'Bij verbeteren brandweer hangt alles samen'door Bertjan Kers. vrijdag 21 november 2008 | 03:40 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 21 november 2008 | 20:19
Tekstgrootte
NIJMEGEN - "Je kunt niet ergens een extra brandweervoertuig neerzetten als je de officieren van dienst niet op de juiste plaats hebt. De verbetering van de brandweerzorg in de regio moet je integraal aanpakken, want als je het ene verbetert en het andere niet, heb je er niet veel aan."
Marijke van Veen, sinds juni van dit jaar directeur van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid en commandant van de regionale brandweer Gelderland-Zuid, staat voor de taak om een plan op te stellen hoe de brandweerzorg in de regio op een hoger peil kan komen. In maximaal vier jaar moet het een stuk beter gaan met zaken als de alarmering en de aanrijtijden van de brandweer. Een betere verdeling van het materieel over het gebied is een van de middelen die haar zijn aangedragen door een onderzoeksbureau om daar iets aan te gaan doen.
Van Veen wil echter nog niet inzoomen op details, want het gaat, zoals ze zegt om 'het samenhangende pakket aan maatregelen'.
Na 22 jaar bij Justitie maakte de nu 52-jarige Van Veen de overstap naar de brandweer. "Ik wilde graag bij een uitvoeringsorganisatie blijven en werd voor deze baan gebeld. Wat me aansprak, is dat ook deze baan, net als het gevangeniswezen, alles te maken heeft met veiligheid, een zaak die iedereen raakt en roert. Bij een 24-uursbedrijf werken heel betrokken mensen en bovendien komt er een flinke portie management bij kijken." Regelmatig overleg met politieke bestuurders – Thom de Graaf en de andere zeventien burgemeesters van de regio – vond ze ook een prettig perspectief. Van Veen werd de derde vrouwelijke regionaal commandant in Nederland, inmiddels zijn er vier. Dat ze van 'buiten' de brandweer komt, ziet ze niet als een probleem. "Je hoeft er niet uit te komen om deze functie goed in te vullen." Bovendien is de brandweer niet haar enige aandachtspunt. Ze heeft de leiding over een 250 mensen tellende organisatie, waar onder meer ook de Regionale Ambulancevoorziening en de Gemeenschappelijke Meldkamer onder vallen.
Thom de Graaf zei bij een toelichting op de verbetering van de brandweerzorg dat er bij de meldkamer winst te boeken is bij de tijd die nodig is om een brandweerwagen de straat op te krijgen. Er zouden dertig seconden te winnen zijn tussen tussen melding van een incident en het piepen van de brandweer. Van Veen onderschrijft dat kritisch naar de meldkamer gekeken moet worden, maar dat daarbij wel de kwaliteit van de informatie voorop moet staan. "Je moet voorkomen dat sneller alarmeren ten koste gaat van de betrouwbaarheid van de informatie die de centralist bij de melder moet vergaren. Neemt niet weg dat je alle tijd die je kunt winnen moet pakken, maar korter betekent niet per definitie beter."
Voor verbetering van de brandweerzorg is een vierjarenplan in de maak. Doel is dat meer van de achttien gemeenten in de buurt komen van de streefnorm – een wettelijk maximum is er niet – van aanrijtijden. Na maximaal vier jaar, zo is de verwachting, zullen nog enkele gemeenten, waaronder Maasdriel, ondanks genomen maatregelen, nog altijd de streefnorm onvoldoende benaderen Volgens Van Veen heeft dat alles te maken met de omstandigheden in de landelijke gebieden. "Ik ben er voor om beslissingen te nemen die het meest effect hebben. Waar kazernes staan, daar staan ze en ik ga er van uit dat daar goed over is nagedacht. Wat ik hoop is dat we niet heel drastisch eerder genomen besluiten gaan doorkruisen.
We moeten de gemeenten ook de mogelijkheid bieden om naar een streefnorm voor aanrijtijden toe te groeien, maar welk niveau van brandweerzorg je ook wilt bereiken, je zult altijd gemeenten hebben die er niet aan kunnen voldoen. Wat kan een kleine gemeente maximaal doen, is de vraag. Er is niet voor niets begonnen met de clustering van de brandweer, want gezamenlijk, met een geregionaliseerde brandweer, kun je veel meer bereiken dan als afzonderlijke gemeente."
Aan die regionalisering wordt nog hard gewerkt, benadrukt Van Veen. "De vrijwilligers zijn daarbij heel belangrijk. Je moet goed zijn voor je vrijwilligers, zorgen dat ze goed opgeleid zijn en goed geleid worden. Er zijn bij gemeenten nogal wat verschillen in rechtspositie van de vrijwilligers. Een aspect is de verschillende beloningen die gemeenten hanteren. Deze verschillen moeten we in kaart brengen en uiteindelijk zal er één rechtspositie voor de vrijwilligers en één voor de beroeps in de regio ontstaan. Daarbij moet je er wel voor waken dat gemeenten die nu hun brandweermensen relatief laag belonen op kosten worden gejaard. Anderzijds moet je er ook voor zorgen dat de vrijwilligers niet te kort wordt gedaan."
http://www.brabantsdagblad.nl/regios/bommelerwaard/4079695/Bij-verbeteren-brandweer-hangt-alles-samen.ece