Reddingslijnen bij de brandweer

Auteur Topic: Reddingslijnen bij de brandweer  (gelezen 8859 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

tower-ladder

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,406
Reactie #20 Gepost op: 27 oktober 2013, 17:07:08
Citaat
Dit verhaal leidde tot de Procedure Complexe gebouwen met een lijnenset
De inzetprocedure met lijnen is nog steeds onderdeel van één van de basisvaardigheden. Hierop wordt nog steeds geoefend en het wordt beheerst. Dat het een lastige methode is(lijkt) zal ik niet ontkennen, maar het werkt. Het doel is om snel en veilig grote ruimtes die vol met rook staan te doorzoeken. Het is zeker niet de bedoeling om ipv van een straal water een lijn mee te nemen de brandverdieping op. Scenario, brand in gebouw, ploegen hebben de brand onder controle maar veel rookverspreiding in kelder, schip, garage, kantoortuin etc, en die moeten door zocht worden op mogelijke slachtoffers. De eerste ploeg loopt de hoofdlijn uit, van veilig gebied naar ander veilig gebied(Trappenhuis naar volgende rookcompartiment)en dan wordt met de hoofdlijn als gids door meerdere ploegen met behulp van de zijlijnen de aan de hoofdlijn liggende ruimtes verkend.
Het lijkt omslachtig, maar werkt door geoefende ploegen nog steeds heel efficient. Daarbij wordt het ademlucht verbruik bijgehouden door een Plotter( meestal de Ch?p van één van de TS'n. Inzet van lijnen systeem is standaard al Middelbrand of grote brand potentieel.

Tot zover over lijnen voor verkenning.
Lijnen voor afdalen of redden wordt volgens mij nog nergens in Nederland standaard gebruikt, muv de hoogterreddingsteams. Weet wel dat de brandweer New Yor, FDNY, na Black Sunday  http://www.youtube.com/watch?v=7BN5hJLAg2w alle 11.000 operationele medewerkers instructie en veiligheidsmiddelen hebben gegeven om bij brand snel via een raam te kunnen ontsnappen. Op video's zie je ook dat het harnas een standaard onderdeel van hun uitrukpak is geworden.
Als de temperatuur van het water dat via het zolderraam naar binnen wordt gespoten gelijk is aan de temperatuur van het water dat via de voordeur naar