Dat ben ik met je eens.
Een tram is geen motorrijtuig in de zin van de Wegenverkeerswet en er is ook geen rijbewijs vereist om een tram te besturen.
Dan gaan we even kijken naar het rijden onder invloed:
8 lid 2 WVW:
Het is een ieder verboden een voertuig te besturen of als bestuurder te doen besturen na zodanig gebruik van alcoholhoudende drank, dat:
a: het alcoholgehalte van zijn adem bij een onderzoek hoger blijkt te zijn dan 220 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht, dan wel
b: het alcoholgehalte van zijn bloed bij een onderzoek hoger blijkt te zijn dan 0,5 milligram alcohol per milliliter bloed.
Duidelijk, je mag dus niet onder invloed een tram (=voertuig) besturen.
Maar wanneer wordt je rijbewijs ingevorderd?
Artikel 164 WVW geeft de invorderingsgronden:
Artikel 164 WVW:
1. Op de eerste vordering van de in artikel 159, onderdelen a en b, bedoelde personen is de bestuurder van een motorrijtuig, tegen wie door een van die personen proces-verbaal wordt opgemaakt ter zake van overtreding van een bij of krachtens deze wet vastgesteld voorschrift, verplicht tot overgifte van het hem afgegeven rijbewijs dan wel het hem door het daartoe bevoegde gezag buiten Nederland afgegeven rijbewijs en, indien hem daar een internationaal rijbewijs is afgegeven, dat bewijs.
2. De in het eerste lid bedoelde vordering wordt gedaan in geval van overtreding van:
- artikel 8
...
3. De in het eerste lid bedoelde vordering kan worden gedaan indien door de overtreding de veiligheid op de weg ernstig in gevaar is gebracht.(artikel 5)
.
Oftewel, het rijbewijs kan alleen ingevorderd worden van een bestuurder van een motorrijtuig.
Blijft over artikel 130 WVW, maar ook daar geldt dat het moet gaan om bestuurder van een motorrijtuig.
130 lid 2 WVW:
Op de eerste vordering van de in artikel 159, onderdeel a, bedoelde personen is de bestuurder van een motorrijtuig, ten aanzien van wie een vermoeden als bedoeld in het eerste lid bestaat, verplicht tot overgifte van het hem afgegeven rijbewijs.
@knarf1990: goed weekend en tot maandag