Brandweer probeert het zo liefst mogelijk binnen de regiogrenzen te houden. Het slaat nergens op, want een omliggend korps uit een andere regio kan net zo goed helpen en is misschien nog eerder ter plaatse ook.
Deze discussie hebben we elke keer weer hier.
Gennep heeft 2xTS en een waterwagen geleverd, zij zijn het dichtsbijzijnde korps. Dat is genoeg voor een eerste klap
We hebben in Nederland met elkaar afgesproken dat elke regio zijn eigen broek moet ophouden. Voor de eerste uitruk zijn vaak wel afspraken, maar bij een grote brand als deze maakt tijd in de praktijk niet meer uit (nou ja, als je het hebt over een minuut of tien dan), want de boel is toch al hopeloos verloren. Bij veel incidenten moet men ter plaatse toch eerst kijken waar volgende voertuigen geplaatst moeten worden en moet waterwinning etc geregeld worden.
Op basis van mijn beperkte interregionale ervaring durf ik wel te zeggen dat met name verbindingen binnen de eigen regio makkelijker lopen. Bij een interregionale inzet moet je eerst bij je eigen AC inmelden, dan naar het inmeldkanaal van de andere AC en die moet dan weer die gespreksgroep koppelen aan de groep van het incident. De AC is al druk zat met alles wat uitrukt en heeft gewoon bitter weinig tijd hiervoor.
Daarnaast ken je binnen jouw eigen regio de bevelvoerders en OVD'en en dat maakt het communiceren makkelijker. Je weet in een oogopslag wie wie is en wat je aan iemand hebt.
Dit wil niet zeggen dat we niet interregionaal kunnen werken, maar door de kleine dingetjes is het tijdsvoordeel van de kortere aanrijroute snel verdwenen.
De Duitsers kunnen heel goed blussen, maar met hun wordt communicatie nog een stap moeilijker want ze hebben geen C2000 en ze spreken toch een andere taal. De meeste Limburgers en Duitsers verstaan elkaar wel, maar toch communiceert het moeilijker als je met vaktermen aankomt.