Vorming van de Veiligheidsregio's

Auteur Topic: Vorming van de Veiligheidsregio's  (gelezen 77374 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #90 Gepost op: 24 augustus 2007, 16:46:33
Makkelijker gezegd dan gedaan denk ik. Hoe moet de regio dat dan overnemen..?   Het onderkomen, de spullen en de mensen behoren toch echt tot de gemeente.. ???  Zover zal het heus wel niet komen ergens in NL, ik denk dat de korpsen op wat kleinere dingen na veelal de zaken op orde hebben.   Hier wel althans  :)
Geloof me,de insteek is dat alle korpsen overgaan naar de regio,s.De regio gaat alle zaken regelen,en de gemeente mag financieel de zaken regelen.Ook bij jullie ;)


marcel-beets

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 294
  • hoofdbrandwacht + ademluchtmedewerker
Reactie #91 Gepost op: 24 augustus 2007, 20:27:13
;D

ik meende ooit eens ergens gelezen te hebben dat de regionale brandweer het er tijdens de inspecties nouwelijks beter van af bracht dan de gemeentelijke  

wie gaat het van de regio overnemen   :P  het leger ?  

of krijgt iedereen straks thuis weer een lederen emmer aan de kapstok  en moet men opkomen om te blussen  als de kerk-klok wordt geluid  

dat noemt men vooruitgang  

----------

er zitten best wel voordelen aan het hele veiligheidsregio verhaal    besteed al het papier werk maar uit   maar laat de mensen die met de spullen moeten werken  en de gemeente gewoon lekker beslissen wat er en   hoeveel wordt ingekocht qua materieel huisvesting
oftewel slaan we niet allemaal een beetje door


Jacco

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 37
  • Al aangemeld op Brandweervrijwilligers.nl?
    • Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers
Reactie #92 Gepost op: 4 september 2007, 07:58:55
In reactie op eerdere berichten hiervoor.

Door de overgang van de gemeentelijke brandweerkorpsen naar een veiligheidsregio wil in de meeste gevallen zeggen dat de gemeenten een contract aangaan met de veiligheidsregio en hun taak inzake de brand en rampenbestrijding zullen overdragen aan de veiligheidsregio. Natuurlijk zal er bij onderhandelingen van het contact gesproken worden over dekking, inzet en bemensing, maar als het contact verlengd gaat worden, is de relatie tussen de gemeentelijke brandweer en de gemeente waarschijnlijk niet meer zo hecht als voor de overgang. Met andere woorden: de veiligheidsregio kan naar eigen believen de regio indelen naar slag en menskracht voor dit doel.

Persoonlijk ben ik niet tegen regionalisering. Er zijn immers veel voordelen te behalen op het gezamelijk inkopen van voertuigen en materieel. Echter constateer ik dat bij de uitwerking van dit soort processen de leiding steeds verder van de werkvloer gaat afstaan en dat er steeds meer mensen nodig zijn voor het kantoor van de brandweer en zich niet meer bezig gaan houden met eigenlijke taken van de brandweer.

De angst is dan ook dat je straks niet meer moet verwachten dat er binnen 8 minuten een rode auto voor de stoep staat als je die nodig hebt en dat de kosten voor brand en rampenbestrijding steeds (onnodig) duurder worden voor de burger. De gele kolom is nog niet aan het uitsterven (om maar eens te overdrijven), maar het wordt voor hun steeds moeilijker om binnen de 15 minuten ter plaatse te zijn. Dit hebben zij ook niet gewild, maar wordt besloten door mensen achter een bureau.....
Heb jij je al aangemeld op http://www.brandweervrijwilligers.nl?


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #93 Gepost op: 17 september 2007, 14:00:42
http://www.opurk.nl/content/view/16819/2/

 Raad ziet veiligheidsregio nog steeds niet zitten
Brandend maagzuur van brandweerplannen    PDF    Afdrukken    E-mail
maandag 17 september 2007

Een meerderheid in de gemeenteraad blijft negatief staan tegenover de plannen voor het vormen van de veiligheidsregio Flevoland. De angst voor het verliezen van controle over de plaatselijke brandweer overheerst de discussie.

Op last van de overheid moeten brandweerkorpsen nauwer samenwerken, met name om bij grote calamiteiten beter op te kunnen treden. De leiding over de korpsen komt bij een regionaal commandant te liggen. Over de vorming van de veiligheidsregio wordt beslist door de zes betrokken gemeenten. Duidelijk is dat een meerderheid daarvan voor de huidige plannen is.

De Urker gemeenteraad lijkt daarom voor een voldongen feit te staan. En dat hoeft volgens burgemeester Jaap Kroon helemaal geen slechte zaak te zijn. ,,Nauwer samenwerken is volgens mij echt een noodzaak.”

Fokke Snoek (CU) was het daar niet mee eens: ,,De inbedding van de brandweer in de gemeente wordt nu doorbroken. We krijgen straks net zo weinig over de brandweer te vertellen als over de politie.” Volgens Snoek bestaat er een ontsnappingsroute door de ChristenUnie-motie die onlangs in de Tweede Kamer werd aangenomen. Daarin staat dat als ze goede argumenten hebben gemeenten mogen afwijken van de voorschriften voor de veiligheidsregio.

 

Ambulance

Jan Meindert Keuter (UG) erkende dat er een noodzaak is om samen te werken met andere korpsen, maar hij sprak wel zijn zorg uit: ,,We hebben nu een goed korps en we zijn bang dat de brandweer straks uitgekleed wordt.”

Jan Koffeman (SGP) bekende brandend maagzuur te krijgen van 'dat gemeenschappelijke'. ,,De ambulance zijn we al kwijt geraakt en dat kan ons met de brandweer straks weer overkomen. Wat is eigenlijk de noodzaak voor deze veranderingen? Het gaat toch goed?”

André de Vries (CDA) vond dat andere commissieleden teveel achterom keken. ,,We hebben moeite met de vergelijking met de ambulance. Dat neemt niet weg dat we veel waarde hechten aan het behoud van de eigen identiteit.”

 

'Kwaliteit omhoog'

Snoek opperde nog om de samenwerking met Noordoostpolder te zoeken, maar volgens Kroon zou die eenheid veel te klein zijn. ,,In Nederland komen 25 regio's en Flevoland is al een relatief kleine regio.” De burgemeester probeerde de angst van commissieleden daarna nogmaals weg te nemen: ,,Het korps blijft in dienst van de gemeente en de kwaliteit zal eerder omhoog gaan dan omlaag. En als u straks toch denkt dat het de verkeerde kant op gaat, kunt u mij daar op aanspreken.”


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #94 Gepost op: 23 september 2007, 01:07:07
http://www.pzc.nl/zeeland/bevelandentholen/article1915198.ece

'Eén Zeeuwse brandweer'
door Frank Balkenende

GOES - Eén groot Zeeuws brandweerkorps. Zo'n monsterfusie vergt moed, maar levert de Zeeuwse burgers het meeste op. De Goese burgemeester Dick van der Zaag pleit er met hart en ziel voor. "Wil je de kwaliteit van de hulpverlening verbeteren en goed met het geld omspringen, dan moet je naar één Zeeuwse brandweer toe.".
 
http://www.pzc.nl/multimedia/archive/00563/Karla_Peijs_en_de_G_563177b.jpg
Karla Peijs en de Goese burgemeester Dick van der Zaag blussen een brandje bij de heropening van de Goese brandweerkazene. foto Willem Mieras

Van der Zaag zei dat vrijdag bij de opening van de uitgebreide brandweerkazerne in Goes. Volgens hem en commissaris van de koningin Karla Peijs is nauwe samenwerking geboden nu het Rijk het dunbevolkte Zeeland erkent als een regio met bovengemiddeld hoge veiligheidsrisico's (de tweede van Nederland met zijn kerncentrale, tunnel en drukke vaarwegen) en daar ook meer budget voor beschikbaar stelt.

Centrale aansturing van de brandweer wordt niet verplicht, maar zou Zeeland (nog) meer geld opleveren. Van der Zaag vindt dat die kans moet worden gegrepen, niet in de laatste plaats door de groeiende kosten van de brandweer. Bijvoorbeeld scholing en cursussen, maar ook arbo-eisen vergen de komende jaren meer geld.

Bovendien stelt het ministerie steeds zwaardere eisen aan brandweerpersoneel. Ook daarin moet worden geïnvesteerd. Het is Van der Zaag een lief ding waard als de korpsen gaan samenwerken of beter nog, opgaan in één Zeeuws brandweerkorps. Op die manier kan Zeeland een extra bonus pakken, redeneerde hij gisteren.

Het extra geld dat Zeeland voor rampenbestrijding krijgt, biedt volgens hem slechtst enig soelaas. "Het is wel meer dan een druppel op een gloeiende plaat, maar we zijn er nog lang niet." Van der Zaag begrijpt dat samenwerking en fusies altijd emoties oproept, want korpsen leveren een stuk zelfstandigheid in, maar daar heeft de burger weinig boodschap aan. "Die wil gewoon snelle en goede hulpverlening."

Ook voor commissaris van de koningin Karla Peijs zijn grotere brandweerverbanden de toekomst. "Gezamenlijke inkoop van materiaal en trainingen, gezamenlijke oefeningen, het bespaart allemaal geld."

Daar hoort ook een efficiënter dekkingsplan bij: brandweerposten in aantal verminderen, maar wel op de goede plaatsen neerzetten en overdag beter bemannen. Van der Zaag vindt dat zo'n dekkingsplan er snel moet komen, omdat 'vrijwillige brandweerlieden moeten weten waar ze aan toe zijn'.



>>De Goese burgemeester Van der Zaag pleit voor de vorming van één Zeeuws brandweerkorps. Het bespaart kosten en de

burger krijgt beter hulp.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #95 Gepost op: 6 oktober 2007, 13:05:46
http://www.tctubantia.nl/regio/hofvantwente/article1975550.ece

Kritisch over toekomst brandweer

GOOR - Raad plaatst kant- tekeningen bij beleids- plan brandveiligheid.
 
Fractievoorzitter P. van Zwanenburg van het CDA wond er in de opiniërende raadsvergadering geen doekjes om. Hij noemde de notitie die uiteindelijk moet leiden tot een beleidsplan brandveiligheid en hulpverlening, een waardeloos stuk. Een stuk papier met een hoog theoretische gehalte, waar hij niets wijzer van werd terwijl het investeren in veiligheid juist van levensbelang is.

Van Zwanenburg wilde met name weten wat het nieuwe plan voor consequenties voor de brandweerlieden zelf heeft.

Collega B. Ziel (PvdA) drukte zich iets milder uit, maar ook hij plaatste tal van kritische kanttekeningen bij een nota, die uiteindelijk moet leiden tot een beleidsplan waarmee de brandweer van de Hof uit de voeten kan. Hij vond dat het plan nooit van kracht kon worden zonder dat de vrijwilligers in het korps gehoord zijn. Hun opmerkingen vielen niet in goede aarde bij burgemeester W. Burgering, die beide raadsleden onomwonden de les wilde lezen. Daar bood hij later overigens wel weer zijn excuses voor aan. De burgemeester vond dat sommige raadsleden bij het bespreken van de nota wat al te hard van stapel liepen, omdat de uitwerking tot het feitelijke beleidsplan immers nog moet komen.

De brandweer is in beweging. Het land wordt straks opgedeeld in veiligheidsregio's en de plaatselijke afdelingen moeten luisteren naar wat er in de regio aan voornemens uitgedokterd wordt. Ziel noemde dat: "De regio bepaalt, de gemeente betaalt." Burgering probeerde die vrees weg te nemen, maar de raad vindt dat zij best meer zeggenschap mag hebben in hoe de brandweer in organisatorisch opzicht straks te werk gaat.

De Hof scoort volgens een onderzoek onder Twentse gemeenten over 2006 weliswaar goed. In tachtig procent van het aantal uitrukken komt het korps op tijd. Dat lijkt veel, maar de raad keerde het om. Die wilde eigenlijk een honderd procent score.

Interim-brandweercommandant M. Groene, die samen met collega J. Tijkorte na het vertrek van M. Damveld de scepter zwaait over het korps, zei dat dit moeilijk te realiseren valt. Hij gaf aan dat de brandweer over het algemeen te laat komt bij branden op plekken in het grensgebied van de Hof van Twente. Daarom zijn er bijvoorbeeld afspraken gemaakt met Borne waar het gaat om de buurtschap Azelo. Daar blust Borne in eerste instantie het vuur. In het grensgebied van de Hof met Gelderland ligt dat gecompliceerder doordat de technische systemen van de meldkamers in beide provincies niet op elkaar zijn afgestemd. De brandweer probeert voorts opnieuw te kijken naar de manier waarop de brandweerlieden worden gealarmeerd. Moet dat gebeuren via de zogeheten vrije instroom of moeten er bepaalde consignatiediensten van kracht worden?

Het college van B en W verwerkt de kritiek in een conceptplan dat aan de raad wordt voorgelegd.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #96 Gepost op: 8 oktober 2007, 23:02:38
http://www.weblogzwolle.nl/content/view/4593/1/

Veiligheidsregio IJsselland krijgt vorm
maandag 08 oktober 2007

Het Veiligheidsbestuur IJsselland en het Dagelijks Bestuur van de Regio IJssel-Vecht hebben zich uitgesproken voor de vorming van een 'zelfstandige' veiligheidsregio. Dat betekent dat er een gemeenschappelijke regeling komt, waarin de Brandweer en GHOR Regio IJssel-Vecht een plaats krijgen. Zij treden daarmee uit de Regio IJssel-Vecht. Hiermee is een flinke stap gezet in de richting van de Veiligheidsregio IJsselland, die nu nog in oprichting is.

In twee bijeenkomsten hebben de burgemeesters van de Veiligheidsregio gesproken over ontwikkelingen die op de regio afkomen. De burgemeesters vormen straks het bestuur voor de Veiligheidsregio. De visie van het Veiligheidsbestuur IJsselland is dat de Veiligheidsregio een zelfstandige organisatie wordt, op grond van een gemeenschappelijke regeling. In die visie van het Veiligheidsbestuur IJsselland maken de Brandweer Regio IJssel-Vecht en het GHOR-bureau Regio IJssel-Vecht de overstap naar de Veiligheidsregio IJsselland. De brandweerzorg zal dan ook geregionaliseerd worden. De gemeente behoudt haar taken voor de brandveiligheid en brandpreventie, de vrijwillige brandweer blijft op gemeenteniveau behouden en de samenwerking tussen de gemeentelijke korpsen en het regionaal brandweerkorps wordt geïntensiveerd. Het Dagelijks Bestuur van de Regio IJssel-Vecht heeft zich achter dit voorstel geschaard.

Op 1 november a.s. vergadert ook het Algemeen Bestuur van de Regio IJssel-Vecht over dit onderwerp. De Regiomedewerkers zijn donderdagmiddag 4 oktober over deze ontwikkelingen geïnformeerd.
'Een gebied waarin wordt samengewerkt door verscheidene besturen en diensten ten aanzien van taken op het terrein van brandweerzorg, rampenbeheersing, crisisbeheersing, geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen en handhaving van de openbare orde en veiligheid.' Dat is de definitie van het kabinet van de term 'veiligheidsregio'. De veiligheid van de burgers staat voorop. De intensivering van de onderlinge samenwerking van de hulpverleningsdiensten en gemeenten, moet die veiligheid verbeteren. In de Regio IJssel-Vecht is onder meer de GGD ondergebracht en dat blijft zo. De Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst van de Regio functioneert op een goede manier. Bij een landelijke inspectie is de GGD Regio IJssel-Vecht naar voren gekomen als één van de beter presterende GGD'en.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #97 Gepost op: 9 oktober 2007, 23:59:25
http://www.bndestem.nl/breda/article1988160.ece

'Komst regionale brandweer onontkoombaar'
door Geert Nijland

Dinsdag 9 oktober 2007 - MADE - De brandweerkorpsen van West-Brabant ontkomen niet aan een verregaande regionale samenwerking. Dat was één van de conclusies van de veiligheidsconferentie die gisteren in het nieuwe gemeentehuis van Drimmelen werd gehouden.

Gast in Made was, afgezien van de burgemeesters van onder meer Woensdrecht en Breda, minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Tot haar ministerschap was zij burgemeester van Nijmegen en dat verklaart wellicht dat Ter Horst wat regionale veiligheid betreft van de hoed en de rand weet. Zij wees erop dat veiligheid in de eerste plaats een zaak is van het lokaal bestuur en dat elke gemeente weer verschilt van de andere. Dat maakt samenwerking volgens Ter Horst vaak tot een lastig verhaal.

Tijdens de conferentie stond de rol van de brandweerkorpsen centraal. Ter Horst vindt dat die in heel het land nauwer moeten samenwerken. "De gemeente Drimmelen loopt hiermee voorop", stelde zij vast, doelend op 3 x rood. Dat is de benaming van de samenwerking tussen de brandweerkorpsen van de gemeenten Drimmelen, Geertruidenberg en Oosterhout. Commandant Noud Bruinincx was aanwezig om het initiatief toe te lichten. "De conclusie bij ons was dat we afzonderlijk niet langer de vereiste kwaliteit konden leveren. Samenwerking was dus noodzakelijk", zei hij.

Net als Ter Horst bepleit Bruinincx een uitbreiding van de samenwerking waarbij één burgemeester uiteindelijk het laatste zegje krijgt.

Ter Horst benadrukte dat een dergelijke samenwerking niet zal leiden tot het opheffen van posten. "De aarzeling om te komen tot een samenwerking heeft te maken met de positie van de vrijwilligers. Ik begrijp dat wel. Het is echter de taak van de gemeentepolitiek om die onzekerheid weg te halen en ervoor te zorgen dat men de binding met de eigen kazerne niet kwijtraakt."

Burgemeester Gert de Kok van de gemeente Drimmelen, op zich voorstander van meer regionalisering, hield nog wel op één punt een slag om de arm. "Het doorprikken van een dijk bij hoog water kan voor Drimmelen nare gevolgen hebben. Wat als een andere burgemeester die beslissing neemt? Komt deze dat ook in mijn gemeenteraad uitleggen?", vroeg hij zich af. Een mooi moment voor fractieleider Karin van den Berg van de Drimmelse Lijst Harry Bakker om haar zorg te uiten over de grote afstand tussen de gemeenteraad en het toekomstige bestuursorgaan van een regionale brandweer.


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #98 Gepost op: 18 oktober 2007, 10:26:05
Brandweer bundelt de krachten
door Govert van Veen


Vrijdag 12 oktober 2007 - BERGEN OP ZOOM - Eén regionale brandweer Midden - en West-Brabant, van Oisterwijk tot Woens- drecht en van Woudrichem tot Baarle Nassau.
  
En één cluster, van de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom en Woensdrecht. Gaan de plannen door, dan zal een dergelijke bundeling op 1 januari 2009 zijn beslag krijgen. De schaalvergroting is noodzakelijk, vindt Gert-Jan Verhoeven, commandant van het brandweerkorps Bergen op Zoom/Roosendaal: "Omdat het werk steeds complexer wordt. Nieuwe gevaren en bedreigingen komen op ons af, zoals toenemend goederenvervoer over spoor en weg en bedrijven met speciale en complexere productieprocessen. Wil je dit soort ontwikkelingen als brandweer het hoofd kunnen bieden en kwantitatief en kwalitatief groeien, dan red je het als enkel gemeentelijk brandweerkorps niet. Je hebt elkaar nodig."

Ook minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken liet zich inmiddels in dergelijke bewoordingen uit.

Over de voordelen van de ophanden zijnde schaalvergroting zegt Verhoeven: "Je kunt uniformer, professioneler, efficiënter, kwalitatief beter en goedkoper werken. Training, afspraken, uitrusting: als dat allemaal uniform gebeurt, weet je wat je aan elkaar hebt bij bijvoorbeeld opschaling. Als brandweer Bergen op Zoom/Roosendaal schaffen we vier nieuwe auto's aan van 270.000 euro per stuk. Ze zijn wat goedkoper, omdat er in de hele regio veertig worden gekocht."

Eén valkuil ziet Verhoeven wel. "Lokale vrijwilligers moeten straks niet het idee krijgen dat het een ver-van-m'n-bedshow is geworden. Daar zullen we voor waken."



>>Per 1 januari 2009 moet er één regionale brandweer zijn voor 26 gemeenten. Bergen op Zoom, Woensdrecht en Roosendaal moeten één cluster vormen.

Bn De Stem


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #99 Gepost op: 27 oktober 2007, 14:22:34
http://www.destentor.nl/flevoland/article2071690.ece

Zorgen over behoud niveau van brandweer

LELYSTAD - Mocht ze opgaan in de regionale brandweer, dan moet het niveau van het plaatselijke korps zo goed blijven als het nu is. De gemeenteraad van Lelystad wil niet dat de investeringen die zijn gedaan om het huidige niveau te bereiken, weggeggooid geld blijken nu de organisatie verandert.

De brandweer wordt losgekoppeld van de Hulpverleningsdienst Flevoland (HVDF), vanwege de komst van de veiligheidsregio per 1 januari. Brandweer, GGD, politie en gemeentelijke en provinciale overheid werken daarin samen bij grote calamiteiten.

Dat ombouwen van de hulpverleningsdienst kost een flinke grijpstuiver, tot ongenoegen van de ChristenUnie in de Lelystadse gemeenteraad. ,,Leg dat maar eens aan de burger uit", zei fractievoorzitter Boele Siepel.

Voordat de regionale brandweer op 1 januari een feit is, wordt bij alle plaatselijke korpsen de basiskwaliteit gewogen. Bij sommige korpsen moeten het niveau wellicht iets worden opgekrikt. "Als er meer is geïnvesteerd, kan er een pluspakket worden ingekocht om de kwaliteit te behouden", zegt burgemeester Margreet Horselenberg over de door de gemeenteraad verlangde kwaliteitsgarantie.

De VVD-fractie drong aan op versterking van de positie van de gemeenteraad in het overleg van de veiligheidsregio. De liberalen zijn bang dat ze straks minder in de melk te brokkelen hebben over kwesties in eigen huis. Tenslotte schuiven in de nieuwe constructie in totaal vijf gemeenteraden aan. GroenLinks, VVD, Leefbaar Lelystad, ChristenUnie en PvdA steunden dit initiatief.