Kan de driehoek (burgervader, OvJ, korpschef) in Harderwijk het gebied waar de jaarlijkse braderie gaat plaatsvinden ook voor een dag aanwijzen als veiligheidsrisicogebied?
Het veiligheidsrisicogebied is niet 'eenvoudig' en bestaat uit verschillende wetgevingen. Ja de burgervader kan de braderie aanwijzen, maar alleen als er een ernstige en concrete vrees is van een verstoring van de openbare orde door de aanwezigheid van wapens (151b gemeentewet).
Dit moet op schrift worden gesteld en eerst bekend gemaakt voordat het bekrachtigd is. Er zit een maximale duur aan een veiligheidsrisicogebied, als de dreiging weg is moet het ook opgeheven worden. Vaak wordt het uitgegeven voor 3 maanden.
Bijvoorbeeld in Terneuzen is de binnenstad onlangs aangewezen als veiligheidsrisicogebied n.a.v. een aantal schietpartijen en de dreiging dat dit weer zou gaan gebeuren.
Sinds 2014 is het iets makkelijker en kan de burgemeester mondeling voor maximaal 12 uur een veiligheidsrisico gebied instellen, ook hier moet er weer sprake zijn van ernstige vrees. Denk dan aan een grote vechtpartij bij een discotheek tussen rivaliserende motorclubs.
Luchthaven Schiphol is een bijzondere, samen met nog een aantal locaties in Nederland. Die vallen niet onder een regulier 'veiligheidsrisicogebied' volgens de gemeentewet, maar onder het besluit opsporing terroristische misdrijven. Hierdoor kunnen ze zonder concrete dreiging toch een veiligheidsrisicogebied zijn en ook blijven, met alle bevoegdheden die daarbij horen.
Wat Marnix zegt is ook een optie, de burgemeester kan een noodverordening (niet te verwarren met noodbevel) instellen. Bijvoorbeeld onlangs in Vlaardingen waar veel branden werden gesticht is er een noodverordening van kracht gegaan zodat iedereen tussen bepaalde tijden gefouilleerd mocht worden.
Artikel 151b gaat hier niet op (er is immers geen sprake van wapens uit de WWM maar branden) maar het doel wat je bereikt is hetzelfde.
Ook hier geldt dat het niet zomaar kan, er moet een ernstige vrees zijn voor wanordelijkheden/oproep/rampen en de noodverordening moet op schrift komen en eerst bekrachtigd zijn door de gemeenteraad (175,176,178 gemeentewet).
Kortom, die braderie kan nog lastig worden om preventief te gaan fouilleren. Of er moet een concrete dreiging zijn dat er een schietpartij oid gaat plaatsvinden.