http://www.bndestem.nl/bergenopzoom/article333610.eceOnrust bij brandweer Huijbergen
Door Ad Goddrie
Vrijdag 12 mei 2006 - HUIJBERGEN – Er moet rap een einde komen aan de situatie dat de Huijbergse brandweer niet mag uitrukken zolang de bevelvoerder, die buiten het dorp werkt, er niet is. Bevelvoerder Martien van Boesschoten vreest dalende motivatie bij zijn manschappen. „De kans bestaat dat vrijwilligers gaan lopen en dat is zorgwekkend.“
Slideshow image
VORIGE
VOLGENDE
Om te mogen uitrukken als vrijwillige brandweer moet er iemand bij zijn die over de papieren voor onderbrandmeester beschikt. Die moet het bevel voeren over de eenheid. „In Huijbergen is er dat maar één en dat ben ik. Maar ik ben er vanwege mijn werk vaak niet“, aldus Van Boesschoten. „Er is wel iemand uit Ossendrecht, die in Huijbergen werkt en de vereiste papieren heeft, maar die is er natuurlijk ook niet altijd.“
De situatie duurt nu al een klein jaar. Is Van Boesschoten aan het werk en is de Ossendrechtse brandweerman niet in Huijbergen, dan mag het korps niet uitrukken. In de praktijk is dat volgens de bevelvoerder één keer voorgekomen. Op andere momenten dat het korps eigenlijk niet op een calamiteit af mocht, is dat toch gebeurd. „Want zo zijn brandweermensen. Die gaan niet toekijken en niks doen. Maar dat leverde dan wel woorden op met de brandweercommandant.“
In Woensdrecht is dat Cees van Rijsbergen. Die verwijst voor commentaar naar burgemeester Marcel Fränzel.
Het frustrerende is volgens Van Boesschoten dat er onder de vrijwilligers voldoende animo is om de benodigde papieren te halen. „Er zijn zelfs mensen die speciaal voor de opleiding vrij willen nemen van hun werk.“
Hij zegt dat nu al ruim een jaar aan de gemeente wordt gevraagd om geld voor de opleiding vrij te maken. „Tot nu toe hebben we nooit antwoord gekregen. De beslissing wordt alsmaar uitgesteld. Wat vooral steekt is dat de gemeente geen reden opgeeft. Wees duidelijk. Zeg desnoods ‘Huijbergen moet dicht’ of ‘we investeren niet meer in jullie korps’, maar zeg wat.“
De onrust onder de brandweermensen - Huijbergen heeft er twaalf en twee in opleiding - is groeiende, zegt Van Boesschoten. Hij is bang dat mensen uiteindelijk de brandweer de rug toekeren. „Want het steekt natuurlijk als je als brandweerman niet mag uitrukken. Het kan toch niet zo zijn dat er brand is het in dorp en je er dan niet op af mag en moet wachten op een eenheid uit Hoogerheide. Vooral in deze tijd van droogte met gevaar voor bosbranden is dit toch een situatie die we niet moeten willen.“
Vrijwilligers die vertrekken, dat heeft gevolgen voor de veiligheid. „En Huijbergen is nou juist de plaats waar overdag nog voldoende vrijwilligers zijn. In de andere Woensdrechtse plaatsen wordt dat moeilijker en moeilijker.“
De afgelopen jaren stond tot twee keer toe de mogelijke sluiting van de brandweerkazerne in Huijbergen op de politieke agenda. De gemeenteraad stak er een stokje voor. De brandweer van Woensdrecht moest elders maar besparingen zien te vinden. „Maar als het hier om een bezuiniging gaat, dan is het wel een hele slechte“, waarschuwt Van Boesschoten. „Hiermee komt de veiligheid in het geding. Van de bevolking, maar ook van de brandweermensen, want die verdienen een goede opleiding.“
http://www.bndestem.nl/bergenopzoom/article333426.eceFränzel: ‘Korps kan snel weer opleiden’
Door Ad Goddrie
Vrijdag 12 mei 2006 - HUIJBERGEN – Het brandweerkorps in Huijbergen kan binnenkort weer mensen naar een opleiding sturen om de bevelvoering terug op orde te krijgen. Dat zegt de Woensdrechtse burgemeester Marcel Fränzel.
Hij reageert zo op de Huijbergse bevelvoerder Martien van Boesschoten, die de onrust onder zijn manschappen ziet groeien (zie openingsartikel op deze pagina, red.). Omdat er te weinig mensen zijn die over de juiste papieren voor bevelvoering beschikken, komt het voor dat de vrijwillige brandweermensen niet mogen uitrukken bij een calamiteit. In dat soort gevallen rukt Hoogerheide uit. Al ruim een jaar zegt Van Boesschoten tevergeefs te trachten de gemeente te bewegen om te investeren in opleidingen. Als meer mensen over de juiste papieren beschikken, is er minder risico dat er niet kan worden uitgerukt.
Fränzel zegt dat er absoluut geen sprake van is dat mensen bewust niet naar een opleiding mogen. „Het is echt geen onwil of een bezuinigingsmaatregel. Heel de discussie over de opzet van de regionale brandweer is de hoofdreden voor de vertraging“, aldus de burgemeester.
Volgens hem was lange tijd niet helder hoe de discussie zou uitpakken. „Inmiddels is duidelijk dat er in ieder geval voorlopig geen wijziging komt in de aansturing van de vrijwillige brandweerkorpsen. Dan is het ook logisch dat er nu weer snel mensen van de vrijwillige brandweer naar een opleiding kunnen worden gestuurd.“
Volgens de burgemeester wordt dat het Huijbergse korps op zeer korte termijn in een brief medegedeeld. „Wat ons betreft gaan mensen snel naar een opleiding. Ik kan me voorstellen direct na de zomer, als het cursusseizoen weer begint. Maar begint er al een cursus in juni, dan mag het van ons ook in juni.“
Fränzel wijst erop dat Huijbergen niet in een unieke situatie verkeert. In Ossendrecht zijn vergelijkbare problemen. Omdat daar veel brandweerlieden buiten het dorp werken, is de bezetting overdag niet goed. „Daarom rukt bij een calamiteit in het dorp automatisch ook het brandweerkorps van Woensdrecht uit.“
De burgemeester is verbaasd dat via de pers wrevel in het Huijbergse korps naar buiten komt. Dat er ongenoegen heerst, was hem niet bekend, zegt hij. „In januari is er nog een uitgebreid overleg geweest met alle Woensdrechtse brandweerkorpsen. Daar is ook over de toekomst gesproken, maar dit is op die bijeenkomst niet als prominent punt naar voren gebracht. Bovendien, ik ben bereikbaar. Meneer Van Boesschoten had mij ook kunnen bellen.“