De vaardigheidstoetsen van het ABWCCasper Dollekamp zit al jaren bij de brandweer. In 1987 is hij als vrijwilliger begonnen bij brandweer Sleen en via Haren (meer dan drie jaar plaatsvervangend commandant) en Steenwijk (12 jaar als commandant) is hij nu werkzaam als senior consultant bij Falck AVD.
Het afgelopen jaar werd hij - als opvolger van Joop Huizing - benoemd tot algemeen wedstrijdleider van het ABWC.
Naast een forse dosis enthousiasme brengt Dollekamp ook een jarenlange ervaring met de ABWC-vaardigheidsproeven met zich mee: hij kent het spel, de knikkers en de regels.
Eén lijn in Brandweer NederlandAls uitdaging ziet Dollekamp het organiseren van één lijn binnen de vaardigheidstoetsen in het land. "Vroeger kwam het wel eens voor dat je op een andere wijze werd beoordeeld als je buiten je eigen provincie deelnam. We willen dat alle vaardigheidstoetsen op eenzelfde manier afgenomen en beoordeeld worden. Geen lijst meer aflopen of beoordelen volgens het boekje, maar het gaat er om hoe door de deelnemende teams een incident inventief, effectief, snel en veilig wordt aangepakt. We willen de mensen belonen als ze iets goed doen en oog hebben voor de cruciale momenten in de rode draad van een incident. Het hanteren van specifieke thema's tijdens de vaardigheidstoetsen is één van de mogelijkheden om expliciet leerdoelen in de toets in te bouwen."
DoorontwikkelenDollekamp heeft ook al ideeën over het doorontwikkelen van de vaardigheidstoetsen:
"We willen nieuwe ontwikkelingen graag een plek gaan geven in de vaardigheidstoetsen. Daarbij kun je denken aan nieuwe les en leerstof en het introduceren van nieuwe technieken op gebied van brandbestrijding en hulpverlening. Verder willen we graag een belangrijke rol spelen bij het opzetten van nieuwe procedures en protocollen. We zijn dit jaar gestart met het opzetten van een nieuwe vaardigheidstoets voor oppervlakteredding. Door het initiatief van het ABWC worden de juiste mensen bij elkaar gebracht. De vaardigheidstoetsen zijn een prima platform om zulke zaken te testen en te oefenen."
OefenenOok zouden de vaardigheidstoetsen een nog grotere rol kunnen spelen bij het oefenen en geoefend blijven van de brandweermensen. Het moet volgens Dollekamp een onlosmakelijk onderdeel worden het oefenbeleid van een brandweerkorps. "Zo kan de oefenkaart al afgetekend worden." Verder is het ABWC op dit moment druk bezig de beoordelingslijsten volledig aan te laten sluiten op het dossier vakbekwaamheid. "Daarmee kan er een belangrijke koppeling worden gemaakt met het oefenbeleid van de brandweerregio's en kunnen beoordelingen uit de vaardigheidstoetsen van nut zijn om brandweerteams te laten werken aan de aandachtspunten die naar voren zijn gekomen. En in de toekomst zou het misschien zelfs als profcheck kunnen dienen".
Competitie, kwaliteitstoets, sociaalDe vaardigheidstoetsen dragen drie belangrijke componenten in zich. Als eerste het competitieve element, dat zorgt voor een bepaalde vorm van spanning. De adrenaline loopt - net zoals bij een echt incident - door je lijf. "Je ziet wat er met mensen gebeurt tijdens een inzet. Hoe mensen zich gedragen en waar zijn of haar grenzen liggen. Het is niet alleen het leveren van een fysieke inspanning, maar ook een psychische inspanning. Het zijn realistische randvoorwaarden die worden geschapen." Vervolgens wordt ook nog je kennis en kwaliteit gemeten door middel van feedback op eigen optreden. "En het laatste, maar niet onbelangrijke element is de sociale component. Je komt elkaar nog eens tegen op een andere plek en een andere manier."
http://www.nvbr.nl/actueel/nvbr_nieuws/?ActItmIdt=33409Komt het de geoefendheid van de brandweermensen ten goede als de wedstrijden nog beter aansluiten op de praktijk, en zelfs als oefendoel kunnen worden gebruikt, waardoor er oefenkaarten afgestreept kunnen worden?