Aangifte op nummer voor slachtoffers geweld met publieke taak

Auteur Topic: Aangifte op nummer voor slachtoffers geweld met publieke taak  (gelezen 1685 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Ambulancemedewerkers beschermd bij aangifte
Ambulancemedewerkers en andere mensen met een publieke taak krijgen de kans om onder nummer aangifte te doen van geweld. Naam en adres hoeven ze dan niet op te geven waardoor ze beschermd zijn tegen bedreigingen van de kant van de daders.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie introduceert die manier van aangifte, die ook door de werkgever kan worden gedaan. Naam, adres en andere persoonlijke gegevens worden dan niet in de aangifte en verklaring opgenomen.
http://www.skipr.nl/actueel/id12098-ambulancemedewerkers-beschermd-bij-aangifte.html


Minister Opstelten introduceert aangifte op nummer

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie introduceert het doen van aangifte onder nummer voor slachtoffers van geweld tegen de publieke taak. Hiermee wordt het aangeven en verklaren onder nummer (in plaats van naam en/of adresgegevens) voor slachtoffers en getuigen landelijk mogelijk. Het nummer is een nieuw in te voeren uniek nummer, waardoor de bescherming optimaal is.

Deze vorm van aangifte kan zich voordoen bij functionarissen met een publieke taak, die in verband met hun werk met geweld zijn geconfronteerd. Als de aangever aarzelt om aangifte te doen, omdat deze zich bedreigd voelt, is het van belang om de drempel om aangifte te doen zo laag mogelijk te maken. De aangifte kan namens de werknemer worden gedaan door de werkgever, met daarbij een door de aangever zelf op schrift gestelde verklaring, waarbij de identiteit van de aangever zelf niet wordt prijsgegeven. Naam, adres en andere persoonlijke gegevens worden dan niet in de aangifte en verklaring opgenomen. Wel zal in dit geval de aangever met een nummer worden aangeduid. Ook kan de werknemer zelf aangifte doen, waarbij zijn naam wordt vervangen door een uniek nummer.

Door het invoeren van deze mogelijkheid van het doen van aangifte op nummer wordt tegemoet gekomen aan de belangen van slachtoffers en naar verwachting zal het een positief effect hebben op de aangiftebereidheid zodat de daders kunnen worden aangepakt.

De aangifte op nummer is bedoeld voor functionarissen met een publieke taak die aangifte doen, maar onder omstandigheden kan de procedure ook worden toegepast bij andere personen met een reële grond.
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/venj/nieuws/2012/09/05/minister-opstelten-introduceert-aangifte-op-nummer.html