Mooi idee, maar volgens mij voor veel regio's volstrekt onnodig. In de VRU -en ik ken nog veel meer regio's die op eenzelfde manier werken- bestaat er al een aparte procedure grote drukte, waarbij op een aantal posten de niet-spoedeisende meldingen binnenkomen. De AC verstuurt prio 1-meldingen naar de voertuigen van de verschillende posten (die (behalve als ze bij een andere prio 1-melding zijn ingezet) op inzetbaar zijn gestatust) en de betreffende post beslist dan zelf welk voertuig gaat rijden (ivm dichter in de buurt of sneller inzetbaar).
Alle niet-spoedeisende meldingen komen terecht bij een aantal CP's (centrale posten) in de regio. Voor het district Binnensticht-Lekstroom is dat bijvoorbeeld Bilthoven, waarbij de voertuigen van Binnensticht en Lekstroom weer in verschillende gespreksgroepen zijn ingedeeld. De CP bepaalt welke meldingen prioriteit behoeven en kan ook zelfstandig besluiten op te schalen naar een prio 1-melding.
Deze procedure wordt gebruikt bij oud&nieuw, maar ook bij grootschalige (storm)overlast of andersoortige extreme drukte en werkt naar mijn idee bijzonder goed. Na de ervaringen van de eerste keren lijkt de procedure grote drukte nu erg goed te staan.
Conclusie: een mooi idee, maar ik ben bang dat door deze standaardisatie veel regio's weer nodeloze aanpassingen moeten gaan doen, terwijl zij met hun ervaring prima in staat zijn de drukte op te vangen. Advies voor de brandweerregio's: kom eens kijken bij de VRU of vraag eens aan een insider de ins en outs van de procedure grote drukte......