http://www.pzc.nl/regio/bevelandentholen/4993146/Gemeente-baalt-van-extra-lasten.eceGemeente baalt van extra lasten
door Harmen van der Werf. dinsdag 19 mei 2009 | 08:19 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 19 mei 2009 | 08:22
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
WISSENKERKE - De Veiligheidsregio Zeeland waarin brandweerzorg en calamiteitenbestrijding zijn ondergebracht, dreigt 'een waterhoofd' te worden, vreest de Noord-Bevelandse gemeenteraad, met voor de Zeeuwse gemeenten vervelende financiële gevolgen.
Zeeuwse gemeenten zijn gevraagd volgend jaar 10,22 euro per inwoner aan de Veiligheidsregio bij te dragen. Kosten voor extra inspanningen voor rampenbestrijding op de Westerschelde zijn nog niet volledig meegeteld.
"Het begint zo langzamerhand uit de hand te lopen", stelde Chris van der Kraan, raadslid namens de lokale partij Noord-Bevelands Belang (NBB), onlangs in de gemeenteraad van Noord-Beveland. "De Veiligheidsregio dreigt een nog groter gedrocht te worden dan wat we eerder hadden, de regionale brandweer." Dick Hage (VVD) vroeg zich af 'of wij als Zeeland zo'n Veiligheidsregio financieel wel kunnen dragen'.
De gevraagde bijdrage van 10,22 euro per inwoner betekent al een flinke stijging. In 2006, bij het begin van de Veiligheidsregio, was de bijdrage 7,55 euro.
Hoeveel extra kosten calamiteitenbestrijding op de Westerschelde met zich mee zal brengen, is nog niet bekend. Ook andere grote Zeeuwse wateren worden overigens bij dit project betrokken. Volgens Noord-Bevelands burgemeester Henny van Kooten zal sprake zijn van een 'evenredige kostenverdeling'. Raadsleden waren hiervan niet onder de indruk en handhaafden hun kritiek.
Was de Veiligheidsregio Zeeland de enige regeling waaraan gemeenten (extra) moeten bijdragen, dan was de kritiek in Noord-Beveland waarschijnlijk niet zo fors geweest. Maar van de gemeenten wordt verwacht dat ze alweer tot een nieuwe regeling toetreden, voor de oprichting van een centrum voor de bestrijding van georganiseerde criminilateit, het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (Riec). Bij het Riec kunnen Zeeuwse en Brabantse gemeenten straks informatie krijgen over onder meer de achtergrond van investeerders. Het Riec begint met drie arbeidsplaatsen. In 2012 moeten dat er achttien zijn. De Noord-Bevelandse raad is bang dat ook deze nieuwe, door het Rijk opgelegde instelling een eigen leven gaat leiden en veel geld zal kosten.