Versterken van Kustwacht essentieel

Auteur Topic: Versterken van Kustwacht essentieel  (gelezen 2315 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

SimonSt

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,431
Gepost op: 24 augustus 2012, 11:01:06
Versterken van Kustwacht essentieel Versterken van Kustwacht essentieel

Laatste update 24 augustus 2012 9:14

DEN HELDER - ,,De Kustwacht dient een wettelijke status te krijgen. De koppeling tussen wat er aan handhaving van de regels op land en zee gebeurt, moet en kan beter.’’ Dat stelt staatssecretaris FredTeeven (Veiligheid en Justitie).

Bestuurder Teeven was gisteren op werkbezoek in het hoofdkwartier van de Kustwacht te Den Helder. De Kustwacht is het wakend oog over één van de drukst bevaren zeeën ter wereld. ,,Er is de afgelopen jaren veel veranderd’’, zegt Fred Teeven. ,,We hebben nu tien regionale meldkamers van de politie en 25 veiligheidsregio’s. De Kustwacht werkt met de meeste samen. Het probleem waar men tegen aan loopt, is dat de communicatie met die meldkamers niet optimaal is. Er is behoorlijk verschil in apparatuur. Het ministerie van veiligheid en justitie gaat er daarom harder aan trekken om tot een gelijkschakeling te komen.’’

De staatssecretaris wijst op de ingewikkelde aansturing van de Kustwacht: ,,De organisatie valt onder zes ministeries! Naast het toezicht en de coördinatie van hulpverlening op zee, is men vanuit Den Helder ook verantwoordelijk voor het handhaven van wetten en regels op het water. Op dat terrein vallen best nog slagen te maken. Neem de communicatie tussen wat de politie te land doet en de Kustwacht op de Noordzee, Wadden of het IJsselmeer. De computersystemen van het Kustwachtcentrum zijn onvoldoende aangesloten op die van de politiemeldkamers. Ook tussen zoiets simpels als camera’s waarmee wetsovertreders worden gevolgd, zitten verschillen die tot misverstanden leiden. Dat kunnen we niet hebben, want de Europese regels voor het bewaken van onze grenzen op zee worden steeds strenger.’’

Fred Teeven wil zich voorts inzetten voor het verlenen van een wettelijke status aan de Kustwacht. Dat geeft de organisatie een sterkere positie. Daarnaast is hij voorstander van afslanking van de 25 veiligheidsregio’swaar Nederland in verdeeld is: ,,Die hebben allemaal een iets andere werkwijze. Dat is historisch bepaald door het gebied.’’

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article17448693.ece/Versterken-van-Kustwacht-essentieel?lref=vptop




Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #1 Gepost op: 25 augustus 2012, 08:57:36
Onder welke ministeries valt de Kustwacht op dit moment? En zou de Kustwacht gewoon niet onder hetzelfde ministerie moeten gaan vallen als de politie, brandweer enz?


Bozo

  • Kerninstructeur C2000
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 832
Reactie #2 Gepost op: 25 augustus 2012, 09:19:22
Volgens de eigen site van de Kustwacht zijn het:

Citaat
De Nederlandse Kustwacht is een zelfstandige civiele organisatie met eigen taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. De Kustwacht voert taken uit op de Noordzee voor zes ministeries, t.w. Infrastructuur en Milieu, Defensie, Veiligheid en Justitie, Financiën, Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties.

Bron: www.kustwacht.nl
Vroeger, toen je koe nog met een korte oe schreef!


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #3 Gepost op: 25 augustus 2012, 11:36:54
Zouden ze dan niet beter alleen met het ministerie van Veiligheid en Justitie kunnen samen werken? Korte lijnen naar het KLPD, en een duidelijke regiserende rol bij waterhulpverleningen.


Doruz

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,483
  • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #4 Gepost op: 25 augustus 2012, 12:11:07
Zouden ze dan niet beter alleen met het ministerie van Veiligheid en Justitie kunnen samen werken? Korte lijnen naar het KLPD, en een duidelijke regiserende rol bij waterhulpverleningen.

Zo simpel is het niet wat er zijn nog meer taken die niet onder V&J vallen:

Taken
Binnen het werkgebied is de Nederlandse Kustwacht verantwoordelijk voor de navolgende 15 taken:

Dienstverleningstaken:
- Nood-, Spoed- en Veiligheidsverkeer.
- Maritieme hulpverlening, opsporing en redding. (SAR)
- Rampen en Incidentenbestrijding.
- Verkeersbegeleiding.
- Vaarwegmarkering.
- Zeeverkeersonderzoek.
- Ruimen van explosieven

Toezicht houdende taken:
- Algemene Politietaak.
- Douane Toezicht.
- Toezicht op het milieu.
- Toezicht op de visserij.
- Toezicht op het scheepvaartverkeer.
- Toezicht op de uitrusting van schepen.
- Toezicht op de mijnbouwactiviteiten op de Noordzee
- Grensbewaking.


Maarten

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,543
    • Hulpverleningsforum
Reactie #5 Gepost op: 26 augustus 2012, 22:45:51
Misschien is de Kustwacht juist wel een goed voorbeeld van een verzelfstandigde overheidsdienst die meerdere klanten (lees: Ministeries) kan dienen. Dit in plaats van wat je gewoonlijk veel ziet binnen overheidsland; namelijk dat ieder ministerie z'n eigen uitvoeringsdienst organiseert (ter overweging: waarom hadden we eerst zoveel rijksinspecties, die met de samenvoeging van ministeries ineens gingen fuseren?). En ja, meerdere taken uitvoeren, hoort meerdere verantwoordelijke ministeries bij...

Beheersmatig valt de Kustwacht onder het ministerie van Defensie, wat best logisch is, gezien de nauwe verwantschap met de Marine, Luchtmacht en Marechaussee. Dat de taken van de Kustwacht meerdere beleidsvelden raken is denk ik juist een bevestiging van het feit dat de taken op een efficiënte manier bijeen zijn gebracht. Anders zou ieder ministerie weer z'n eigen uitvoering (moeten) gaan organiseren. Dus even praktisch gesproken: aparte Douane eenheden, KMar eenheden, Rijkswaterstaat eenheden, Politie eenheden, NVWA eenheden... Hé, dat lijkt verdacht veel op hoe het was: inefficiënt :)

Overigens blijkt uit het artikel niet dat de aansturing door 6 ministeries als een negatief iets wordt gezien door Teeven. Het is ingewikkeld, zeker. Lees: we hebben niet de absolute zeggenschap, dus er moet onderhandeld worden met andere departementen over toegewezen capaciteit en middelen. Misschien dat Teeven liever zou zien dat de Kustwacht onder V&J zou vallen, zodat hij meer zeggenschap had. Maar gelet op de efficiëntie die in dit unieke werkgebied bereikt kan worden, door die verschillende uitvoerende taken bij één instantie te beleggen, zou dat m.i. een stap terug zijn.
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


Koen Wiegman

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 813
    • website overleg Samenwerkende Reddingsbrigades Kennemerland
Reactie #6 Gepost op: 28 augustus 2012, 17:22:05
Wat mij betreft is de Kustwacht vooral een netwerkorganisatie met een nautische meldkamer die aanvragen van diensten en hulpvragen van burgers praktisch aan elkaar knoopt met wat de partners op de grond, op het water en in de lucht beschikbaar hebben. Ik denk dat het verder ontwikkelen en erkennen van die functie de voor de hand liggende weg is.

Helaas vind ik de Arenden er op achteruit gegaan, die hadden beter van Financien kunnen blijven, dus met die fraaie douanestriping.
Geloof in eigen kracht en identiteit kunnen de brigades ver brengen!