Eerste nationale herdenking voor omgekomen brandweermensenOp 16 juni is de eerste herdenking bij het Nationaal Brandweermonument in Arnhem. In aanwezigheid van minister Opstelten, enkele honderden nabestaanden en andere genodigden zal eer worden bewezen aan de brandweermensen die sinds 5 mei 1945 tijdens een repressief optreden hun leven hebben gegeven in dienst van de samenleving. Het nationale monument is een aanvulling op de herdenkingsplaatsen die in de eigen gemeente of kazerne zijn ingericht voor omgekomen brandweercollega's.
Het Nationaal Brandweermonument, dat met de eerste herdenkingsceremonie op 16 juni 2012 officieel in gebruik wordt genomen, is een waardige nationale gedenkplaats voor de brandweer.
Jeroen Doorenweerd, de kunstenaar die het monument ontwierp en maakte, heeft bij het monument een installatie gebouwd waarmee het Ereteken kan worden gemaakt. Dit Ereteken wordt gevormd door twee waterstralen uit brandweerspuiten die elkaar op 10 meter hoogte treffen en daarmee een ereboog vormen. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zet, tijdens de ceremonie, het Ereteken in werking voor de brandweerlieden die tijdens hun werk het leven hebben verloren.
Het bestuur van de stichting Nationaal Brandweermonument heeft de brandweerkorpsen in Nederland opgeroepen (niet verplicht) om op hetzelfde tijdstip als bij de eerste nationale herdenking in Arnhem om bij zoveel mogelijk korpsen het Ereteken te maken voor de omgekomen brandweercollega's. En daarnaast zowel de Nederlandse vlag als de brandweervlag halfstok te hangen.
Brandweer Amsterdam-AmstellandDe korpsleiding van Brandweer Amsterdam-Amstelland heeft besloten dat in de regio Amsterdam-Amstelland zowel de Nederlandse vlag als de brandweervlag op 16 juni halfstok worden gehangen op alle locaties behalve Pier Afrika.
Meer informatie vindt u op
http://www.brandweermonument.nl/http://www.brandweer.nl/amsterdam-amstelland/actueel/nieuws/@32843/eerste-nationale/