Apart dat een schoorsteenveger kan beoordelen, en een rapportje durft af te geven dat een schoorsteen, die eerst werdt gebruikt voor alleen gashaarden, ook geschikt is voor een houtkachel.
Heeft hij de schoorsteen van binnen onderzocht? Of is dit even van buitenaf/bovenaf gebeurt?
Er worden heel andere eisen aan schoorstenen gesteld, die worden gebruikt voor houtkachels en open haarden, dan aan schoorstenen die enkel de afvoergassen van een gashaard hoeven af te voeren.
Gashaarden produceren doorgaans "schone" afvalstoffen. Houtkachels daarintegen produceren vuile afvalgassen, waarin allerlei deeltjes zitten die zich af gaan zetten op de schoorsteenwand. De hete gassen komen in de schoorsteen terecht, en bij koud weer zetten zij zich makkelijk af tegen de schoorsteenpijp. Zeker met oude gemetselde schoorsteenpijpen gaat dit zeer snel. Gezien het bouwjaar (1952) ga ik er vanuit dat we het hier over een gemetselde schoorsteen hebben, die geen glad binnenkanaal heeft.
De afvoergassen van een houtkachel kunnen ook vele malen heter zijn, dan de afvoergassen van een gashaard. waardoor bij verkeerd stoken de schoorsteen aan de binnenzijde kan scheuren.
Houtkachels en openhaarden zorgen er ook voor dat de schoorsteen jaarlijks, en bij veel gebruik zelfs 2x per jaar geveegt dient te worden. Kortom allerlei zaken waardoor ik sterk twijfel aan het verhaal van de schoorsteenveger. En denk ik dat jullie beter af zijn met een bouwtechnisch onderzoek door een bedrijf dat hier gespecialiseerd in is.
Zeker omdat er nu al ellende is ontstaan, en de schoorsteenveger zich al begint terug te trekken.
Echter sinds het stoken is er aanzienlijke overlast en nu is de schoorsteen verstopt. Volgens de bovengenoemde schoorsteenveger komt dit doordat het grillige verloop van het kanaal een goede schoonmaak en met name een controle of ze goed schoongemaakt is, welhaast onmogelijk maakt.
Dit zijn zaken die de schoorsteenveger vooraf had kunnen inzien, maar toen blijkbaar zijn mond erover heeft gehouden.