Dit is een mooie tak van brandweersport (Petro)chemie en tankincidenten.
Voor de mensen die niet weten hoe een opslagtank met een intern drijvend dak (internal floating roof) eruit ziet.
Je hebt twee soorten tanks met een infloating roof,
Een opslagtank met een lichtgewicht Dome roof en hieronder een drijvend dak
In de meeste gevallen is dit het originele drijvende dak van een open floating roof tank waarna later een Dome roof dak op is geplaatst op de evt uitstroom van gassen op te vangen en water op het dak te voorkomen.
En een Cone Roof tank met een drijvend dak
Dit is een tank met een dik metalen dak, in de tank is een dun aluminium drijvend dak geplaatst om de uitdamping van het product tegen te gaan. Doordat ze hier ruimte tussen het drijvend dak en de tankdak kunnen opvullen met stikstof of aardgas (is vroeger veel gebruikt) was de kans op uittreden van stoffen en ontstaan van een explosief mengsel (bijna) niet meer mogelijk.
In het geval bij Oiltanking is het een Cone roof zoals hierboven is weergegeven.
Het gevaar van brand is bij deze tanks niet groot omdat de ruimte waar de explosie zal kunnen plaats vinden vol staat met een inert gas, een explosie is echter wel mogelijk als de tank of het dak scheurt.
Deze tanks hebben meestal een stationair blussysteem wat vanaf bovenaf schuim in de tank kan pompen in geval van brand.
Bij een incident als deze is er fors opgeschaald in personeel en materieel, dit omdat je altijd genoeg materiaal ter plaatsen moet hebben mocht het scenario uit de hand lopen dat je inzet gereed staat en direct over kan gaan tot een knock down van de brand dit om verdere escalatie te voorkomen.