Het is geen vraag, maar wel een stukje informatie. Er zijn vast wel mede-forummers die het interessant vinden. Info gevonden in het politievakblad "Blauw".
Nieuw stelsel aanpak terrorisme
Om beter te kunnen reageren op nieuwe vormen van terrorisme krijgt Nederland vanaf 1 januari 2006 een nieuw stelsel voor de Bijzondere Bijstandseenheden (BBE) en Aanhoudings- en Ondersteuningseenheden (AOE).
In bepaalde gevallen wordt het mogelijk om speciale eenheden van politie en defensie in te zetten bij de aanpak van terrorisme. Bijvoorbeeld het beëindigen van levensbedreigende situaties, het aanhouden van vuurwapengevaarlijke verdachten en het aanpakken van personen die van terrorisme of grof geweld worden verdacht. Vanuit dit nieuwe stelsel kunnen de BBE's adequater en flexibeler reageren. Een van de onderdelen van het nieuwe stelsel wordt de Dienst Speciale Interventies (DSI). Deze dienst komt beheersmatig onder het KLPD te vallen. Het hoofd van de dienst kan alle eenheden binnen het stelsel, waaronder BBE's en AOE's in terreurgerelateerde situaties of andere situaties van grof geweld, aansturen. Het hoofd DSI wordt op dat moment commandant van de interventie. De DSI gaat bestaan uit BBE, AOD, scherpschutters en een eigen staf. Deze onderdelen bestaan uit medewerkers van politie en defensie. De AOD's blijven onder de regiokorpsen vallen, de BBE-mariniers vallen onder defensie. Zij maken wel deel uit van het stelsel, maar niet van de DSI. Gelet op de taken en inzet van de medewerkers zijn de leden van de teams noodzakelijkerwijs ook opsporingsambtenaar. De eerste mariniers zijn intussen opgeleid. Om het stelsel beter te laten functioneren zal ook de bestaande terreurwetgeving worden vereenvoudigd en opgeschoond. Daarnaast wordt de nodige uitrustig en bewapening aangeschaft. (FK)