Verplichte rekentoets ook voor ambulanceverpleegkundigen

Auteur Topic: Verplichte rekentoets ook voor ambulanceverpleegkundigen  (gelezen 2679 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Gepost op: 25 september 2012, 08:16:45
Verplichte rekentoets voor verpleegkundigen


Verpleegkundigen die in de dagelijkse zorgverlening verpleegkundig rekenen, dienen bij indiensttreding en vervolgens iedere vijf jaar een Cito-toets af te leggen. Dit is het advies van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Abvakabo FNV vindt dat de rekentoets ingebed zou moeten worden in het opleidingsbeleid, bijvoorbeeld rondom BIG-handelingen.
De rekentoets is bedoeld voor alle dus ook ambulanceverpleegkundigen die in de dagelijkse zorgverlening verpleegkundig rekenen gebruiken bij medicatietoediening, infusietherapie en zuurstoftoediening. Dat geldt voor elke verpleegkundige in de directe patiëntenzorg.

Consequenties
Slaagt de verpleegkundige niet voor de Cito-toets. Dan stelt het NVZ voor dat deze medewerker alleen medicatie mag toedienen onder toezicht van een collega verpleegkundige die wel beschikt over een toetscertificaat. De verpleegkundige wordt vervolgens in staat gesteld om de e-learningmodule te volgen en nog twee maal een Cito-toets af te leggen. Als de verpleegkundige dan nog niet slaagt, dan kan er gesproken worden over mogelijke herplaatsing naar een functie waar verpleegkundig rekenen en medicatietoediening geen onderdeel zijn. Het ziekenhuis kan zelf bepalen wat in dat geval een passende functie is en of er salarisimplicaties aan verbonden zijn. De voorgestelde periode tussen de eerste en tweede toets is maximaal 3 maanden.

Leden aan het woord
Abvakabo FNV heeft uitgebreid overleg gevoerd met leden over deze adviezen. Daaruit zijn verschillende aandachtspunten naar voren gekomen:
Meerdere leden geven aan dat het middelbaar- en initiële onderwijs onvoldoende aandacht besteedt aan rekenvaardigheden. Daar zou iets verbeterd kunnen worden;
Dat het rekenwerk is afgenomen ten opzichte van 25 jaar geleden en dat apotheken steeds vaker medicijnen en infusen kant en klaar afleveren;
Dat er meer gebruik kan worden gemaakt van app’s, speciale rekenprogramma’s en berekeningsprogramma’s van apparatuur;
Dat ook verpleegkundigen die wel rekenvaardig zijn, soms fouten maken. Hoge werkdruk werkt slordigheden en fouten in de hand. Handmatig berekenen zorgt onvermijdelijk voor fouten.

Standpunten Abvakabo FNV
Ten aanzien van de herhalingstoets vindt Abvakabo FNV dat:
in de Cito-toets zijn zaken opgenomen die niet meer relevant zijn (b.v. het oplossen). Oftewel de inhoud moet opgeschoond worden;
het de vraag is of het niet volstaat als de te toetsen stof beperkt blijft tot rekenwerk wat relevant is op de afdeling waar men de functie uitoefent;
veel toe te dienen medicatie niet afhankelijk is van rekenwerk. Toezicht op een collega die de toets niet gehaald heeft, kan beperkt blijven tot situaties waar rekenwerk nodig is.
Ten aanzien van de termijn vindt Abvakabo FNV dat: de termijn van maximaal 3 maanden voor de toetsprocedure te krap is.
Ten aanzien van de leermethode: meer methodes voorhanden moeten zijn dan alleen e-learning. E-learning is niet voor iedereen geschikt, vooral niet voor oudere werknemers.
Ten aanzien van gevolgen bij niet behalen: het bepalen van de gevolgen ligt eenzijdig bij de werkgever. Het voorstel van de NVZ geeft aan dat er mogelijk sprake kan zijn van herplaatsing, maar geeft daarbij geen criteria.
Ook geeft het NVZ geen bandbreedte aan voor wat betreft een ander passende functie en salarisimplicaties. Dit kan de bodem wegslaan uit bijvoorbeeld een Sociaal Plan. Abvakabo FNV staat dat niet toe.
NVZ spreekt niet over andere rechtspositionele gevolgen dan herplaatsing. Oftewel, er kan geen sprake kan zijn van beëindiging van de dienstbetrekking.
Opleidingsbeleid
Abvakabo FNV concludeert dat het beter zou zijn om de rekentoets in te bedden in een meer integraal opleidingsbeleid, bijvoorbeeld rondom BIG handelingen. Uitkomsten van het gesprek tussen Abvakabo FNV en NVZ worden via de website bekend gemaakt.

http://www.abvakabofnv.nl/cao%27s/Alle-Cao%27s/ambulancezorg/?OverviewType=Nieuwsbericht&id=436097

Een nuttige ontwikkeling ter voorkoming van (medicatie)fouten?




nOne

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 58
  • Algemeen militair verpleegkundige i.o.
Reactie #1 Gepost op: 25 september 2012, 17:55:19
Van mij hoeft dit niet: m.i. zijn dit soort dingen een interne aangelegenheid (ik ben er dus bijv. niet op tegen als een ambudienst het zelf een toets ontwikkeld en die verplicht stelt voor zijn medewerkers). Net als voorbehouden handelingen intern worden afgetoetst.

Ben bovendien bang dat het net als mijn toets tijdens de reguliere verpleegkundige opleiding zal zijn: met opgaves die je in je dagelijkse praktijk helemaal niet tegen komt.


nOne

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 58
  • Algemeen militair verpleegkundige i.o.
Reactie #2 Gepost op: 25 september 2012, 18:30:18
Om de vijf jaar is trouwens sowieso ook wel een erg lange tijd...


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #3 Gepost op: 25 september 2012, 20:48:03
Komt er ook nog een rekentoets voor paramedici, zoals fysiotherapeuten, verloskundigen, rontgenassistenten, en voor medici?

Ik mis die in het artikel....
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod