C2000 nog vol problemen (13/10/2006)
C2000, het nieuwe communicatiesysteem voor de hulpverleningsdiensten, is nog verre van volmaakt.
Eindrapportage minister Remkes
Dat bleek bij de eindoefening 'Veilige Haven' met het nieuwe communicatiesysteem, die in april werd gehouden in de regio Rotterdam-Rijnmond. Meer dan de helft van de gebruikers had moeite met het krijgen en houden van spraakverbindingen. Daarnaast duurde het in een derde van alle gevallen langer dan de vastgestelde halve seconde om een verbinding tot stand te brengen.
De problemen hadden vooral invloed op activiteiten waarbij de gebruikers zeer tijdkritisch en gelijktijdig moesten communiceren. Een deel van de oefening heeft door deze problemen 'onvoldoende voldaan'. Een en ander staat in de eindrapportage 'MultiDisciplinair Slotscenario C2000' die minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vorige week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd en waarover hij op 17 oktober met de Kamer spreekt tijdens het Algemeen Overleg. Binnenlandse Zaken meldde direct na afloop van de rampenoefening in een persbericht dat 'tijdens de oefening de conclusie kon worden getrokken dat C2000 deze test glansrijk doorstond'. Uit de eindrapportage van de grootschalige oefening blijkt echter naast de eerder genoemde gebreken dat waarnemers een 'dip' signaleerden in spraakkwaliteit op het moment dat het netwerk zwaar was belast en dat die ook als storend werd ervaren. Op verschillende punten werd een overschrijding van de norm van vijf procent voor de stagnatiekans gemeten (op de Maasvlakte ruim drie uur boven de vijf procent met een piek voor veertig procent). Weinig deelnemers hadden ervaring met het nieuwe communicatiesysteem en maakten daardoor veel fouten bij het aanmelden. Volgens Remkes verdwijnen de fouten vanzelf wanneer de gebruikers voldoende met C2000 hebben gewerkt.
C2000 is sinds juni 2004 het landelijke digitale netwerk voor mobiele communicatie van alle hulpdiensten. Sinds juni 2004 is het systeem stukje bij beetje uitgebreid. De politie, brandweer, ziekenauto's, knrm en marechaussee maken inmiddels gebruik van het systeem. Een jaar voor de introductie van C2000 erkende minister Remkes dat het parlement gebrekkig was geïnformeerd over het systeem.
Tot deze slotsom was ook de Algemene Rekenkamer gekomen die op verzoek van de Kamer een onderzoek naar C2000 had ingesteld. Volgens de Rekenkamer had Binnenlandse Zaken de Kamer geen deugdelijk beeld van het C2000-project gegeven, waren de kosten niet in de hand gehouden en was de eerste projectbegroting in 1996 niet goed onderbouwd. De investering voor Rijk en regio in C2000 was begroot op totaal 598,5 miljoen euro. Minister Remkes maakte afgelopen zomer bekend dat de totale investeringskosten van zowel het Rijk als de regio uitkomen op 765,3 miljoen euro. De exploitatiekosten waren in 1996 berekend op 43,8 miljoen euro, maar komen dit jaar volgens minister Remkes uit op 86,1 miljoen euro.
Het scenario voor de grootschalige rampenoefening in april van dit jaar speelde zich af op de Maasvlakte en in Hoek van Holland. Op de Maasvlakte vond een grote explosie plaats in een chemisch bedrijf en in Hoek van Holland waren gelijktijdig diverse incidenten. Uiteindelijk werden er twee brandweercompagnieën, 275 politieagenten, drie geneeskundige combinaties, drie incidentenbestrijdingsvaartuigen van het Havenbedrijf en twee chemische adviseurs van de milieudienst ingezet.
In de eindrapportage wordt geconcludeerd dat de oefening volgens plan verliep en dat omstandigheden waren gecreëerd waarbij C2000 goed op de proef is gesteld. Bijkomend voordeel was volgende opstellers dat C2000 bleef functioneren en dat er geen delen van het systeem waren uitgevallen. 'Dit heeft tijdens het multidisciplinair slotscenario C2000 geleid tot positieve berichtgeving richting de media', aldus de opstellers van het eindrapport.
Bron: Binnenlands Bestuur
Jaargang: 2006, aflevering 41 pagina 16
Auteur: MArtijn Delaere