Vorming van de Veiligheidsregio's

Auteur Topic: Vorming van de Veiligheidsregio's  (gelezen 76887 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Twentsgeluk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,987
Reactie #150 Gepost op: 11 december 2008, 21:29:54
Meer geld voor brandweer

APELDOORN - De gemeente Apeldoorn betaalt volgend jaar een ton meer aan de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

De veiligheidsregio, brandweer, politie en GGD, bestaat uit 22 gemeenten, waarvan Apeldoorn de grootste is. Apeldoorn moet volgend jaar ruim een ton meer betalen, bovenop de 1,4 miljoen die ze jaarlijks al afdraagt. Het extra geld is onder andere nodig voor loonindexeringen, bemannen van het veiligheidsbureau en nieuwbouw.

De gemeenteraad steigerde donderdagavond een beetje, toen de begroting voor de veiligheidregio over 2009 ter sprake kwam. Sommige raadspartijen gaven aan zich met de rug tegen de muur gedrukt te voelen, nu het jaar 2009 al voor de deur staat. PvdA en CDA gaven aan tegen deze begroting te zullen stemmen. De PvdA stelde de rekening niet meteen bij de burger neer te willen leggen. Burgemeester Fred de Graaf zegde toe zijn best te zullen doen om het bedrag volgend jaar binnen de veiligheidsregio zelf weg te halen.

http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/4188528/Meer-geld-voor-brandweer.ece


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #151 Gepost op: 18 december 2008, 11:55:10
L'dam-Voorburg blokkeert fusie brandweer

LEIDSCHENDAM-VOORBURG - De samenvoeging van de lokale brandweerkorpsen van negen gemeenten in Haaglanden gaat voorlopig niet door.
Deze week stemde de gemeenteraad van Leidschendam- Voorburg in meerderheid tegen de regionalisering van de brandweer Haaglanden. Hoewel alle politieke partijen van mening zijn dat een regionaal brandweerkorps een goede zaak is, hebben zij geen vertrouwen in de gemeenschappelijke regeling 'Hulpverleningsregio Haaglanden', die de regionalisering vorm moet geven. Zo is niet duidelijk wat de gemeente minimaal mag verwachten en mag eisen van de regionale brandweer en wie welke kosten moet betalen. Wel is duidelijk dat de raad niet meer zelf kan bepalen hoeveel geld zij aan de brandweer wil uitgeven.

Het afwijzen van het voorstel door de raad van Leidschendam- Voorburg brengt burgemeester Van der Sluijs enigszins in verlegenheid, omdat de gemeenteraden van enkele andere gemeenten in Haaglanden al vóór het voorstel hebben gestemd. De raad Leidschendam- Voorburg hoopt dat de burgemeesters van de regio Haaglanden op korte termijn met voorstellen komen die wel aan de minimale eisen van een goede regeling voldoen.

http://www.ad.nl/denhaag/stad/2855663/LdamVoorburg_blokkeert_fusie_brandweer.html


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #152 Gepost op: 23 december 2008, 09:37:08
Ik geloof dat men zich toch maar eens beter moet laten informeren.............. :-X

Primeur Veiligheidsregio: vrijwilligers praten mee
door Jelle Boonstra. dinsdag 23 december 2008 | 05:54

Tekstgrootte  
ZWOLLE/STAPHORST - Als eerste in Nederland heeft de (nieuwe) Veiligheidsregio IJsselland de brandweervrijwilligers aan tafel uitgenodigd voor regelmatig beleidsoverleg.

Er gaat op nieuwjaarsdag veel veranderen in de brandweerzorg, die voortaan wordt ondergebracht in de nieuwe 'Veiligheidsregio IJsselland', één van de 25 in het land.

In het IJssellandse bestuur zijn straks de elf burgemeesters van de deelnemende gemeenten vertegenwoordigd, de commandant van de regionale brandweer schuift aan, en voortaan zal er dus ook een stoel zijn voor de de brandweervrijwilligers. In de plattelandsgemeenten is doorgaans alleen de leiding beroeps en worden de overige taken door de vrijwilligers ingevuld.

Gistermorgen werd een convenant gesloten, waarin is bepaald dat zij eens in het kwartaal worden vertegenwoordigd door de Vakvereniging van Brandweer Vrijwilligers (VBV). Burgemeester Joop Alssema van Staphorst zette gistermorgen als portefeuillehouder namens alle burgemeesters z'n krabbel, naast die van Lieke Sievers, de commandante van de brandweer in het gebied.

Het is buitengewoon belangrijk dat de vrijwilligers worden gehoord, zei landelijk VBV-voorzitter Cees van Beek gistermorgen. Er is veel beroering geweest onder de vrijwilligers. Onder hen heerste een grote ontevredenheid. Door de professionalisering bij de brandweer moeten ze steeds meer kunnen. De trainingen liegen er niet bepaald om, de inzet en de tijd die ze erin steken ook niet. En daarom steekt het des te meer dat ze nauwelijks mogen meepraten over de koers in een korps.

Er was begin dit jaar veel revolte, omdat de vrijwilligers vreesden dat ze in het nieuwe brandweerstelsel nog veel minder gehoord zullen worden. Kortom: wel de lasten, niet de lusten. Er werden petities aangeboden, er was een protestmanifestaties. Met de afspraken in dit convenant wordt iets concreets gedaan met die onvrede, is de stellige overtuiging van Alssema. "Zo kunnen we rechtstreeks horen wat er speelt op de werkvloer, het is van wezenlijk belang dat de mensen er van onderaf bij worden betrokken." Landelijk blijft onder de vrijwilligers nog veel wrok bestaan over het verschil in honorering (sommige gemeenten betalen de vrijwilligers een hogere vergoeding uit, om te voorkomen dat de organisatie leegloopt). Ook moet worden gewerkt aan een betere verzekering voor de vrijwilligers, een soort 'vrijwaring' waardoor ze ook nooit aansprakelijk gesteld kunnen worden. Dat is allemaal kost voor landelijk overleg, aldus de VBV. Toch is de organisatie blij met de eerste stap in IJsselland. "We zien het als een voorbeeld voor de 24 andere regio's."


pompbediende

  • Meerdere functies
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,263
Reactie #153 Gepost op: 25 december 2008, 02:19:02
Brandweer regio loopt 1,5 miljoen euro mis

Zuid-Holland zuid - De brandweerkorpsen in Zuid-Holland Zuid zien een subsidie van 1,5 miljoen euro aan zich voorbijgaan. De reden: de negentien burgemeesters in deze regio vinden het (nog) niet nodig dat alle vrijwillige brandweerlieden in dienst treden van de regionale brandweer.



REGIO - De brandweerkorpsen in Zuid-Holland Zuid zien een subsidie van 1,5 miljoen euro aan zich voorbijgaan. De reden: de negentien burgemeesters in deze regio vinden het (nog) niet nodig dat alle vrijwillige brandweerlieden in dienst treden van de regionale brandweer.

Zij waren door de minister van Binnenlandse Zaken, Guusje ter Horst, net als de andere 24 regio’s in Nederland, gevraagd hiervoor een convenant te ondertekenen. Doel van de afspraak is de verdere verbetering van de veiligheid en de rampenbestrijding. “In onze regio heeft het bestuur ervoor gekozen zich niet door de minister te laten dwingen zich in die zin uit te spreken”, stelt Nico van Os, woordvoerder van de Regionale Brandweer Zuid-Holland Zuid.

De gemeenten zijn er niet van overtuigd dat de maatregel ertoe bijdraagt dat een hogere veiligheid wordt verkregen. De vrijwilligers zijn nu nog in dienst van hun eigen gemeente. “Daardoor is vooral de noodzakelijke betrokkenheid gewaarborgd. De consequentie van deze opstelling is inderdaad dat we de subsidie van ongeveer anderhalf miljoen euro niet zullen ontvangen. Maar het bestuur heeft toch gemeend niet te moeten zwichten voor de eis van de minister.”

Het betekent niet dat de regio niet verder gaat met zaken als verdere professionalisering en optimalisering van de veiligheid. Verschillende samenwerkingsverbanden en andere maatregelen zijn of worden daarvoor door de negentien aangesloten gemeenten genomen. Van Os: “Het onderbrengen van de vrijwillige brandweermensen in dienst van de regio is niet uit te sluiten, maar dan wel in het tempo dat het bestuur wenselijk acht.”

Zelfstandig
Op dit moment telt Zuid-Holland Zuid 800 brandweermannen en –vrouwen. Van hen zijn er 130 in dienst van de regionale brandweer. De gemeente Dordrecht heeft haar brandweertaak volledig overgedragen aan de regio. De andere achttien gemeenten in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, Drechtsteden en Hoeksche Waard hebben een eigen zelfstandig brandweerkorps. Alleen de brandweercommandanten van die korpsen zijn in dienst van de regio.

Overigens hebben landelijk gezien negentien van de 25 regio’s het convenant wél getekend. Zij kunnen de miljoenensubsidie tegemoet zien.
Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #154 Gepost op: 7 januari 2009, 22:28:14
http://parlando.sdu.nl/cgi/login/anonymous

En dan zoeken op:

Bibliografische beschrijving
Vragen van de leden Kuiken (PvdA) en Van Bochove (CDA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de staatsecretaris van Financiën over de gedeeltelijke terugbetaling van BTW uit het BTW-compensatiefonds in verband met regionalisering van de brandweer. (Ingezonden 18 november 2008); Antwoord
Bestand:     15 Kb
Inhoud:    Door de regionalisering van de brandweer vinden een aantal eenheden bij de Belastingdienst dat de gelden uit het BTW-compensatiefonds terugbetaald moeten worden. Het gaat daarbij om bedragen die vergelijkbaar of hoger zijn dan de stimuleringsbijdrage van de minister van BZK. Vragen over een oplossing voor deze problematiek.
Rubriek(en):    Belastingen (BTW)
Criminaliteit en openbare orde (Brandpreventie en brandbestrijding)
Trefwoorden:    Brandweer BTW
Vindplaats:    Kamervragen met antwoord 2008-2009, nr. 995, Tweede Kamer
Vraagnr.  bij indiening:    2080905610
Afkomstig van:    Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)
Indiener:    Kuiken(PvdA) Van Bochove(CDA)
Datum reaktie:    17-12-2008
Datum indiening:    18-11-2008
Document-id:    KVR34402
Omvang:    2 pag.


Twentsgeluk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,987
Reactie #155 Gepost op: 16 januari 2009, 20:00:17
Alle personeel brandweer in één korps

GROENE HART - Hollands Midden krijgt met ingang van volgend jaar een nieuwe, regionale brandweerorganisatie.
Alle burgemeesters van de 28 deelnemende gemeenten buigen zich eind deze maand over dit advies, dat afkomstig is van het dagelijks bestuur van de huidige gemeenschappelijke regeling Brandweer en GHOR Hollands Midden (ambulancedienst).

De burgemeesters hebben niet de laatste stem in de fusie. ,,Hierover beslissen de gemeenteraden'', zegt Ruud Bitter, projectleider regionalisering brandweer Hollands Midden. ,,De brandweerwet uit 1985 schrijft voor dat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen brandweer. Nu komt er een nieuwe wet aan, die over veiligheidsregio's praat. De brandweer moet daarin aan nieuwe normen voldoen, zoals aan een opkomsttijd van 8 minuten. Die kwaliteitsregels zijn voor kleine korpsen moeilijk en duur tegelijk. Het is gewoon een noodzaak om samen te gaan.''

Bij de overdracht naar één groot regionaal brandweerkorps gaat alle lokale brandweerpersoneel (beroeps en vrijwilligers) mee.

,,Er vallen geen ontslagen. Iedereen die 80 procent of meer werkt, krijgt een werkgarantie. Geen baangarantie, want we kunnen geen 22 brandweercommandanten aanhouden. Er is één regionaal commandant.''

Bitter praat de komende tijd met zo veel mogelijk gemeenteraden over de plannen. ,,We praten over een organisatie van 1300 vrijwilligers en 300 beroepskrachten. Zij gaan in regionaal dienstverband werken. In de brandweerwereld waren de gemeentegrenzen al aan het verdwijnen. Die zijn straks helemaal uitgegomd.''

http://www.ad.nl/groenehart/2921405/Alle_personeel_brandweer_in_n_korps.html


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #156 Gepost op: 23 januari 2009, 20:20:28
http://www.ad.nl/groenehart/gouda/2938886/Alle_personeel_van_de_brandweer_in_n_korps.html

donderdag 22 januari 2009
Alle personeel van de brandweer in één korps

HOLLANDS MIDDEN - Hollands Midden krijgt met ingang van volgend jaar een nieuwe, regionale brandweerorganisatie.
Alle burgemeesters van de 28 deelnemende gemeenten buigen zich eind deze maand over dit advies van het dagelijks bestuur van de huidige gemeenschappelijke regeling Brandweer en GHOR Hollands Midden (ambulancedienst).

Ruud Bitter, projectleider regionalisering brandweer Hollands Midden legt uit dat de organisatie van brandweerzorg verschuift van gemeenten naar veiligheidsregio’s. ,,De brandweer moet daarin aan nieuwe normen voldoen, zoals aan een opkomsttijd van 8 minuten. Die kwaliteitsregels zijn voor kleine korpsen moeilijk en duur tegelijk. Het is gewoon een noodzaak om samen te gaan.’’

Bij de overdracht naar één groot regionaal brandweerkorps gaat alle lokale brandweerpersoneel (beroeps en vrijwilligers) mee. ,,Er vallen geen ontslagen. Iedereen die 80 procent of meer werkt, krijgt een werkgarantie.’’ In de brandweer Hollands Midden werken 1300 vrijwilligers en 300 beroepskrachten.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #157 Gepost op: 24 januari 2009, 16:38:27
http://www.bndestem.nl/regio/breda/4398065/Op-de-zeepkist-voor-een-moderne-brandweer.ece

Op de zeepkist voor een moderne brandweer

door Rob Musters rob.musters@bndestem.nl. zaterdag 24 januari 2009 | 08:21 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 24 januari 2009 | 09:25
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
Claus Meijer is clustercommandant van de brandweer Etten-Leur, Rucphen en Zundert. foto Frank Poppelaars/het fotoburo

Claus Meijer is clustercommandant van de brandweer Etten-Leur, Rucphen en Zundert. foto Frank Poppelaars/het fotoburo

ZUNDERT/ETTEN-LEUR - Claus Meijer is de beoogde clustercommandant van de brandweer Etten-Leur, Rucphen en Zundert. Meijer, geboren in Vlaardingen, begon als vrijwilliger bij het korps Vlaardingen.

Werd beroeps bij de korpsen Dordrecht, Leidschendam -Voorburg en was een jaar commandant in Goirle. Meijer werkt nu bijna een jaar in cluster Etten-Leur, Rucphen en Zundert. "De grootste reorganisatie van Nederland ", zo noemt Claus Meijer, (47) beoogd clustercommandant van de brandweer in Etten-Leur, Rucphen en Zundert, het moderniseringsproces waarmee de lokale korpsen in 2009 te maken krijgen.

Op last van de overheid wordt Nederland ingedeeld in zogeheten veiligheidsregio's (zie kader op de pagina hiernaast). En dat heeft onder meer consequenties voor de brandweer.

-Is het werkelijk noodzakelijk om te reorganiseren?

Meijer: "Ja. De maatschappij is veranderd. De BV Nederland is flink in ontwikkeling. We hebben in dit gebied te maken met Hazeldonk, de drukste grensovergang van Europa, de hsl komt er aan, de A16 en de A58 zijn belangrijke verkeersaders."

"Daarnaast liggen er hier met Seppe, Gilze-Rijen en Woensdrecht drie vliegvelden met veel vliegbewegingen en heb je bovendien de A59 en industrieterrein Moerdijk naast de deur."

"Rotterdam Europoort is in potentie het gevaarlijkste risicogebied van Nederland, maar Midden- en West-Brabant met onder meer Moerdijk staat toch echt op nummer twee. Je hebt hier in Midden- en West-Brabant te maken met een uiterst complexe infrastructuur. Dat vergt veel van de mensen die met veiligheid bezig zijn."



-Dat is nu toch ook al zo?

"Dat klopt, maar het moet beter. Beter afgestemd op alle bovengenoemde risicofactoren. Ien Dales zag dat 28 jaar geleden al."

"Zij wilde de hulpdiensten professioneler laten werken. Daar was toen geen draagvlak voor. Nu zien bestuurders in dat er gemoderniseerd moet worden."

"Bij een eventuele ramp of crisis heb je met burgemeesters, brandweer-, politie-, geneeskundig- en gemeentelijk functionarissen te maken. Als de veiligheidsregio een feit is, kan dat sterk worden vereenvoudigd. Dat werkt sneller en duidelijker. Dankzij alle maatregelen wordt de slagkracht van de brandweer groter."

- Welke consequenties heeft dat voor de vrijwilligers en de beroepskrachten bij de lokale korpsen?

" Niet eens zo veel. De mensen die bijvoorbeeld bij het brandweerkorps van Etten-Leur werken, blijven hier gewoon werken met dezelfde collega's, dezelfde vrijwilligers met hun eigen spullen en hun eigen bluswagens." " Het enige wat de korpsen daadwerkelijk merken is dat de functie van lokaal brandweercommandant komt te vervallen. Er komt één clustercommandant, voor de gezamenlijke brandweerkorpsen."

"Als de nieuwe kapitein van Rucphen, Zundert en Etten-Leur probeer ik overal zo vaak mogelijk aanwezig te zijn, omdat ik dicht bij de mensen wil blijven staan. Ik kom geregeld bij ieder korps kijken bij oefen- en overlegavonden."

"Een andere verandering is dat de korpsen nu meer samen gaan oefenen. Vroeger rukten de korpsen binnen hun gemeentegrenzen uit. Nu kijken we welk korps het eerst aanwezig kan zijn bij brand of hulpverlening. Als er bijvoorbeeld brand is op Vosdonk en de brandweer van Hoeven kan er eerder zijn, dan gaan zij."

"Bij de brand laatst in de boerderij aan het Schuitvaartjaagpad kon Rijsbergen eerder ter plekke zijn dan wij. Zij rukken uit, vervolgens assisteren wij."

" Dan is het wel verstandig als je elkaar kent en weet wat je aan elkaar hebt. Daarom oefenen we geregeld met andere korpsen. Dat is nieuw."

-Maar is dat dan 'de grootste reorganisatie van Nederland?'

" De invoering van de veiligheidsregio's is een initiatief van de overheid. Alle gemeentes van Nederland, en dat zijn er 443, moeten beslissen of ze daar aan deel willen nemen."

"Het is niet verplicht zolang je maar aan alle eisen voldoet. En dat is een kostbare zaak. De 443 gemeenteraden moeten zich daar over buigen. Daarnaast hebben ook de provincies en het ministerie er iets over te zeggen. Verder moeten wij nauwer gaan samenwerken met de politie en de gezondheidsdiensten, ambulances. Bij de brandweer krijgen 27.000 mensen er mee te maken. Ken je een grotere reorganisatie in Nederland?"



-Kunt u de onrust verklaren die bij veel vrijwilligers leeft?

"Er wordt door sommige mensen onrust gezaaid en weerstand opgeworpen, soms vanuit onwetendheid, soms vanuit een bepaald belang. Dat is in onze regio overigens niet het geval. Het verloopt hier uitermate soepel. In een enkel geval verneem ik een negatief signaal."

"Volgens mij is dat niet terecht, omdat ten eerste vooral de burger beter beschermd wordt en ten tweede omdat er voor de vrijwillige brandweermensen niet veel verandert. Bij sommige korpsen leeft het idee dat ze hun eigen identiteit kwijtraken en dat ze minder ingezet zullen worden, maar dat valt echt reuze mee. Bij onze eigen organisatie sta ik geregeld op de zeepkist om de veranderingen aan te kaarten en bespreekbaar te maken."



-U zit nu een jaar in Etten-Leur, Rucphen en Zundert. Hoe bevalt het hier?

" Uitstekend. Ik krijg heel veel energie van dit werk en die energie hoop ik ook uit te stralen naar de rest van de organisatie. Het werk kost wel veel tijd en gaat soms moeizaam, maar de beloning is groot."


Twentsgeluk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,987
Reactie #158 Gepost op: 29 januari 2009, 19:39:44
Burgemeesters steunen regionalisering brandweer

HOLLANDS-MIDDEN - Het Algemeen Bestuur van de Regionale Brandweer Hollands Midden heeft vandaag met de grootst mogelijke meerderheid ingestemd met de plannen tot regionalisering van de brandweer in de regio.

Al eerder had het Dagelijks Bestuur ingestemd met de plannen. Alle 28 gemeentebesturen krijgen in de komende maanden de kans om afzonderlijk te besluiten of zij de uitvoering van hun lokale brandweerzorg regionaal gaan onderbrengen.

De nieuwe brandweerorganisatie moet voldoen aan de door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gestelde voorwaarden:

1. Alle medewerkers (vrijwilligers & beroeps) in regionale dienst. Hierbij vallen geen gedwongen ontslagen;

2. Inkoop en beheer van materieel centraal georganiseerd;

3. Eenhoofdige leiding (Regionaal Commandant).

Hoe die nieuwe brandweerorganisatie er uit moet gaan zien is op hoofdlijnen uitgewerkt door een projectgroep, die voor het overgrote deel bestond uit een aantal burgemeesters en medewerkers van de brandweer en van de gemeenten.  

http://www.unityfm.nl/nieuws.php?id=7231


Twentsgeluk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,987
Reactie #159 Gepost op: 2 februari 2009, 08:41:22
Minder geld voor Drentse brandweer

De Drentse brandweer komt maar in beperkte mate in aanmerking voor subsidies van minister Ter Horst omdat de korpsleden niet in dienst zijn van de nieuw gevormde Drentse Veiligheidsregio. Het gevolg is dat er minder Haags geld beschikbaar is voor de verbetering van de brandweerzorg.

De voorzitter van de Veiligheidsregio, waarin brandweer en geneeskundige diensten sinds kort officieel samenwerken, de Asser burgemeester Sicko Heldoorn, betreurt de opstelling van de minister. "Die vind ik principieel onjuist."

Drenthe bevindt zich in het gezelschap van nog enkele regio's. Samen nemen ze een aparte positie in die alles te maken heeft met de principiële vraag of de vrijwilligers van de korpsen wel of niet in dienst moeten treden van de Veiligheidsregio. Heldoorn stelt vast dat die discussie veel emoties losmaakt. "Aan de ene kant heb je de minister die zegt dat er zonder regionalisering geen kwaliteit geleverd kan worden. Aan de andere kant zijn daar de vrijwilligers die bang zijn dat ze op den duur geen meer vrijwilliger meer kunnen zijn."

Heldoorn vindt de discussie 'ietwat opgeblazen'. "Maar we hebben er wel mee te maken. Daarom vind ik dat de minister ons de ruimte moet geven voor het bepalen van ons eigen tempo. Doe even relaxed, dan zorgen wij ondertussen voor een nog verdere verbetering van de kwaliteit van de brandweerzorg.

http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/drenthe/article4321716.ece/Minder_geld_voor_Drentse_brandweer