Vorming van de Veiligheidsregio's

Auteur Topic: Vorming van de Veiligheidsregio's  (gelezen 77285 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #30 Gepost op: 12 mei 2006, 23:47:47
http://www.omroepbrabant.nl/news.aspx?id=62340

Afspraken over rampen blijven uit
Door Rudi Buis

Vrijdag 12 mei 2006 - ARNHEM – Het is bestuurders en hulpverleners nog niet gelukt, duidelijke afspraken gemaakt over de aanpak van rampen. En de tijd dringt.

Op 1 juli wordt Nederland verdeeld in 25 veiligheidsregio’s, waarin brandweer, medische hulpdiensten, politie en burgemeesters nauw samenwerken in geval van grote crises. In de meeste regio’s komt het overleg maar moeizaam op gang.

Dat bleek gisteren tijdens een congres over de veiligheidsregio’s in Arnhem. Als er na 1 juli een grote ramp gebeurt, komen de ambulances wel, maar is het onduidelijk wie binnen de regio's welke bevoegdheden heeft. In enkele gevallen is zelfs nog onduidelijk welke burgemeester de voorzitter van de regio wordt.


Die ‘superburgemeester’ krijgt de bevoegdheid om bij een incident dat meerdere gemeenten tegelijk treft, knopen door te hakken. In veel gemeenten ligt de aanstelling van de ‘super’ gevoelig, omdat die burgemeester tijdens rampen dus ook voor andere gemeenten bepaalt hoe hulpverleningsdiensten moeten worden ingezet.

De Tweede Kamer wil daarom dat de Commissaris van de Koningin (CvdK) van een provincie kan ingrijpen als burgemeesters tijdens een ramp ruzieën over de juiste aanpak. „Stel dat een schip op ontploffen staat en de burgemeester van Nijmegen zegt ‘sleep ’m maar naar Beuningen, want daar vallen minder doden’. Dat is lastig en daarom moet een commissaris invloed kunnen uitoefenen“, aldus C. Cornielje, CvdK in Gelderland.

Maar de burgemeesters voelen daar weinig voor; zij menen dat een Commissaris van de Koningin veel slechter geïnformeerd zal zijn over een rampsituatie is dan zijzelf.

Minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken wil dat de regio’s over krap twee maanden operationeel zijn. Probleem is dat de wetgeving over de regio’s nog mijlenver achterloopt, terwijl in de praktijk gemeenten pas harde afspraken zullen maken als ze daartoe worden gedwongen. Zolang Remkes geen stok achter de deur heeft en gemeenten niet zeker zijn of het Rijk alle kosten vergoedt, ontbreekt de motivatie bij bestuurders, zegt F. van Schoten, projectleider van de regio Gooi- en Vechtstreek.

„Als je niet wilt zwemmen en je wordt ook niet gedwongen, gebeurt er weinig.“


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #31 Gepost op: 12 mei 2006, 23:49:50
http://www.bndestem.nl/bergenopzoom/article333610.ece

Onrust bij brandweer Huijbergen
Door Ad Goddrie

Vrijdag 12 mei 2006 - HUIJBERGEN – Er moet rap een einde komen aan de situatie dat de Huijbergse brandweer niet mag uitrukken zolang de bevelvoerder, die buiten het dorp werkt, er niet is. Bevelvoerder Martien van Boesschoten vreest dalende motivatie bij zijn manschappen. „De kans bestaat dat vrijwilligers gaan lopen en dat is zorgwekkend.“
Slideshow image
VORIGE
VOLGENDE
Om te mogen uitrukken als vrijwillige brandweer moet er iemand bij zijn die over de papieren voor onderbrandmeester beschikt. Die moet het bevel voeren over de eenheid. „In Huijbergen is er dat maar één en dat ben ik. Maar ik ben er vanwege mijn werk vaak niet“, aldus Van Boesschoten. „Er is wel iemand uit Ossendrecht, die in Huijbergen werkt en de vereiste papieren heeft, maar die is er natuurlijk ook niet altijd.“

De situatie duurt nu al een klein jaar. Is Van Boesschoten aan het werk en is de Ossendrechtse brandweerman niet in Huijbergen, dan mag het korps niet uitrukken. In de praktijk is dat volgens de bevelvoerder één keer voorgekomen. Op andere momenten dat het korps eigenlijk niet op een calamiteit af mocht, is dat toch gebeurd. „Want zo zijn brandweermensen. Die gaan niet toekijken en niks doen. Maar dat leverde dan wel woorden op met de brandweercommandant.“

In Woensdrecht is dat Cees van Rijsbergen. Die verwijst voor commentaar naar burgemeester Marcel Fränzel.

Het frustrerende is volgens Van Boesschoten dat er onder de vrijwilligers voldoende animo is om de benodigde papieren te halen. „Er zijn zelfs mensen die speciaal voor de opleiding vrij willen nemen van hun werk.“

Hij zegt dat nu al ruim een jaar aan de gemeente wordt gevraagd om geld voor de opleiding vrij te maken. „Tot nu toe hebben we nooit antwoord gekregen. De beslissing wordt alsmaar uitgesteld. Wat vooral steekt is dat de gemeente geen reden opgeeft. Wees duidelijk. Zeg desnoods ‘Huijbergen moet dicht’ of ‘we investeren niet meer in jullie korps’, maar zeg wat.“

De onrust onder de brandweermensen - Huijbergen heeft er twaalf en twee in opleiding - is groeiende, zegt Van Boesschoten. Hij is bang dat mensen uiteindelijk de brandweer de rug toekeren. „Want het steekt natuurlijk als je als brandweerman niet mag uitrukken. Het kan toch niet zo zijn dat er brand is het in dorp en je er dan niet op af mag en moet wachten op een eenheid uit Hoogerheide. Vooral in deze tijd van droogte met gevaar voor bosbranden is dit toch een situatie die we niet moeten willen.“

Vrijwilligers die vertrekken, dat heeft gevolgen voor de veiligheid. „En Huijbergen is nou juist de plaats waar overdag nog voldoende vrijwilligers zijn. In de andere Woensdrechtse plaatsen wordt dat moeilijker en moeilijker.“

De afgelopen jaren stond tot twee keer toe de mogelijke sluiting van de brandweerkazerne in Huijbergen op de politieke agenda. De gemeenteraad stak er een stokje voor. De brandweer van Woensdrecht moest elders maar besparingen zien te vinden. „Maar als het hier om een bezuiniging gaat, dan is het wel een hele slechte“, waarschuwt Van Boesschoten. „Hiermee komt de veiligheid in het geding. Van de bevolking, maar ook van de brandweermensen, want die verdienen een goede opleiding.“


http://www.bndestem.nl/bergenopzoom/article333426.ece

Fränzel: ‘Korps kan snel weer opleiden’
Door Ad Goddrie

Vrijdag 12 mei 2006 - HUIJBERGEN – Het brandweerkorps in Huijbergen kan binnenkort weer mensen naar een opleiding sturen om de bevelvoering terug op orde te krijgen. Dat zegt de Woensdrechtse burgemeester Marcel Fränzel.

Hij reageert zo op de Huijbergse bevelvoerder Martien van Boesschoten, die de onrust onder zijn manschappen ziet groeien (zie openingsartikel op deze pagina, red.). Omdat er te weinig mensen zijn die over de juiste papieren voor bevelvoering beschikken, komt het voor dat de vrijwillige brandweermensen niet mogen uitrukken bij een calamiteit. In dat soort gevallen rukt Hoogerheide uit. Al ruim een jaar zegt Van Boesschoten tevergeefs te trachten de gemeente te bewegen om te investeren in opleidingen. Als meer mensen over de juiste papieren beschikken, is er minder risico dat er niet kan worden uitgerukt.

Fränzel zegt dat er absoluut geen sprake van is dat mensen bewust niet naar een opleiding mogen. „Het is echt geen onwil of een bezuinigingsmaatregel. Heel de discussie over de opzet van de regionale brandweer is de hoofdreden voor de vertraging“, aldus de burgemeester.

Volgens hem was lange tijd niet helder hoe de discussie zou uitpakken. „Inmiddels is duidelijk dat er in ieder geval voorlopig geen wijziging komt in de aansturing van de vrijwillige brandweerkorpsen. Dan is het ook logisch dat er nu weer snel mensen van de vrijwillige brandweer naar een opleiding kunnen worden gestuurd.“

Volgens de burgemeester wordt dat het Huijbergse korps op zeer korte termijn in een brief medegedeeld. „Wat ons betreft gaan mensen snel naar een opleiding. Ik kan me voorstellen direct na de zomer, als het cursusseizoen weer begint. Maar begint er al een cursus in juni, dan mag het van ons ook in juni.“

Fränzel wijst erop dat Huijbergen niet in een unieke situatie verkeert. In Ossendrecht zijn vergelijkbare problemen. Omdat daar veel brandweerlieden buiten het dorp werken, is de bezetting overdag niet goed. „Daarom rukt bij een calamiteit in het dorp automatisch ook het brandweerkorps van Woensdrecht uit.“

De burgemeester is verbaasd dat via de pers wrevel in het Huijbergse korps naar buiten komt. Dat er ongenoegen heerst, was hem niet bekend, zegt hij. „In januari is er nog een uitgebreid overleg geweest met alle Woensdrechtse brandweerkorpsen. Daar is ook over de toekomst gesproken, maar dit is op die bijeenkomst niet als prominent punt naar voren gebracht. Bovendien, ik ben bereikbaar. Meneer Van Boesschoten had mij ook kunnen bellen.“


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #32 Gepost op: 18 juli 2006, 10:20:33
Taktiek.... ??? ??? ;)

http://www.nvbr.nl/fe/index.aspx?FilterId=974&ChapterId=1197&ContentId=888

14 juli 2006
 
Adviesverzoek Concept wetsvoorstel veiligheidsregio's
Op 13 juli heeft de NVBR het concept wetsvoorstel veiligheidsregio's van minister Remkes ter advisering aangeboden gekregen.

Gelet op de gestelde reactietermijn (uiterlijk 15 september) en de beperkte beschikbaarheid van personen in de zomerperiode is er geen brede inspraakronde mogelijk. Het bestuur heeft daarom de volgende procedurele afspraken gemaakt:
De reactie concept wetsvoorstel wordt voorbereid door DB, vertegenwoordiging regiegroep Adviesraad, vertegenwoordiging RRC
De reactie concept wetsvoorstel wordt voorgelegd aan de Adviesraad in een nog te plannen extra vergadering op 5 september a.s.
De reactie concept wetsvoorstel, inclusief het advies van de Adviesraad, wordt voorgelegd aan de RRC in de reguliere vergadering van september.

Tijdens het totstandkomen van de inhoudelijke reactie worden de ontwikkelingen m.b.t. de Taskforce Veiligheidsregio / Veiligheidskoepel gevolgd zodat eventuele inhoudelijke reactie op elkaar afgestemd kunnen worden.

 Concept wetsvoorstel veiligheidsregio's http://www.nvbr.nl/fe/ReadFile.aspx?ContentID=888&ObjectID=7638&Type=1&File=0000000513_Concept%20wetsvoorstel%20op%20de%20veiligheidsregios.pdf

 Concept Memorie van toelichting http://www.nvbr.nl/fe/ReadFile.aspx?ContentID=888&ObjectID=7638&Type=1&File=0000000514_Concept%20MvT.pdf

  Aanbiedingsbrief Concept wetsvoorstel veiligheidsregio's http://www.nvbr.nl/fe/ReadFile.aspx?ContentID=888&ObjectID=7638&Type=1&File=0000000515_Aanbieding%20Cpt%20Wet%20op%20Veilighregios.pdf

Extra vergadering Adviesraad
Op 5 september zal een extra vergadering van de Adviesraad plaatsvinden over het concept wetsvoorstel veiligheidsregio's. Het tijdstip en de agenda zal zo spoedig mogelijk bekend worden gemaakt.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #33 Gepost op: 1 februari 2007, 22:50:54
http://www.minbzk.nl/aspx/download.aspx?file=/contents/pages/86198/definitieveversieactieprogrammabrandveiligheid.pdf

(...)
Het ministerie van BZK werkt aan de totstandkoming van veiligheidsregio’s en streeft ernaar vanaf 1 januari 2008 de Wet Veiligheidsregio’s in werking te laten treden. Veiligheidsregio’s krijgen belangrijke taken op het terrein van proactie en preventie, inclusief de brandveiligheid.
(...)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #34 Gepost op: 5 februari 2007, 19:38:54
Uit het regeerakkoord

http://www.bnr.nl/GetBlob.asp?Context=N|2,1&DirectID=CRA2&mimetype=application/pdf

(...)

De realisatie van veiligheidsregio's wordt voortgezet. Bij de inrichting daarvan wordt zorg gedragen voor voldoende (lokale) democratische legitimitatie. Er komt geen wettelijke verplichting voor lokale brandweerkorpsen om zich te regionaliseren. De meldkamer is een publieke verantwoordelijkheid

(...)


Rene112

  • Gast
Reactie #35 Gepost op: 5 februari 2007, 23:07:42
Zo....zo....zo.....    :-X :-X :-X

Dat had ik tot voor kort niet verwacht. Maar 2 weken geleden begreep ik al dat dit wel eens één van de punten zou kunnen worden waarop de Christen Unie "hun winst" binnen zou willen slepen..

Dat kan grote gevolgen hebben...

In diverse regio's hebben korpsen en bestuurders al geanticipeerd op het in werking treden van de wet op de veiligheidsregio's. Dus daar zijn ze al een reorganisatie naar één regionaal korps ingegaan. Vaak zijn de besluiten al genomen, ik ben benieuwd of men daar nog op wil terugkomen.

Daarnaast zijn er regio's waar de gemeentebesturen duidelijk hebben aangegeven niets te willen doen aan regionalisering zolang er geen wettelijke verplichting is. Wel willen deze gemeenten vaak afspraken maken over een gelijkwaardig kwaliteitsniveau en samenwerking op bepaalde gebieden.

Ik vrees nu dat er wel heel erg grote verschillen gaan ontstaan tussen de verschillende regio's in ons land... of dat wenselijk is?  :-\ :-\ :-X

groeten,
René de Caluwé


Pyro_loe

  • Oranje Kolom
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 968
  • OvD-Bevolkingszorg
Reactie #36 Gepost op: 7 februari 2007, 14:33:19
en inderdaad, in het definitieve akkoord staat het net zo:

De realisatie van de veiligheidsregio’s wordt voortgezet. Bij de inrichting daarvan wordt zorg gedragen voor voldoende (lokale) democratische legitimatie. Er komt geen wettelijke verplichting voor lokale brandweerkorpsen om zich te regionaliseren. De meldkamer is een publieke verantwoordelijkheid.

cu,
Loe
Safety is the state of being "safe", the condition of being protected against physical, social, spiritual, financial, political, emotional, occupation


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #37 Gepost op: 7 februari 2007, 14:44:46
cu,
Loe

Je politieke voorkeur is duidelijk.  ;D


Maar de pogingen van CU ten spijt. HM is hard op weinig naar een regionaal korps.
Ik kan alle besluiten niet volledig overzien, maar er zijn wel vraagtekens te zetten bij het opheffen van duikteams en inkrimping van het aantal TAS-sen.


Pyro_loe

  • Oranje Kolom
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 968
  • OvD-Bevolkingszorg
Reactie #38 Gepost op: 7 februari 2007, 17:13:40
;D ;D ;D ;D ;D

koren op het molen van enkele gemeenten in HM die een heel andere mening nastaan  :o
Safety is the state of being "safe", the condition of being protected against physical, social, spiritual, financial, political, emotional, occupation


marcel-beets

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 294
  • hoofdbrandwacht + ademluchtmedewerker
Reactie #39 Gepost op: 7 februari 2007, 19:17:11
geld geld geld
  

ik denk dat de gemeenten in nederland   (vooral nu regionalisering niet verplicht is) een een onderzoekje moeten gaan doen naar hun toekomst   de voor en nadelen in hun specifieke geval bij het eventueel aanschuiven van een veiligheidsregio