Helemaal eens geneeskundig kan niet de bedoeling zijn maar in de hulpverlening is het inmiddels bij ons al jaren dat wij uitrukken voor reanimaties. Dit is al geruime tijd geleden besloten en werk al een tijdje zo.
Uiteraard vervangen wij niet de 2e ambu alleen hartmassage geven kunnen wij ook en hoe je het went of keert wij hebben over het algemeen meer ervaring dan jan de bhv-er of mister AED alert. Niet zoveel als een ambu maar daar wij een professionele hulpverleningsdienst zijn wel naar mijn idee genoeg om goede hartmassage te geven. Vaak worden langdurige reanimaties geëvalueerd met het ambu personeel en deze zijn over het algemeen erg tevreden en ervaren de FRB als een meerwaarde.
Daar het nogal een tijdje kan duren voor de 2e ambu er is wordt er zo nu en dan al besloten om deze af te bestellen en de FRB Brandweer al reanimerend mee te laten rijden naar het ziekenhuis. Of dit wenselijk is ik weet het niet ik weet wel dat wij hartmassage kunnen geven en dat daardoor de verpleegkundige vrij is om zijn andere werkzaamheden te verrichten.
En waar leg je de grens? Moeten wij wel uitrukken als een bezoeker van een verpleegtehuis een stilstand krijgt maar een bewoner niet?
Zoals eerder genoemd door anderen moeten in sommige verpleegtehuizen BHV-ers reanimeren als ik dan toch zo vrij mag zijn dan hebben wij zeker meer ervaring dan de conciërge die BHV heeft gehad....
Op zich zijn we het wel met elkaar eens. De verpleegtehuizen moeten inderdaad zelf zorgen dat ze goede zorg kunnen bieden, de brandweer hoeft het falen van deze zorginstellingen niet te compenseren.
In Nederland is sprake van een AED-gekte waarbij het ongeveer lijkt dat iedere politieman, brandweerman net als veel burgerhulpverleners het eigen gezonde verstand compleet hebben verloren dankzij al het propaganda gereutel van de Hartstichting en ambulancemanagers.
Het is prachtig dat ze de brandweermannen een eigen busje geven en zelfs een deftige term "First Responder" er aan plakken. In praktijk stelt het niets voor, je bent niets meer of minder dan de burgerhulpverlener die via HartslagNU ter plaatse komt. Het enige verschil is dat je een burgerhulpverlener bent op staatskosten (AED en voertuig van ons belastinggeld + onkostenvergoeding/salaris voor de brandweerman).
Schrijnend is dat de brandweerman die dit werk doet serieus denkt dat ze ervaren zijn in reanimaties of echt bijdragen aan het verbeteren van de zorg. Als het echt een verbetering zou moeten zijn dan moet men de brandweer first responders een betere opleiding geven. Het first responder voertuig van de brandweer dient voorzien te worden van zuurstof en intubatiemateriaal. Op dat moment verbeter je de zorg en vang je de klap op van de ambulancedienst die later aankomt; je kan dan een reanimatie opstarten waarbij je de AED inzet en het slachtoffer zuurstof geeft.
In je betoog geef je wederom aan dat verpleegkundigen van het verpleegtehuis weer verder kunnen gaan met hun normale werk zodra de brandweer ter plaatse is bij een reanimatie in het verpleegtehuis. Ik denk dat een reanimatie uitvoeren het werk is van de verpleegkundigen. Het verpleegtehuis dient te zorgen dat er personeel beschikbaar blijft voor alle overige taken in de instelling zodra meerdere personeelsleden de afdeling verlaten om te assisteren bij een reanimatie in de instelling.