Ik zag weer een aantal publieksstraaltjes.
De hoogwerker staat het dak nat te houden voor ?
Meestal ben ik de zeurkous over dit soort acties maar toch even een reactie.
Goed gezien dat het blussen op deze manier weinig zin heeft. Stralen worden op het dak ingezet of bovenin het vuur. Het schaarse water wordt zo verstookt met minimaal/zonder effect op de blussing.
Nu is dit een lastig pand omdat het vermoedelijk 1 compartiment is. Er is sowieso geen brandmuur halverwege het gebouw te zien. Dat betekent dat de rook en warmte zich snel door het pand heen verspreiden met als gevolg dat daardoor nog meer materialen gaan uitdampen. De vette rooklaag is een prima brandstof die bij de juiste temperatuur zal ontbranden. Het pand is dus op voorhand eigenlijk al verloren. Ik vermoed dat de werkplaats achterin het gebouw heeft gezeten met voorin de showroom. De brand zou dus in de werkplaats ontstaan kunnen zijn. Meestal zijn daar genoeg materialen die kunnen branden. De dakconstructie zou weleens van isolatieplaten/sandwichpanelen kunnen bestaan. De isolatie (EPS) dampt bij voldoende temperatuur snel uit. Deze gassen ontbranden al bij circa 370 graden en heeft een zelfontbrandingstemperatuur van circa 450 graden. Dat resulteert in dikke zwarte rook omdat de basisgrondstof uit aardolie komt. De dakplaten zouden dus bij dit pand weleens de zwakke schakel kunnen zijn in de brandveiligheid.
Misschien veel interessanter is de vraag hoe het komt dat deze brand zich zo snel kan uitbreiden. Was er een brandmeldinstallatie? Waren er mensen aan het werk of waren die juist in het woonhuis voor het pand? Het tijdstip van 18.30 zou kunnen duiden op etenstijd waardoor de brand dus tijd heeft gehad om zich te ontwikkelen. De brand is misschien pas gemeld als de rook en vlammen al uit het dak slaan. De werkplaats is dan al verloren en de brand is op weg naar de showroom. De showroom bestaat uit dakpanelen en daarvoor zit een systeemplafond. Dus een kleine holle ruimte tussen wat je ziet en het dak. Je moet dus alert zijn in de rookverspreiding boven je hoofd. Kijkend naar het pand links van de brand dan zal de brandscheiding niet of niet optimaal zijn.
Hoe deze brand dan wel aan te pakken? Lastig want eigenlijk is dit pand al verloren bij aankomst. Je zou ervoor kunnen kiezen om dit pand al te laten gaan en je te concentreren op het pand daarnaast. Of bij aankomst toch direct een binnenaanval doen om 2 waterkanon te plaatsen in de showroom richting het dak. De platen van het systeemplafond blaas je weg en vallen na verloop van tijd wel naar beneden. Hiermee voorkom je aanstraling door warmte naar de goederen op de grond. De brandweermensen dus alleen laten plaatsen en dan direct naar buiten. Daarnaast een waterkanon door de overheaddeur van de werkplaats om verdere opwarming te voorkomen. Het dak ligt al open dus de rook/hitte kan prima weg. De hoogwerker tussen pand 1 en 2 laten blussen bij de werkplaats om aanstraling/overslag te voorkomen. Daarna extra eenheden inzetten op de uitbreidingskans in pand 2 (links).
Samengevat heb je dus veel pompcapaciteit, water en mensen nodig. Direct en snel opschalen dus. Ieder waterkanon vraagt een TS dus reken maar uit. Ook zal de waterwinning niet optimaal zijn in dit soort gebieden. Daardoor heb je ook al extra TS-en nodig. Opbouw grootschalig watertransport duurt gemiddeld 30 tot 45 minuten. Meestal worden deze pas gealarmeerd als de brand al volledig ontwikkelt is. Wil je iets redden dan moet je sneller opschalen en niet bang zijn voor een "overkill" aan materiaal en mensen. Niet omdat de brand nu zo groot is maar omdat de omstandigheden lastig zijn. Nu was de melding circa 18.31, middelbrand 18.31 (door MK), grote brand 18.46 en zeer groot om 18.49. Met deze opschaling tot zeer grote brand heb je nog te laat en te weinig materieel/mensen ter plaatse om iets te kunnen redden.
Laat ik duidelijk zijn, het is geen verwijt naar de brandweermensen ter plaatse want daarvoor heb ik enorm veel respect. Het is eigenlijk een onmogelijke klus met de huidige werkwijze bij de brandweer. Dit soort branden in loodsen komen wekelijks voor en we zijn bijna altijd te laat door de melding en late opschaling. We moeten meer doen aan preventie en daarnaast zorgen voor een daadkrachtige brandweer. Daarnaast zouden we meer en sneller moeten opschalen als we iets willen redden. De meldkamer zou direct zeer groot moeten/mogen inzetten. Dat geeft dan wellicht de situatie dat er weleens teveel eenheden ter plaatse zijn maar afschalen gaat sneller dan opschalen. Of we moeten accepteren dat dit soort gebouwen eigenlijk altijd volledig in de as gaan.
Nogmaals alle respect voor alle hulpverleners ter plaatse. En ik wens de eigenaar en medewerkers van het bedrijf veel sterkte bij de wederopbouw van het mooie bedrijf.
Info over het bedrijf:
http://www.anbergenmotoren.nl/bekijk-ons-bedrijf.html