Onlangs heb ik een herhalingsles van de EHBO gehad waarbij in een casus een vrouw van de trap was gevallen. Ze viel volgens de casus van bovenaan de trap, en rolde vervolgens zo 3 meter omlaag en kwam met de rug en hoofd tegen de muur.
Tijdens de behandeling heb ik rekening gehouden met mogelijk letsel in de nek of rug waardoor ik de beenbreuk niet kon behandelen omdat ik het slachtoffer dan moest verplaatsen. Tijdens de evaluatie werd verteld dat ik geen rekening had hoeven houden met letsel in de wervels aangezien het slachtoffer zelf al aangaf dat het waarschijnlijk spierpijn was en ze zich nog ietwat verplaatste uit zichzelf.
Nu had ik enkele jaren geleden bij de strandwacht een slachtoffer die betrokken was bij een verkeersongeval en vervolgens een zwembadgebouw was ingelopen met de bijrijdster. Deze was op een bureaustoel neergezet in afwachting op komst van de ambu. Op dat moment kwam ik met mijn collega van de strandwacht ter plaatse en gezien het ongeval en de klachten van het so (hoofdpijn, misselijkheid) heb ik besloten het so op de grond te leggen. Bij aankomst van de ambu bestelde deze direct een tweede auto voor de bijrijder en deze werd net als het eerste so gestabiliseerd. Beiden zijn geplankt afgevoerd naar het ziekenhuis.
Nu mijn vraag (lange intro, ik weet het), wanneer moet je rekening houden met rug- en nekletsel. Ikzelf houd er altijd rekening mee en had het daarom bij de casus van de ehbo ook verwacht. Klopt mijn instelling van 'rekening houden met letsel totdat tegendeel bewezen is' of had de instructeur bij de ehbo voldoende redenen om te zeggen dat het so geen letsel kon hebben omdat ze zelf al zei dat het spierpijn was en ze zich nog kon verplaatsen?
Alvast bedankt:)