Wel of geen High Visibility kleding voor politie in Europa.

Auteur Topic: Wel of geen High Visibility kleding voor politie in Europa.  (gelezen 9488 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

PietjePuk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,672
Reactie #10 Gepost op: 2 juni 2012, 10:34:18
Blauw > witte overhemden is begonnen na reorganisatie gemeente / rijkspolitie naar de regio politie en het KLPD.

Heeft alleen nogal een doorlooptijd gehad als geheel gezien: http://nl.wikipedia.org/wiki/Politie_in_Nederland#Uniform_en_uitrusting


Maarten

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,543
    • Hulpverleningsforum
Reactie #11 Gepost op: 2 juni 2012, 14:46:50
Zou je me dan kunnen vertellen waarom de Nederlandse politie is overgeschakeld op het dragen van witte hemden i.p.v. blauwe? (Niet als dis bedoeld hoor, heb enkel de indruk dat je er wat van kent). Lijkt me dan vrij tegenstrijdig.

In aanvulling op wat PietjePuk zegt, is het overigens jaren zo geweest dat het ene korps met witte overhemden liep, de ander met blauwe en bij weer andere korpsen hadden enkel de officieren witte overhemden. Wellicht komt dat onderscheid weer terug als de mensen op straat in een donkerblauwe polo gaan lopen ;)

Wat je zegt over Duitsland is correct, alleen doen zeker niet alle bondstaten dat.

Er zijn er nog maar twee (Saarland en Bayern) die nog niet zijn overgestapt op blauw, zie de eerdere verwijzing naar wikipedia :)

Nu ik toch even over andere Europese landen begin: in VK dragen de politieambtenaren zwart en wit, in Griekenland groen, in Spanje heeft de guardia civil ook groene uniformen, Mossos in Valencia is knalrood, in Italië heb je rood/zwarte voertuigen bij de Carabinieri (en ook rode/zwarte uniformen - wel een blauw hemd, hoor :D) en grijze uniformen bij Guardia di Finanza... Denk dat er nog veel werk aan de winkel is. ;)
Ik ben het met je eens dat er nog veel diversiteit is, maar in je opsomming zitten voornamelijk andere diensten dan 'basis' politiediensten. Voornamelijk militaire politiediensten en de Douane.
VK: niets op af te dingen
Griekenland: de politie loopt daar dacht ik in het blauw, 'riotpolice' in het groen(?)
Spanje: de policia (local en nacional) loopt in het donkerblauw
Italië: de polizia (locale en di stato) loopt in het blauw.

Voor wat betreft de militaire politiediensten en de Douane is het inderdaad nog een ratjetoe. Zeker ook als het gaat om de voertuigen.

Maar wel is de zichtbaarheidskleding overwegend geel, volgens mij? :P

(Niet als dis bedoeld hoor, heb enkel de indruk dat je er wat van kent)

Zo ervaar ik het ook niet hoor! Altijd leuk dit soort discussies, zeker als we daarbij over de eigen landsgrenzen kunnen kijken :)
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


Groenemotormuis

  • Utrecht
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,743
  • Every day a new day to enjoy
Reactie #12 Gepost op: 2 juni 2012, 18:56:32
Voor wat betreft de militaire politiediensten en de Douane is het inderdaad nog een ratjetoe. Zeker ook als het gaat om de voertuigen.

Maar wel is de zichtbaarheidskleding overwegend geel, volgens mij? :P

In Nederland, VK, Duitsland en Frankrijk heeft de douane inderdaad ook geel. Bij ons was er een tijd geleden nog een discussie over de hesjes (we hadden namelijk geel en oranje) en uiteindelijk is gezegd dat we geel als kleur dragen omdat de overige handhavingsdiensten dit dragen.
Overigens waren de oude blousjes van ons ook hagelwit, maar toen de politie overging op de witte blouse hebben wij de blauwe blouse gekregen  98uiye
Disclaimer: Alle uitspraken hier worden gedaan op persoonlijke titel en zullen, mogen en kunnen niet worden gezien als officiele uitspraken door wat v


.G illes

  • Criminoloog (UGent)
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 94
Reactie #13 Gepost op: 2 juni 2012, 20:00:58
Ik sta ook niet weigerachtig tegenover het geel, hoor. Maar ik wil enkel benadrukken dat je kleuren vaak moet zien in de context van het land, en niet zomaar moet denken dat ze 'daar nog achterstaan'.

Testen over zichtbaarheid geven, tot zover ik weet, niet aan dat opvallend geel opvallender is dan opvallend oranje. Om geel boven oranje te verkiezen omdat er anders verwarring is met straatwerkers is onzin; er zijn even goed burgers die geel dragen. Zoals ik hierboven al zei wordt er niet naar de kleur van het hesje gekeken om te zien of iemand al dan niet politieambtenaar is, maar naar de taken die hij/zij verricht en waarmee hij bezig is. Uiteraard zullen Nederlanders van een geel hesje sneller denken dat dit een politieambtenaar is dan een oranje, bij Belgen is dit dan omgekeerd.

Naar geel overschakelen omdat de meerderheid van de Europese landen ook geel gebruikt vind ik een geldige reden. Maar dan moet dit wel consequent gebeuren.

In neem aan dat politieambtenaren dan gele overgooiers/hesjes krijgen, de fluo oranje helmen verdwijnen en er gele helmen in de plaats komen, de oranje bumpers verwisseld worden met gele. De interventiearmband zal allicht ook van kleur wijzigen dan. De onofficiële kledingstukken die vele korpsen hebben zullen allicht ook aangepast moeten worden.

Al zie ik 't al voor me: politieambtenaar met geel hesje, oranje helm, witte motor met rode en blauwe strepen... Mooi.  0098


FlyingDutchman

  • HV-geïnteresseerde ingenieur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,298
Reactie #14 Gepost op: 2 juni 2012, 20:45:14
Eerlijkheidshalve moet worden gezegd dat de hesjes die de Duitse politie draagt zowel fluo-geel als fluo-oranje (dat laatste in een band op de buik en rug met het woord "POLIZEI") hebben. Nog iets zichtbaarder.
Groeten  FlyingDutchman  "Be careful out there..." ("Hill Street Blues")


HIT

  • Eigenaar HarmInfraTransport
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,047
    • Harm Infra Transport
Reactie #15 Gepost op: 2 juni 2012, 20:57:07
hoort deze discussie niet in het topic over kleuren van hesjes??? 998765
Professionele afzetter, ik irriteer weggebruikers.


Sarba

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 23
Reactie #16 Gepost op: 3 juni 2012, 10:56:31
Om even te reageren op enkele antwoorden... Persoonlijk vind ik het argument dat onze (Belgische) politie met oranje vesten teveel op wegenwerkers zouden lijken echt niet geldig. Het soort kledij dat een wegenwerker draagt kan volgens mij moeilijk verward worden met een politie-inspecteur die een fluovest draagt. En politiemensen dragen eveneens geen fluovest én fluobroek, volledige fluokledij bestaat niet bij de Politie. Plus: voor zover ik weet dragen wegenwerkers ook niet uitsluitend fluo-oranje, maar eveneens zeer vaak geel?

Mocht er effectief zo'n Europese richtlijn of norm zijn die het kleur van de politie-uniformen (blauw) en zichtbaarheidsuniformen (geel) bepaalt, dan zou ik dat toch een beetje jammer vinden omdat je dan de individuele mogelijkheden en vrijheid van een land wat beperkt. Vooral als dat land met iets praktischer/mooier afkomt. Of beter gezegd: ik zou zoiets vooral vervelend vinden als het ertoe leidt dat alle EU landen "halfbakken" striping en uniformen zouden hebben. De zilveren patrouillewagens en combi's met blauwe striping van Duitsland en Polen vind ik bijvoorbeeld flauw, de battenburgstriping van GB vind ik "erover". Stel je dan voor dat heel Europa er dan zo uitziet.

Nu, ik wil niet dat jullie denken dat ik een conservatieve zuurpruim ben >:D
Ik maak me gewoon even de bedenking dat zo'n algemene richtlijn voor striping en/of uniformen(waarvan we blijkbaar dus nog het bewijs van bestaan en inhoud moeten zien) goed kan zijn als het degelijk(zowel praktisch als esthetisch) wordt uitgewerkt, maar het kan evenzeer minder goed uitdraaien.
Zelf ben ik trouwens een voorstander van uniformiteit, zeker in eigen land, dus ik ben er dan ook niet tegen dat België ook gaat voor uniformiteit. Het kritisch punt is echter of de gekozen of geprefereerde kleuren en specificaties die momenteel al in diverse landen gehanteerd worden wel de "beste" of "juiste" oplossing zijn? Ik ben er bijvoorbeeld van overtuigd dat fluogele bumpers voor patrouillewagens duidelijk slechter zullen zijn qua zichtbaarheid en herkenbaarheid ten opzichte van de huidige fluo-oranje bumpers bij de Federale Politie (en enkele politiezones), omdat het een bleker kleur is dat niet genoeg zal contrasteren met de witte lak van de voertuigen en de omgeving. Zelfde geldt volgens mij ook wel wat voor de vestjes en helmen. Het huidige oranje is zoals we hier enkele malen aangehaald hebben in België in ingeburgerd kleur voor de politie- en hulpdiensten en het lijkt voor mij ook wat meer "gezag" en een "gevoel van urgentie" uit te stralen dan het fluo-geel. In België zou de Politie naar verluidt zelfs weer wat de toer willen opgaan van een "echte politielook" sinds men bij de hervorming met het uniform en de striping de zachte aanpak hadden gekozen.
Daarnaast ook enkele praktische opmerkingen: in België zal men wsl niet zo snel overschakelen op een ander kleur van moto-uniformen gezien men nogmaar recent de nieuwe lichtblauwe pakken ingevoerd hebben (en dat was toen al allesbehalve en overbodige luxe voor de Federale Politie). Ook heb ik meermaals gehoord dat fabrikanten last hebben van het fluogeel omdat het moeilijk is dezelfde tint te houden voor een groot aantal stuks. Het fluogeel zou zelfs gemakkelijk verkleuren en groen beginnen uitslaan bij gebruik. Daar waar fluo-oranje volgens mij niet dat probleem heeft en zo dus beter is voor het budget.

Voor mij is uniformiteit dus wel een goede zaak, maar dan wordt er misschien toch best even gediscussieerd over hoe het precies moet (bv. welk kleur). Ik zie onze politiemensen en hulpverleners als puntje bij paaltje komt het liefst in voertuigen en uniformen waarin ze de nodige professionaliteit en gezag uitstralen en ze zich ook comfortabel voelen  :) Als een richtlijn daar niet aan zou voldoen ben ik dan wel eerder voorstander van wat meer beleidsvrijheid voor de landen.

Tot slot: België kan zoals wel vaker leren van zijn noorderburen die heel wat sneller up-to-date zijn. Anderzijds ben ik van oordeel dat er ook niet te snel op die richtlijnen moet gevlogen worden. Ik ben het ook eens met Gilles dat het ook niet nodig of correct is een land als achterstaand te beschouwen gewoon omdat ze er niet meteen voor bijvoorbeeld dat fluogeel gegaan zijn. Ik zeg dat niet omdat het "ons België" is (want geloof me, we hebben zelf ook voldoende kritiek op ons landje), maar omdat het inderdaad niet aan de orde is. Waar geel in Nederland als standaard beschouwd wordt, wordt het in België net niet als een "kleur van de politie/hulpdiensten" aanzien.


piet60

  • vkr-pop
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 628
Reactie #17 Gepost op: 3 juni 2012, 14:40:37
Al zie ik 't al voor me: politieambtenaar met geel hesje, oranje helm, witte motor met rode en blauwe strepen... Mooi.  0098
Als die op een kruising het verkeer gaat regelen stopt iedereen vanzelf: ze denken vast dat er een "vogelverschrikker" staat... ;D
Tijdens de carnaval zou het niet nisstaan, krijgt van mij de 1ste prijs in gekostumeerd bal.  0098


sylvester1986

  • Gast
Reactie #18 Gepost op: 3 juni 2012, 15:16:53
Topic voor jassen, zie: Gele jas voor iedere diender?.
Topic voor hesjes verkeersregelaar/straatveger, zie: Hesje: Verkeersregelaar of toch stratenveger? .
Topic voor de kleuren van hesjes, zie: Kleuren zichtbaarheidshesjes.


Mikey

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 345
Reactie #19 Gepost op: 3 juni 2012, 17:26:24
In België zou de Politie naar verluidt zelfs weer wat de toer willen opgaan van een "echte politielook" sinds men bij de hervorming met het uniform en de striping de zachte aanpak hadden gekozen.

Kan je hier wat meer uitleg over geven? Vanwaar komt deze info en wat verstaan ze onder een "echte politielook" (in vergelijking met de huidige)?