Brandweer bij 1 op de 3 branden te laatDe brandweer is bij 33 procent van de branden te laat. Dit blijkt uit een nog vertrouwelijk onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie dat in handen is van de researchredactie van RTL Nieuws.
Uit het rapport blijkt dat de brandweer juist bij de branden waar het risico op slachtoffers het grootst is, bijvoorbeeld in woningen en scholen, het vaakst te laat komt.
Van de regiokorpsen spant het korps Drenthe de kroon. Dat korps is in maar liefst zestig procent van de noodgevallen te laat. Brandweerkorps Haaglanden scoort het beste, dat is ‘slechts’ in vijftien procent van de noodgevallen te laat.
Oorzaak
Volgens de Inspectie komt de brandweer om meerdere redenen te laat. Zo duurt het te lang voordat de meldkamer aard en adres van een noodsituatie doorgeeft aan de brandweer. Vervolgens duurt het te lang voor de brandweer uit kan rukken. Daarvoor staat bij de beroepsbrandweer de tijd van één minuut. In de praktijk loopt dat op tot twee minuten. Bij vrijwilligers geldt een uitruktijd van drie minuten. Dat kan oplopen tot zeven minuten. Ook files, verkeersdrempels en spoorwegovergangen spelen de reactietijd van de brandweer parten.
Brandweer: We kunnen niet vliegen
In een reactie aan RTL Nieuws erkent de brandweer het probleem, maar zegt er niet veel aan te kunnen doen: “We kunnen niet vliegen. Meer mensen erbij zou fantastisch zijn, maar niet erg reëel gezien alle overheidsbezuinigingen” aldus Nico Guijt, brandweerman uit regiokorps Hollands-Midden.
Conclusies rapport 'Ter plaatse!•1. De brandweerkorpsen in Nederland voldoen gemiddeld in 67 procent (33 procent dus niet) van de gevallen aan de tijdnormen uit het Besluit veiligheidsregio's. De percentages verschillen sterk per regio en lopen uiteen van 43 procent (57 procent dus niet) tot 86 procent (veertien procent dus niet). In geen enkele regio wordt geheel voldaan aan de kwaliteitseisen uit de eigen dekkingsplannen (tijdnormen en dekkingspercentage).
•2. In slechts vijf van de vijfentwintig regio’s is de managementinformatie over opkomsttijden op orde.
•3. In alle regio’s geheel voldoen aan de tijdnormen en bijbehorend kader uit het Besluit veiligheidsregio's brengt een verveelvoudiging van de kosten van de repressieve brandweerzorg met zich mee wat dit hoogst onwaarschijnlijk maakt. Daarnaast is de opbrengst in termen van minder doden of minder te hospitaliseren slachtoffers bij brand maar zeer beperkt.
•4. Nog steeds blijkt dat het overgrote deel van de brandweerkorpsen geen inzicht heeft in de eigen opkomstprestaties. Een adequate analyse van de gerealiseerde opkomstprestatie ontbreekt in veel regio’s waardoor besturen nog steeds onvoldoende mogelijkheden hebben om te sturen op de opkomsttijden van de brandweer. Daarin is sinds 2007 weinig veranderd.
Cijfers
•Bij 1.364 uitrukken wordt niet alleen de betreffende tijdnorm overschreden, maar ook de maximale opkomsttijd van achttien minuten. In 1,5 procent van alle incidenten wordt niet alleen de betreffende tijdnorm overschreden, maar ook de maximale opkomsttijd van 18 minuten.
•De objecten met een lage opkomstnorm (vijf en zes minuten) worden maar in circa 40 procent van de gevallen binnen de tijdnorm bereikt. In deze categorie bevinden zich echter wel de objecten met het grootste risico, zoals tehuizen voor verminderd zelfredzame personen.
•De brandweer komt in de onderzoeksperiode in 62 procent (38 procent dus niet) van de gevallen binnen acht minuten ter plaatse.
Regio Percentage norm niet gehaald
1. Drenthe 60%
2. Groningen 58%
3. Limburg-Noord 55%
4. Brabant-Noord 52%
5. Zeeland 52%
6. Gooi- en Vechtstreek 51%
7. Noord- en oost Gelderland 49%
http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/06_juni/21/binnenland/Brandweer_bij_1_op_de_3_branden_te_laat.xml