De piloot is verantwoordelijk voor de gehele vlucht, dus ook voor het landen en opstijgen. Echter gaat het landen op locatie altijd in overleg met de bemanning. Wanneer de piloot een geschikte plek ziet, dan deelt hij dit met de andere teamleden. Samen wordt gekeken of er geen obstakels en/of belemmeringen in de buurt liggen. Ziet men de landingsplaats als veilig dan zal de piloot de helikopter daar neerzetten. Dit wordt gezamelijk bepaald (crew decision).
Een 'eis' is dat overdag een landingsplaats wordt gekozen met een vrije ruimte van 25x25 meter. 's Nachts moet dit in principe 25x50 meter zijn. Er wordt wel eens in smallere situaties geland, maar uiteraard wordt daarvoor goed bekeken of de locatie geschikt is voor de landing.
Zeker in stedelijke gebieden wordt nauwelijks gebruik gemaakt van de traumahelikopter als vervoermiddel voor het slachtoffer.
1) Omdat een ambulance relatief snel bij een ziekenhuis kan zijn, zeker in de Randstad.
2) Omdat in een ambulance meer werkruimte is om medische handelingen uit te voeren. De werkruimte is een stuk kleiner in de traumahelikopter.
3) Indien de arts het nodig acht kan je met een ambulance makkelijker langs de weg te stoppen om bijvoorbeeld een medische handeling uit te voeren. Het duurt uiteraard langer voordat de traumahelikopter aan de grondstaat.
Met name de Lifeliner 3 en de Lifeliner 4 willen nog wel eens een slachtoffer meenemen. Vooral omdat in gebieden in Drenthe, Groningen en Friesland een langere aanrijdtijd naar het ziekenhuis is. Het vervoer per traumahelikopter kan dan aanzienlijk veel tijdwinst opleveren. Ditzelfde geldt voor Duitsland. De afstanden naar ziekenhuizen zijn daar een stuk groter. In Duitsland zijn overigens 72 traumahelikopters operationeel.
Heel recent nam overigens de Lifeliner2 ook een slachtoffer mee vanaf de Maasvlakte. Men kon op het Westeinde ziekenhuis in Den Haag landen, wat direct tijdwinst oplevert. In Utrecht worden de laatste jaren werkzaamheden uitgevoerd aan het helidek van het UMC Utrecht. Landen op het ziekenhuis is dus niet mogelijk momenteel. De helikopter kan wel in de buurt van het ziekenhuis landen, maar vanaf die landingsplek zal het slachtoffer altijd nog met een ambulance naar het ziekenhuis moeten worden gereden.