Haarlemmermeer @haarlemmermeer
#simulatie in #Kennemerland praktijktest voor mensen achter de schermen. Geen echt incident! Zie
http://www.Vrk.nl voor info
12:05 PM - 19 Jun 12 via Twitter for iPhone
Simulatie in Veiligheidsregio Kennemerlandhttp://www.vrk.nl/client/1/?websiteid=1&contentid=4925&hoofdid=0Op dit moment – dinsdagavond 19 juni 2012 - vindt een systeemtest, ofwel simulatie, plaats in de veiligheidsregio Kennemerland. Het gaat om een onverwachte oefening voor mensen in crisisteams en actiecentra. De oefening duurt ongeveer 2,5 uur. Inwoners merken niets van de oefening. De buitenwereld wordt binnen nagespeeld. Vanuit een ‘responscel’ doen personen zich voor als de pers, hulpverleners in het veld en op straat of instanties zoals ziekenhuizen.
Wet veiligheidsregio’s
Veiligheidsregio Kennemerland is bij wet verplicht om jaarlijks een zogenoemde ‘systeemtest’ te organiseren. Dit is een onverwachte praktijktest voor mensen in crisisteams en actiecentra van de regionale crisisorganisatie. Het doel is de organisatie van crisisbeheersing te verbeteren.
Systeemtest
Een systeemtest is een zo realistisch mogelijke praktijktest (simulatie) van de crisisorganisatie. De crisisorganisatie bestaat uit de meldkamer, het Commando Plaats Incident (CoPI), het Operationeel Team (OT), het Beleidsteam (BT), alle stafsecties, het Regionaal Actiecentrum Communicatie (RAC) en het team Bevolkingszorg van de gemeenten.
Een systeemtest moet (primair) inzicht geven in het vermogen om kritische processen in de acute fase van een ramp of crisis daadwerkelijk uit te voeren. Kritische processen zijn: Melding & alarmering, Op- & afschaling, Leiding & coördinatie en Informatiemanagement. Alleen de effectiviteit van de kritische processen wordt getoetst en niet de effectiviteit van de overige rampbestrijdingsprocessen. Het daadwerkelijke bestrijden van de acute ramp vindt tijdens de praktijktest niet plaats.
Scenario
Het betreft een realistisch scenario, gebaseerd op het risicoprofiel van de regio. Minimaal op GRIP 3 niveau met een mogelijke opschaling naar GRIP 4.
Het scenario wordt vooraf en tijdens de test niet bekend gemaakt. Deelnemers worden namelijk kort van tevoren geïnformeerd over het scenario en de precieze aard van het incident. Ook tijdens de test worden zij voorzien van informatie over de ontwikkeling van het scenario.
Inspectie VenJ
De inspectie van Veiligheid en Justitie (VenJ) kijkt mee langs de zijlijn, om vast te stellen of de aanpak van de systeemtest en de toetsing voldoen aan de criteria in de Wet veiligheidsregio’s. Voor het toetsen en evalueren is een externe partij ingeschakeld onder het mom van ‘de slager kan niet zijn eigen vlees keuren’.
Onafhankelijke toetsing is nodig om een eerlijk en objectief beeld krijgen van het niveau van voorbereiding op complexe calamiteiten. Wat gaat goed en wat kan nog beter?
Alle veiligheidsregio’s organiseren dit soort oefeningen. De uitkomsten worden opgenomen in de Staat van Rampenbestrijding. Deze wordt eind dit jaar opgeleverd door de Inspectie van VenJ. Zo maakt de inspectie inzichtelijk wat de kwaliteit van de rampenbestrijding is in Nederland.