Vorming van de Veiligheidsregio's

Auteur Topic: Vorming van de Veiligheidsregio's  (gelezen 76882 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #120 Gepost op: 15 mei 2008, 20:12:49
En dat geloven ze echt....  :D ;D

http://www.gooieneemlander.nl/nieuws/regionaal/gooivechtstreek/article3489012.ece/Brandweer_kan_fors_goedkoper

Brandweer kan fors goedkoper

De kosten van de brandweer in Laren en Blaricum kunnen door een samenwerking tussen beide korpsen flink dalen. Ook de regionalisering van de brandweer in 2009 kan een gunstig financieel effect hebben. De Rekenkamer BEL-gemeenten stelt dit in het rapport 'Vandaag is rood'. De Larense en Blaricumse brandweer zijn op dit moment behoorlijk duur. Laren is jaarlijks 780.000 euro kwijt aan het eigen korps; Blaricum 600.000 euro. De kosten per inwoner bedragen zestig à zeventig euro per jaar.


Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Reactie #121 Gepost op: 16 mei 2008, 15:46:44
bron www.burgemeesters.nl

Kwaliteitseisen en doorzettingsmacht in Wet Veiligheidsregio's

Samenvatting van meest opvallende bestuurlijke punten:
- Ministerraad heeft ingestemd met wetsvoorstel voor de Wet op de Veiligheidsregio's
- Per 1 januari 2010 worden kwaliteitseisen gesteld aan de brandweerkorpsen
- Kwaliteitseisen worden eind 2007 bekendgemaakt opdat voldoende tijd bestaat om te prepareren op nieuwe situatie
- Er komt doorzettingsmacht voor de voorzitter van de veiligheidsregio
NGB/Wouter Jong
 

 
 


Wettelijke kwaliteitseisen voor brandweer
Om de rampenbestrijding in Nederland binnen twee jaar op orde te hebben moet de brandweer in elke regio per 1 januari 2010 aan wettelijk vastgelegde kwaliteitseisen voldoen. Bij een regionale crisis of ramp krijgt de voorzitter van de veiligheidsregio doorzettingsmacht. Dat blijkt uit het wetsvoorstel Veiligheidsregio’s waarmee de ministerraad op voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft ingestemd. In het wetsvoorstel is het advies van de Raad van State bij het oorspronkelijke voorstel verwerkt. De Raad vond dat de veiligheidsregio’s in een aantal opzichten te weinig bevoegdheden kregen om een effectief veiligheidsbeleid te kunnen voeren.


Kwaliteiseisen brandweer
Het kabinet hecht een groot belang aan de kwaliteit van de brandweerzorg. Het gaat om de veiligheid van de burger, een kerntaak van de overheid. Op dit moment is onvoldoende gewaarborgd dat gemeenten bij rampen en crises op het gebied van de brandweerzorg de prestaties kunnen leveren die burgers mogen verwachten. Nog dit jaar worden daarom kwaliteitseisen geformuleerd, waaraan de brandweerzorg moet gaan voldoen. Daarnaast worden convenanten afgesloten met de regio’s om te regelen dat de organisatie van rampenbestrijding en crisisbeheersing, en dus ook van de brandweerzorg, binnen twee jaar op orde is.


Bovenlokaal gezag
Een andere belangrijke wijziging in het wetsvoorstel houdt verband met het gezag bij bovenlokale rampen en crises. Een eenduidige aansturing is daarbij van groot belang om te voorkomen dat de besluitvorming stagneert. Hoe ingewikkelder de situatie, des te groter het belang van een eenvoudige bevelsstructuur. Daarom krijgt de voorzitter van de veiligheidsregio bij een bovenlokale ramp de bevoegdheden in het kader van de handhaving van de openbare orde. Hij neemt dan de verantwoordelijkheid over van de betrokken burgemeester(s).

Het verbeteren van de rampenbestrijding en crisisbeheersing is het centrale doel van het wetsvoorstel veiligheidsregio’s. De bestuurlijke en de operationele slagkracht van partijen betrokken bij de rampenbestrijding en crisisbeheersing moet en kan beter. Hoewel veiligheid bij uitstek een lokale verantwoordelijkheid is, zijn veel gemeenten te klein om een ramp of crisis te bestrijden. Door de brandweerzorg, de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen, de rampenbestrijding en crisisbeheersing en de politie op regionaal niveau bijeen te brengen wordt niet alleen de slagkracht vergroot, maar wordt ook eenheid, eenduidigheid en eenvoud in de aanpak bereikt. De veiligheidsregio heeft dezelfde schaal als de politieregio. Dat maakt ook samenwerking met de politie makkelijker.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #122 Gepost op: 20 mei 2008, 22:53:27
http://www.opurk.nl/content/view/17806/2/

Motie ChristenUnie en SGP blijf staan
In najaar beslissing over regionalisering brandweer    PDF    Afdrukken    E-mail
dinsdag 20 mei 2008

Wel of niet meedoen met de regionalisering van de brandweer, eigenlijk moest het daar helemaal niet over gaan in commissie drie donderdag.
Regiocommandant Gerrit Spruit was uitgenodigd om een voorlichting te geven over de stand van zaken, maar dat schoot SGP in het verkeerde keelgat. ,,Nu staat opeens onze motie op losse schroeven. Deze voorlichting verbaast me, het is net of het college het besluit van de raad terzijde heeft gelegd'', vond Leendert Visser. Burgemeester Jaap Kroon benadrukte dat hij alleen de commissie goed op de hoogte wilde houden.
Het is de bedoeling dat in augustus en september de eerste verschuiving voor de brandweer van lokaal naar regionaal is en dat in december van dit jaar de regionalising klaar is. ,,Het beslispunt van wel of niet meedoen voor Urk is als het overdachtsdossier klaar is en dat is in het najaar'', benadrukte Gerrit Spruit. De regiocommandant probeerde het in zijn presentatie van de positieve kant te benaderen, maar was wel realistisch. ,,Er zijn veel pluspunten, financieel en materieel, maar er kleven inderdaad ook risico's aan. Zo zijn er vrijwilligers die zwaar hechten aan het zelf aankopen van materieel, maar dat verdwijnt toch ondanks de regionalisering, vanwege de moeilijker regelgeving van de EU.
Een ander positief punt is dat samenwerking voor het personeel meer carrièrekansen biedt. En er is altijd een minimale dekking.''


Spervuur

Gerrit Post (Hart voor Urk) opende het spervuur van vragen na de voorlichting. ,,Ik zie alleen maar heel veel onduidelijkheden, wat zijn de pluspunten?'' Unie Gemeentebelangen vroeg zich af of het Urker korps zelf nog wel enthousiast was. ,,Wij waren er in het begin positief over, maar dachten dat het puur om samenwerking ging bij grote rampen. Nu lijkt het of we wel heel veel uit handen gaan geven'', zei Anja Keuter (UG). Volgens Fokke Snoek (ChristenUnie) bleef de motie, destijds gesteund door SGP, wat hen betreft nog van kracht. ,,Zo lang de zaken niet goed zijn geregeld, moeten we het niet doen. Voor dat we een beslissing gaan nemen willen we eerst een goed inzicht hebben.''
Leendert Visser (SGP) wilde weten wat de consequenties zijn als Urk niet meedoet. ,,Diezelfde vraag heb ik al twee keer gesteld en we hebben nog steeds niets gezien. De motie ligt er, dus gemeente Urk doet niet mee.''


Specialismen

De regionalisering is een kwaliteitsslag en het versterkt de positie van de lokale brandweer, vertelde Gerrit Spruit. ,,De mening van het Urker korps is gemoedelijk, er is niet echt weerstand tegen. Als Urk als enige lokaal blijft gaat er veel fout, het korps moet dan alles alleen doen, het is niet verstandig'', benadrukte Spruit. Voor burgemeester Jaap Kroon weegt het hebben van de verantwoordelijkheid zwaar mee. ,,De verantwoording die je als burgemeester moet dragen met een lokale brandweer met specialismen als duikers en gaspakkendragers in huis is geen kleinigheid. Ik wil dat zeer benadrukken, het is een moeilijk en gevoelig punt.'' Dat Leendert Visser (SGP) zijn uiting afdeed als 'een heel verhaal' schoot burgemeester Kroon in het verkeerde keelgat: ,,Ik vind het heel vervelend dat u dit zo vraagt. Het is heel gewichtig, verdiep u erin.'' Visser zei later dat als goede argumenten aangevoerd zouden worden, er te praten viel. ,,Nu zijn er nog teveel algemeenheden.
We verwachten een document van de burgemeester met daarin de moeilijkheden beschreven en we willen de eigen voorwaarden in het overdrachtsdossier zien.''


marcel-beets

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 294
  • hoofdbrandwacht + ademluchtmedewerker
Reactie #123 Gepost op: 21 mei 2008, 18:16:06
http://www.opurk.nl/content/view/17806/2/

Motie ChristenUnie en SGP blijf staan
In najaar beslissing over regionalisering brandweer    PDF    Afdrukken    E-mail
dinsdag 20 mei 2008


Een ander positief punt is dat samenwerking voor het personeel meer carrièrekansen biedt. En er is altijd een minimale dekking.''




 ;D   hoe moet dat gerealiseerd worden  komt er dan ineens een beroepsbezetting    :P


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #124 Gepost op: 21 mei 2008, 19:25:36
http://www.blikopnieuws.nl/bericht/75784

College voor regionalisering brandweer

Utrecht - Het college van Utrecht is voorstander van regionalisering van de brandweer, de brandweer wordt dan onderdeel van de VRU (Veiligheidsregio Utrecht). Het college legt de regionalisering voor aan de Utrechtse gemeenteraad, die daarover moet besluiten. Voorwaarden voor Utrecht zijn dat de kwaliteit van de brandweerzorg niet minder wordt en dat de kosten voor de gemeente gelijk blijven.

De lokale verantwoordelijkheid voor de brandweer blijft bij de gemeente liggen, VRU en gemeente maken prestatieafspraken over de diensten die de brandweer levert. Ook de andere 28 gemeenteraden in de regio zullen in de komende periode een besluit nemen over regionalisering van de brandweer. Volgens planning neemt vervolgens (het Algemeen Bestuur van de) VRU op 9 juli 2008 een definitief besluit over de ontwikkeling van één geregionaliseerde brandweerorganisatie.

De regionalisering van de brandweerorganisatie is bedoeld om de kwaliteit van de brandweerzorg en de rampenbestrijding/crisisbeheersing in de regio te verbeteren. De brandweer wordt door deze schaalvergroting effectiever, efficiënter en minder kwetsbaar. Ook ontstaat eenzelfde kwaliteitsniveau in de hele regio. Bij de reorganisatie wordt uitgegaan van het huidige aantal brandweerposten, inclusief het daar aanwezige uitrukpersoneel. Vrijwilligers blijven de basis van de brandweer, hun positie wordt versterkt.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #125 Gepost op: 22 mei 2008, 20:55:02
http://www.rplfm.nl/default.asp?pv_page=index.php?id=2933

RPL FM Foto bij nieuwsbericht WOERDEN - Regionalisering van de brandweer
Nieuws

Gepubliceerd: 22-05-2008 08:00


RPL FM - De kwaliteitseisen voor de brandweer, die de gemeentebesturen van Lopik, Montfoort, Oudewater en Woerden met elkaar hebben afgesproken voor 2012 moeten worden gehaald.
En ook moeten de uitgangspunten die de gemeenteraden hebben vastgesteld voor de bundeling van het beroepspersoneel van hun brandweer ‘De Waarden’ gerespecteerd blijven. Maar onder die voorwaarden moet Woerden ja zeggen tegen de vorming van één regionale brandweerorganisatie ter grootte van de provincie Utrecht. Dat is de strekking van het voorstel dat het college van B&W van Woerden nu aan de Raad voorlegt.
De ontwikkeling van één geregionaliseerde brandweerorganisatie zit al lang in de pen. Het doel is de brandweerzorg, de rampenbestrijding en de crisisbeheersing te verbeteren en te professionaliseren, conform de eisen die op landelijk niveau in het wetsvoorstel Veiligheidsregio’s zijn vastgelegd. Meer continuiteit en minder kwetsbaarheid, meer efficiency en meer effectiviteit, dat zijn de doelen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #126 Gepost op: 23 mei 2008, 20:39:05
http://www.gelderlander.nl/voorpagina/achterhoek/3163293/Verzet-tegen-hogere-bijdrage.ece

Verzet tegen hogere bijdrage

vrijdag 23 mei 2008 | 03:50 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 23 mei 2008 | 09:11
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

DOETINCHEM - De Achterhoekse gemeenten verzetten zich tegen een 'automatische' verhoging van het budget van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland.
Volgens burgemeester Bert Berghoef van Aalten is de tegenstem van de Achterhoekse gemeenten een signaal dat dergelijke samenwerkingsverbanden niet zonder meer kunnen verlangen dat de gemeentelijke bijdrage jaarlijks zonder meer omhoog gaat. "We willen nu een gebaar maken, omdat we het niet met de financiële uitgangspunten eens zijn. Het is een eenzame strijd, maar het gaat ons om het automatisme."

De veiligheidsregio coördineert het beleid van politie, brandweer en ambulance tussen Winterswijk en Harderwijk. De gezamenlijke meldkamer in Apeldoorn is onder meer een verantwoordelijkheid van de veiligheidsregio. De schaal waarop dat werk wordt uitgevoerd is groot en daardoor ontbreekt volgens burgemeester Berghoef steeds meer het zicht op de besteding van het budget.

De jaarlijkse bijdrage van de Achterhoekse gemeenten aan de veiligheidsregio is gebaseerd op het aantal inwoners. De gemeente Aalten draagt met bijna 27.000 inwoners bijna 300.000 euro bij.

De onvrede over de aangekondigde verhoging heeft volgens burgemeester Bert Berghoef van Aalten te maken met de toegenomen schaalgrootte. De afstand tussen de organisatie en het zicht op hoe het geld wordt uitgegeven wordt volgens hem steeds vager.

De Achterhoekse weerstand richt zich op een bescheiden onderdeel van de begroting voor volgend jaar. De veiligheidsregio heeft meer geld nodig voor automatisering, in jargon de operationele informatievoorziening. De verhoging bedraagt 13 eurocent per inwoner, omgerekend voor Aalten is dat 3.500 euro.

De Achterhoekse gemeenten vinden dat de veiligheidsregio deze verhoging ook uit een ander budget kunnen halen. Burgemeester Berghoef verwacht niet dat de Achterhoekers de verhoging in het algemeen bestuur kunnen tegenhouden, omdat een meerderheid van de deelnemende gemeenten eind juni waarschijnlijk wel vóór zal stemmen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #127 Gepost op: 24 mei 2008, 21:31:44
http://www.ad.nl/rotterdam/hoeksewaard/2315553/GGD_blijft_zelfstandig.html

GGD blijft zelfstandig

HOEKSCHE WAARD - De GGD Zuidhollandse Eilanden blijft zelfstandig, ondanks de wens van het ministerie van Volksgezondheid deze organisatie op te delen, zegt voorzitter Peter de Jong van de regionale gezondheidsdienst op de eilanden.
Het ministerie wil organisaties als politie, ambulance, brandweer en gezondheidsdiensten in hetzelfde werkgebied onderbrengen. Dat zou betekenen dat de GGD’en op Voorne-Putten en Goere-Overflakkee samen moeten gaan met die in Rotterdam en de Hoeksche Waardse GGD’en zich moeten aansluiten bij de GGD Zuid-Holland-Zuid. Nu vormen de GGD’en op de eilanden een grote organisatie.

Door de opdeling van de GGD Zuidhollandse eilanden tussen de GGD Zuid-Holland Zuid en Rotterdam kan bij calamiteiten beter met andere hulpdiensten worden samengewerkt, zegt het ministerie.

,,De discussie over herindeling laait regelmatig op, omdat het ministerie dat graag wil,’’ reageert Peter de Jong, die behalve GGD-voorzitter ook burgemeester is van Westvoorne.

,,Maar het is geen wettelijke aanwijzing. Wij, de gemeenten, nemen dit advies niet over. Het is namelijk aan de gemeenten hoe zij de regionale gezondheidsdienst willen organiseren. Wij geloven niet dat een eigen GGD voor de Zuid-Hollandse eilanden bij calamiteiten een sta in de weg is.’’

De gemeenten in de Hoeksche Waard zien geen noodzaak tot aansluiting bij de GGD Zuid-Holland Zuid. Kort nadat zij dit kenbaar maakten, kwam het verzoek van het ministerie om op 1 januari 2010 tot aansluiting bij die regio Zuid-Holland Zuid over te gaan. De gemeenten hebben hier nog geen oordeel over uitgesproken.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #128 Gepost op: 27 mei 2008, 22:05:17
http://www.veenendaalsekrant.nl/page/Lokaal/Regionaal/Lokaal-nieuws/Voordelen-regionalisering-Veenendaalse.219559.news

Voordelen regionalisering Veenendaalse brandweer
dinsdag 27 mei 2008

VEENENDAAL - De Veenendaalse brandweer gaat met ingang van 2010 op in één organisatie, de Brandweer Utrechts Land. Nu moet bij bijvoorbeeld een brand in La Montagne de klus worden geklaard door de brandweer van Rhenen. Dat wordt straks regionaal opgepakt en zit de Veenendaalse brandweer dichterbij.
De regio wordt verdeeld in vijf operationele districten, met aan het hoofd een districtscommandant. Het district vervult een sleutelrol in de nieuwe organisatie. De samenwerking omvat 29 gemeenten met evenveel brandweerkorpsen.

Een voorname reden voor regionalisering van de brandweer is de versterking van de positie van de vrijwilligers. Het wordt steeds moeilijker om vrijwilligers te werven die zich inzetten voor de brandweerzorg. Vrijwilligers moeten voldoen aan een groot aantal eisen en ook beschikbaar zijn als dat nodig is. Het is voor velen lastig om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Werkgevers vinden het soms lastig als een werknemer plotseling weg is en minder dan vroeger werken vrijwilligers ook in de gemeente waar ze wonen. Dat brengt de opkomsttijd van de brandweer in de toekomst mogelijk in gevaar. Door de regionalisering wordt geprobeerd de belemmeringen weg te nemen. Onder meer door ondersteuning van beroepskrachten uit het district.

Burgemeester Ties Elzenga is blij met de nieuwe ontwikkeling. Hij wijst er op dat de kosten goed in beeld zijn gebracht en er, zoals de minister van Binnenlandse Zaken wil, is gekeken naar de kwaliteit van de brandweerzorg. De gemeente betaalt ongeveer vier ton voor de brandweer. Daar kan mogelijk op bespaard worden maar belangrijker is dat de kwaliteit wordt verbeterd. ,,We worden er toch beter van", aldus Elzenga. Hij zegt dat er goed geïnvesteerd is in de brandweer in Veenendaal. De opleiding blijft op hetzelfde niveau, de samenwerking op preventiegebied zorgt ervoor dat de huidige versnippering verdwijnt. Het personeel gaat geheel over naar Utrechts Land. De vrijwilligers blijven locatie gebonden. ,,Zij zijn de ruggengraat van de brandweer."


Pyro_loe

  • Oranje Kolom
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 968
  • OvD-Bevolkingszorg
Reactie #129 Gepost op: 29 mei 2008, 08:07:49
Brandweer kan ongevallen met gevaarlijke stoffen beter regionaal aanpakken

27 mei 2008
Ga direct naar het volgende onderdeel:
Zie ook
Een adequate voorbereiding van de brandweer op ongevallen met gevaarlijke stoffen vraagt om meer regionale regie en meer interregionale samenwerking. Daarbij is ook meer inzicht nodig in de kwaliteit van de organisatie van deze specialistische functie van de brandweer. Hierdoor kan de brandweer beter voldoen aan de professionele normen die gelden voor het brandweeroptreden bij ongevallen met gevaarlijke stoffen. Dit soort ongevallen komt gelukkig zeer weinig voor, maar het kan wel grote effecten hebben op mens en milieu. Daarom is een adequate voorbereiding van groot belang voor de veiligheid.
  
Dit zijn de belangrijkste aanbevelingen van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid in het rapport ‘Brandweeroptreden bij ongevallen met gevaarlijke stoffen’. In 2001 zijn normen voor de brandweer voor de bestrijding van ongevallen met gevaarlijke stoffen door de beroepsgroep zelf vastgelegd. De Inspectie heeft onderzocht of deze normen worden nageleefd en of de brandweer adequaat is voorbereid op de bestrijding van ongevallen met gevaarlijke stoffen  
  
Minister Ter Horst onderschrijft het belang van meer regionale regie op de Ongevalsbestrijding Gevaarlijke Stoffen en heeft dit punt eerder al opgenomen in het wetsvoorstel Veiligheidsregio’s. De taak om ongevallen met gevaarlijke stoffen te bestrijden komt volledig bij de veiligheidsregio’s te liggen, in plaats van deels bij de gemeenten. Ook het zorgdragen voor gespecialiseerde ‘gaspakkenteams’ wordt bij de veiligheidsregio’s ondergebracht. Bovendien worden de normen voor de brandweer, die nu nog niet wettelijk afdwingbaar zijn, in de toekomst omgezet in wettelijke eisen.
  
Bij ongevallen met gevaarlijke stoffen heeft de brandweer een aantal specifieke taken. Naast het bestrijden van het ongewenst vrijkomen van gevaarlijke stoffen, moet de brandweer bijvoorbeeld ook de bevolking waarschuwen. De brandweer meet de hoeveelheid gevaarlijke stoffen en ontsmet mensen die met de stoffen in aanraking zijn gekomen. Voor deze taken zijn professionele normen opgesteld in de Leidraad Ongevalsbestrijding Gevaarlijke Stoffen. De Inspectie constateert dat deze normen niet op alle punten worden nageleefd. Zo heeft niet iedere regio de juist opgeleide mensen en zijn er niet genoeg oefeningen. Ook concludeert de Inspectie dat er vaak onvoldoende inzicht is in de prestaties. Zo is onduidelijk of de opkomsttijden van de specialistische teams worden gehaald. De Inspectie OOV geeft een aantal concrete adviezen om zaken te verbeteren. De rode draad hierin is om met minder eenheden te gaan werken, maar wel met meer aandacht voor de kwaliteit daarvan.
  
Ongevallen met gevaarlijke stoffen maken minder dan 1 procent uit van het totaal van 159.000 meldingen bij de brandweer per jaar. Door gebrek aan praktijkervaring is voldoende oefenen extra belangrijk
Safety is the state of being "safe", the condition of being protected against physical, social, spiritual, financial, political, emotional, occupation