Gelukkig maken ze bij inzet TW geen gebruik van regiogrenzen en daarom piepen wij brandweer Oldebroek. Is natuurlijk ook vele malen sneller als Kootwijkerbroek GLM die 2 afritten verder de snelweg opdraaid. Tja regiogrenzen
Dat de TW van Kootwijkerbroek een logischere keuze zou moeten zijn dan Oldebroek ben ik met je eens. Je toonzetting in je opmerking daarentegen kan ik minder waarderen. Maar dat heb ik wel vaker bij opmerkingen die ik op dit forum lees. Dat geldt niet alleen voor jou.
Maar goed. Er is uiteraard wel een verklaring waarom de TW van Kootwijkerbroek (nog) niet in de KVT van de VNOG voorkomt. Ooit was het dekkingsplan letterlijk iets dat op de grenzen ophield. De buren werden gewoon niet meegenomen. Gelukkig werd men in de loop der jaren wijzer en werden de buurkazernes met eenheden die in de eerste lijn een belangrijke bijdrage konden leveren ook meegenomen in de berekening. Dit waren vooral de kazernes die de eerstelijnsinzet in buurregio sneller zouden kunnen verzorgen. Daarnaast werden in een aantal gevallen ook kazernes met bijzondere voertuigen, zoals HV's en redvoertuigen, meegenomen.
De kazerne van Kootwijkerbroek viel oorspronkelijk niet in die categorie. De buren, zoals Harskamp en Otterlo, daarentegen wel. Inmiddels beschikken ze in kootwijkerbroek over een TW die wel degelijk interessant is voor de VNOG. Hierdoor zou je Kootwijkerbroek dus wel degelijk in de KVT van de VNOG willen hebben. Het is alleen niet iets wat je zomaar even doet. Handmatig een kazerne toevoegen in de KVT van al die vakken is enorm veel werk. Dit betekent dus wachten op de nieuwe berekening van het dekkingsplan. Dit gebeurt in de VNOG normaal gesproken om de 2 jaar.
Toevallig zijn deze week de eerste besprekingen begonnen om te komen tot één dekkingsplan voor Oost Nederland (Twente, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland Midden en Gelderland Zuid). Wij zijn er namelijk wel degelijk van overtuigd dat het efficienter kan. Het maken van één dekkingsplan voor Oost Nederland is echter een flinke klus. Dat is dus niet van de één op de andere dag geregeld. Overigens worden hierbij ook de grensgebieden met de aangrenzende regio's zoals Utrecht, Flevoland, Drenthe e.d. meegenomen. Zelfs de grens met Duitsland wordt bekeken. Anders zou je daar weer hetzelfde probleem krijgen dat niet de snelste hulp wordt geboden.
Ik hoop dat dit een beeld geeft van de situatie.
Oh ja, Bert_0341 heeft gelijk als hij zegt dat andere regio's ook niet altijd even efficient alarmeren...