Nieuwsbrief GHOR Nederland
Nummer juli 2012
Toekomstbestendige Grootschalige Geneeskundige BijstandDe geneeskundige combinatie (GNK-C) bereikt in 2014 het einde van zijn technische levensduur. Met de ministeries is afgesproken dat de huidige GNK-C tot 1 januari 2015 operationeel blijft. In 2011 en 2012 wordt een nieuwe visie op grootschalige geneeskundige bijstand ontwikkeld die in 2013 en 2014 wordt uitgewerkt. Vanaf 2015 kan deze grootschalige geneeskundige bijstand worden ingezet bij een grootschalige calamiteit of ramp om de gezondheidsschade voor slachtoffers waar mogelijk te beperken.
De afgelopen maanden is een nieuwe visie op grootschalige bijstand op hoofdlijnen ontwikkeld. Drie verschillende themagroepen hebben de thema's: scenario’s, logistiek en extra hulpverleners uitgewerkt. Het uitgangspunt daarbij is geweest: mensen, middelen, expertise en opleiden, trainen en oefenen effectief en efficiënt te organiseren en aan te laten sluiten bij de reguliere zorg. De organisatie en preparatie van de nieuwe grootschalige geneeskundige bijstand wordt afgestemd op de meest voorkomende slachtofferbeelden, over het algemeen zijn dat mechanische letsels. Onder mechanische letsels worden alle verwondingen verstaan die ontstaan door inwerking van geweld van buitenaf op het lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan botbreuken, snijwonden, schaafwonden en inwendige kwetsuren (met mogelijk onzichtbare inwendige bloedingen).
In verschillende bijeenkomsten is met experts (van RAV (incl. Connexxion) , trauma centra, Nederlandse Rode Kruis, Landelijke Faciliteit Rampenbestrijding en het Landelijke Operationeel Coördinatiecentrum) een breed gedragen visie uitgewerkt die op 21 juni in de stuurgroep is besproken. De stuurgroep heeft in grote lijnen ingestemd met het voorstel om het twee sporen beleid verder uit te werken:
1. Bij een grootschalig incident gaat de primaire aandacht van de reguliere zorg uit naar T1 en T2 slachtoffers (slachtofferclassificering), de grootschalige geneeskundige bijstand kan indien nodig voorzien in de logistieke ondersteuning.
2. Voor de T3 slachtoffers wordt een nevenketen ingericht die wordt bemenst door hoofdzakelijk vrijwilligers.
Hoe de logistieke ondersteuning voor de T1 en T2 slachtoffers en de inrichting van de nevenketen met georganiseerde vrijwilligers eruit gaan zien wordt de komende maanden samen met al eerder genoemde betrokken experts verder uitgewerkt.
http://www.ghor.nl/kr_rgf/Geneeskundige combinatie in zijn huidige vorm zal ophouden te bestaan. Maar er zal een opgeschaalde vorm van hulpverlening noodzakelijk blijven. In het bovenstaande stuk is al sprake van georganiseerde vrijwilligers. De opzet van het NRK is om hierin actief betrokken te blijven.