De politie werkt in dienst van de overheid en zal dus moeten doen wat de meerderheid van de bevolking wil dat er gebeurt. Als dit dus minder gewelt gebruik is.... tja.... dan mag er dus minder geweld gebruikt worden.
Maar je mag van een gemeenteraadslid wel verwachten dat hij weet welke rechten en plichten een gemeenteraad heeft binnen onze democratie. En daar vallen de wettelijke bepalingen over gebruik van geweld door de politie, en de daar uit voortkomende geweldsinstructies, gewoon niet onder, dat is voorbehouden aan onze landelijke volksvertegenwoordiging.
Dat een gemeenteraadslid opheldering wil, prima. Maar dat doen omdat je denkt dat een gemeenteraad die instructies aan kan passen aan de lokale situatie, is eigenlijk van de zotte.
Persoonlijk denk ik dat de enige manier waarop de Politie zich tegen dit soort berichten kan wapenen, is om na zo'n incident gelijk een persbericht uit te geven.
Zoiets als : "Verdachte verzet zich bij aanhouding" waarbij je dan melding maakt dat agenten geweld moesten gebruiken om deze verdachte aan te houden. Eventueel met de uitleg hoe gebruik van geweld dan gerapporteerd wordt, en wat er mee gedaan wordt. Dan nog komen de filmpjes wel, maar zal de nieuwswaarde voor veel media heel wat minder zijn.
Maar "we" zullen ook moeten accepteren dat voor een klein deel van de bevolking, de Politie het nooit goed doet. Dat zal je niet kunnen veranderen. Direct contact en directe communicatie van de Politie met het grote deel van de bevolking dat wel voor rede vatbaar is, is echter wel cruciaal.
En op dat punt kom je weer uit op bezuinigingen, de inefficiëntie/burocratie en daardoor gebrek aan capaciteit om dit contact van mens tot mens te onderhouden. (Dat is geen kritiek op de agent op straat, maar op de beleidsmakers)