemedewerkers druk zijn met allerhande projecten die zich vooral richten op het beperken van materiele schade. Er loopt ook een topic over het beperken van aantal dode dieren bij stalbranden, het is vreemd als men hier over nadenkt om het te verbeteren en de situatie in zorginstellingen niet als topprioriteit heeft gemaakt. Het gaat hier over mensen, de brandweer moet zich in mijn ogen minder als overlegpartner opstellen en 1.eens iets meer als een autoriteit door deze instelling advies te geven, te eisen dat ze zich aan brandpreventieve regels houden en niet aarzelen stappen te zetten zoals een dwangbevel een instelling (tijdelijk) te laten sluiten.

In Nederland weet je namelijk dat je niet zo maar meer in een zorginstelling kan worden opgenomen, het is overheidsbeleid om mensen zo lang mogelijk thuis te houden tot het echt niet anders meer kan. Het gevolg is dat je in een zorginstelling inderdaad alleen maar mensen aantreft die mentaal en/of fysiek er heel slecht aan toe zijn.

De repressieve dienst van de brandweer, de ambulancedienst en zelfs de BHV (als die op zondag met voldoende slagkracht aanwezig zijn in een zorginstelling) kunnen weinig doen als iemand in een rolstoel in brand staat.2. Wat de brandweer wel kan is het de zorginstelling kwalijk nemen dat patienten in brand kunnen vliegen. Als je mensen fysiek en mentaal er al zo slecht aan toe zijn dat ze niet meer zelfredzaam zijn en geestelijk niet meer 100% zijn moet de persoon geen beschikking meer hebben over aanstekers, lucifers, brandende kaarsen, enz.

3.De brandweer kan ook advies geven over de kleding. Het gaat bij deze zieke mensen niet meer om er mooi uit te zien, ze hoeven geen modeshow meer te lopen. De kleding moet niet gemakkelijk vlam kun vatten. De brandweer kan ook eisen dat de zorginstelling zorgt dat alle kleding geimpregneerd is.

De brandweer kan ook aan de bel trekken bij de toezichthouder IGZ omdat dit een patientengroep is die eigenlijk 24/7 permanent toezicht nodig hebben. Als een zorginstelling de zaken goed op orde heeft is het niet nodig dat je pas na een automatisch brand alarm ontdekt dat dit soort patienten brand staat maar zie je het direct.

1.Die brandweer etc. zou dan wel de nodige en noodzakelijke "autoriteit" moeten hebben.
2.Bindende adviezen, zinvolle en praktische eisen opleggen en als blijkt dat daaraan geen gehoor is gegeven moeten er forse straffen kunnen worden opgelegd.
   Momenteel is het zo dat dat soort instellingen vaak fungeert als doorgangshuis voor soms incapabele managers, van de ene vette baan naar de volgende nog vettere baan.
3.Geimpregneerd meubilair, sleutels voor het personeel mbt apparatuur waardoor brand kan ontstaan, niet makkelijk ontvlambare kleding van de bewoners, aparte
   rookruimten, aanstekers, lucifers uitbannen op kamers etc. dus even tijdelijk door de verzorgenden ter beschikking laten stellen en verder achter slot en grendel.
   Kaarsen, er zijn legio nauwelijks van echte kaarsen te onderscheiden kunstkaarsen, dus volledig uitbannen brandende kaarsen.

Het is allemaal betrekkelijk eenvoudig door te voeren maar er moet wel de nodige aandacht voor zijn, zowel bij de organisatie alswel de betreffende familieleden,
flinke straffen voor de organisatie, die vaak ongeinteresseerde managers, helpen. Bewoners die de voorschriften keer op keer weten te omzeilen moeten voortvarend verwijderd kunnen worden.


Danny722

  • Manschap A
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,085
Reactie #29 Gepost op: 12 december 2016, 09:58:48
Citaat van: oma link=msg=1466152 date=1481530804
Ik ben het helemaal met je eens. Brandweer Nederland moet zich dat ook veel beter realiseren en zich ook opstellen als een echte brandweer in plaats van een partner/goede vriend van zorginstellingen.

Elders lezen we dat brandpreventiemedewerkers druk zijn met allerhande projecten die zich vooral richten op het beperken van materiele schade. Er loopt ook een topic over het beperken van aantal dode dieren bij stalbranden, het is vreemd als men hier over nadenkt om het te verbeteren en de situatie in zorginstellingen niet als topprioriteit heeft gemaakt. Het gaat hier over mensen, de brandweer moet zich in mijn ogen minder als overlegpartner opstellen en eens iets meer als een autoriteit door deze instelling advies te geven, te eisen dat ze zich aan brandpreventieve regels houden en niet aarzelen stappen te zetten zoals een dwangbevel een instelling (tijdelijk) te laten sluiten.

In Nederland weet je namelijk dat je niet zo maar meer in een zorginstelling kan worden opgenomen, het is overheidsbeleid om mensen zo lang mogelijk thuis te houden tot het echt niet anders meer kan. Het gevolg is dat je in een zorginstelling inderdaad alleen maar mensen aantreft die mentaal en/of fysiek er heel slecht aan toe zijn.

De repressieve dienst van de brandweer, de ambulancedienst en zelfs de BHV (als die op zondag met voldoende slagkracht aanwezig zijn in een zorginstelling) kunnen weinig doen als iemand in een rolstoel in brand staat. Wat de brandweer wel kan is het de zorginstelling kwalijk nemen dat patienten in brand kunnen vliegen. Als je mensen fysiek en mentaal er al zo slecht aan toe zijn dat ze niet meer zelfredzaam zijn en geestelijk niet meer 100% zijn moet de persoon geen beschikking meer hebben over aanstekers, lucifers, brandende kaarsen, enz.

De brandweer kan ook advies geven over de kleding. Het gaat bij deze zieke mensen niet meer om er mooi uit te zien, ze hoeven geen modeshow meer te lopen. De kleding moet niet gemakkelijk vlam kun vatten. De brandweer kan ook eisen dat de zorginstelling zorgt dat alle kleding geimpregneerd is.

De brandweer kan ook aan de bel trekken bij de toezichthouder IGZ omdat dit een patientengroep is die eigenlijk 24/7 permanent toezicht nodig hebben. Als een zorginstelling de zaken goed op orde heeft is het niet nodig dat je pas na een automatisch brand alarm ontdekt dat dit soort patienten brand staat maar zie je het direct.

Ik ben het er mee eens dat idealiter veel van deze voorstellen doorgevoerd zouden moeten worden. Maar in de basis is de gemeente verantwoordelijk voor de brandveiligheid. De brandweer geeft advies en controleert (op verzoek van de gemeente) en kijkt daarbij naar het Bouwbesluit. Als de brandpreventieve voorzieningen in orde zijn en men houdt zich aan de eisen voor het gebruik van het pand, zijn er weinig mogelijkheden om in te grijpen. In dit geval is het ook één iemand (in een kamer?) in brand. Vanuit het Bouwbesluit 'mag' dat gewoon, als de brand zich maar niet uitbreidt naar andere brandcompartimenten.

Er staat nergens in het Bouwbesluit dat personen brandvertragende kleding aan moeten of dat kaarsen verboden zijn. Als er geen specifieke afspraken zijn met een verzorgingstehuis kan de brandweer daar ook niet op handhaven.

Waar ik me wel een beetje zorgen over maak is het idee dat mensen heel 'zelfredzaam' zijn en dat wij ze met allerlei bijeenkomsten en presentaties heel bewust van brand kunnen maken. Ik geloof daar zelf niet meer zo in. Iedereen hoort hoe gevaarlijk vuurwerk is, dat je uit de dode hoek bij een vrachtwagen moet blijven, dat cola slecht voor je is, dat je met een helm moet fietsen, dat je geen mobiel in het verkeer mag gebruiken want dat is gevaarlijk....het houdt een keer op met de acceptatie van al die goedbedoelde veiligheidsadviezen. Je zal dus daadwerkelijk fysieke maatregelen moeten treffen (zoals inderdaad bijvoorbeeld niet koken op gas, geen aanstekers, sprinkers/watermistinstallatie etc.) en een sterke repressieve organisatie moeten hebben om in te kunnen grijpen, maar dat is slechts mijn mening...
VRU - Post Den Dolder / Post Zeist Grote interesse brandweerkunde en natuurbrandbestrijding