Als op één post een TS en TW staan, en de melding betreft woningbrand (of andere brand met mogelijk slachtoffers), wordt door de bevelvoerder dan de TW ook wel eens meegenomen als directe waterbuffer zodat je niet eerst één ploeg kwijt bent aan je waterwinning, maar direct de redding groter kan aanpakken?
Als je een tankwagen meeneemt heb je net als bij afleggen vanaf een brandkraan of open water nog steeds mensen nodig om de waterwinning op te bouwen .
Indien je de mensen hebt om de bemensing voor de TW hebt zou je, in het kader van de variabele voertuigbezetting, ook kunnen opteren om met 8 mensen op de TS uit te rukken en ben je ook geen ploeg kwijt voor de waterwinning.
Het grootste probleem is dat er steeds meer TSsen deze bezetting niet meer kunnen bergen.
Het was vroeger niet voor niks dat in vroeger tijden de LD spuiten een voertuigbezeting hadden welke 2 personen groter was als van de HD spuiten.
De belangrijkste reden was dat in de opbouw alle ploegen een eigen deel van de opbouw tot de brand deden.
De Redploeg, eerste aanvalsploeg geen opbouw maar verkenning samen met Bevelvoerder en Ordenance en dan eerste inzet voor redding of eerste (binnen)aanval
De Waterploeg, tweede aanvalsploeg opbouw waterwinning daarna eventueel hulp bij opbouw van de toevoerslang en tweede redploeg of tweede (binnen)aanval
De Slangenploeg, derde aanvalsploeg opbouw van de toevoerslang en aanvalsslangen voor de andere aanvalsploegen indien nodig als derde (buiten) aanvalsploeg.
De slangenploeg kon niet als binnenaanvalsploeg worden ingezet aangezien er voor die ploeg geen ademlucht op het voertuig aanwezig was.