Reactie VBV: Onderzoek Inspectie zonder consequentiesZeer zorgwekkend is de uitslag van het onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie (voorheen Inspectie Openbare Orde en Veiligheid) naar wettelijke opkomsttijden voor de burger: geen enkele veiligheidsregio heeft de zaken voor elkaar. Daar komt nog bij dat er geen enkele werkelijk inhoudelijke toets op de verschillende dekkingplannen heeft plaatsgevonden. Het is dus goed mogelijk dat de situatie nog veel erger is dan nu wordt voorgesteld. De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) is dan ook van mening dat het rapport onvolledig is. Daarnaast is de VBV teleurgesteld in de milde reactie van minister Opstelten. Ondanks dat de brandweer niet op tijd komt zijn er brandweerposten gesloten en staan er nog tientallen op de nominatie om gesloten te worden. De VBV wil een krachtig verbod op kazernesluitingen totdat er een kwalitatief goed nationaal dekkingsplan ligt. Geen powerplay met de veiligheid van de burger!
Loeiende sirenes: de brandweer is dagelijks honderden keren onderweg.
Snel en adequaat optreden met voldoende slagkracht bij brand en ongevallen is van cruciaal belang en een belangrijk kwaliteitskenmerk van de brandweer. De normen voor dit optreden zijn sinds twee jaar wettelijk vastgelegd en daarmee bindend.
De Inspectie Veiligheid en Justitie heeft onderzoek gedaan naar de prestaties van de brandweer in relatie tot de vastgestelde wettelijke opkomsttijden, in hoeverre de veiligheidsregio’s de opkomsttijden bestuurlijk hebben vastgesteld en welk kader daarvoor is gehanteerd.
De uitkomsten en conclusies zijn erg zorgelijk te noemen en schetsen een onthutsend beeld; zeker nadat het onderwerp al jarenlang bovenaan de agenda prijkt. De meest essentiële vraag: waar de wet wordt overtreden, wordt helaas niet beantwoord; evenmin wie er iets aan gaat doen.
Deze opmerkelijk milde ‘aanpak’ van veiligheidsregio’s, die niet voldoen aan wettelijke bepalingen, baart ons dan ook grote zorgen. Vooral in het licht van de omvangrijke bezuinigingen, die ook aan de deuren van de brandweerkazernes niet meer voorbijgaan. De VBV constateert dat de meeste regio’s de oplossing voor de overschrijding van opkomsttijden zoeken in het verhogen van deze tijden. Dit ‘herzien’ van de opkomsttijden heeft tevens als gevolg dat kazernes worden gesloten en het aantal tankautospuiten en hulpverleningsvoertuigen fors vermindert. Snelheid en slagkracht komen voor de burger maar ook voor de rampenbestrijding, ernstig in de knel.
Burgers rekenen erop dat de brandweer snel aanwezig is wanneer dat nodig is. In het kader van de brandveiligheid bij de vergunningverlening voor gebouwen en het gebruik daarvan, wordt eveneens rekening gehouden met de slagkracht van de brandweer. Onder anderen de meest kwetsbare groepen in de samenleving; de niet- of minder zelfredzame ouderen, kinderen en gehandicapten, zijn in het geval van brand meestal aangewezen op snel ingrijpen van de brandweer. Neem bijvoorbeeld zorginstellingen: vaak is hier in de nachtelijke uren maar in zeer beperkte mate personeel beschikbaar. In sommige gevallen is er zelfs maar 1 nachtwacht op tientallen cliënten.
De VBV heeft inmiddels voldoende aanwijzingen dat de kwaliteit van de basisbrandweerzorg op veel plaatsen fors onder druk staat en onder het wettelijk niveau raakt. Hoewel de conclusies in het inspectierapport ruimschoots de focus leggen op een gevaarlijke vorm van bestuurlijke ongehoorzaamheid, strekken de aanbevelingen niet tot onmiddellijke verbetering. Sterker nog: men grijpt niet in wanneer gemeenten of regio’s besluiten om in dichtbevolkte gebieden kazernes te sluiten en zich te ontdoen van een deel van de brandweervoertuigen.
Ondanks de vele verontrustende signalen betreffende het sluiten van tientallen kazernes (o.a. in Friesland, Brabant- Zuidoost en Limburg-Noord) en het afstoten van hele colonnes brandweervoertuigen (o.a. in Midden en West- Brabant / Gooi en Vechtstreek) grijpt de minister niet echt in, terwijl hij een aanwijzing kan geven indien de taakuitvoering van de brandweer tekortschiet.
De ‘sanering’ van de brandweerzorg in ons land lijkt ondertussen op volle kracht te worden voortgezet. Alle stevige uitspraken van minister Opstelten over dit onderwerp in de Tweede Kamer ten spijt. De kans dat men langer moet wachten op de brandweer neemt toe. Tel daar de proeven met een lagere bezetting van brandweervoertuigen bij op en een rampscenario ligt al op de ‘plank’, de vraag is niet meer of, maar wanneer zich dat zal voltrekken.
Het verzoek in 2008 van de VBV om een nationaal dekkingsplan blijkt nu dus actueler dan ooit. Wij roepen de minister op om een duidelijk eenduidig minimumniveau aan brandweerzorg voor te schrijven en te handhaven. Daarom vragen wij de minister te komen tot een nationaal dekkingsplan, dat op een onafhankelijke wijze tot stand wordt gebracht en een verbod op voorgenomen kazernesluitingen tot een en ander gerealiseerd is.
http://www.brandweervrijwilligers.nl/nieuws/opkomsttijden/3230/reactie-vbv-onderzoek-inspectie-zonder-consequenties/