Een vrijwilligster van de brandweer in Zuidlaren (Dr) is ontslagen omdat ze een relatie had met een mannelijke collega.
Volgens de leiding van het korps ging de affaire tussen de twee ten koste van de teamgeest op de Zuidlaarder brandweerpost. De man is niet ontslagen.
De vrouw is enkele weken geleden geschorst en deze week, tegen haar zin, met eervol ontslag weggestuurd. Volgens loco-burgemeester Johannes Frieling van de gemeente Tynaarlo was door de romance sprake van schending van het onderling vertrouwen binnen de post Zuidlaren. ,,Brandweerwerk is iets anders dan bureauwerk. Het is belangrijk dat een brandweerteam goed kan functioneren. Dat stond onder druk.'' Hij wil niet zeggen tot wat voor moeilijkheden de affaire in de praktijk precies leidde. Evenmin wil hij antwoord geven op de vraag waarom de vrouw en niet de man, of beiden, zijn weggestuurd.
Op de post Zuidlaren werkten voor het ontslag twintig mannen en twee vrouwen. De weggestuurde vrijwilligster trad anderhalf jaar geleden in dienst en was nog met haar opleiding bezig. Ze was gisteren niet voor een reactie bereikbaar.
Diana Rijke van het Netwerk Brandweervrouwen zet vraagtekens bij het ontslag van de Drentse collega. Ze wil de onderste steen boven. ,,Heeft die mevrouw de man soms aangerand?'', vraagt ze zich hardop af. ,,Waarom is de vrouw ontslagen en niet allebei? Er zijn toch zeker twee mensen nodig voor een liefdesaffaire.'' Volgens Rijke is het niet eerder voorgekomen dat een brandweervrouw weg moest omdat ze een intieme relatie had aangeknoopt met een collega. Een relatie op de werkvloer is ook in brandweerkringen niet ongebruikelijk, zegt Rijke. ,,Er zijn korpsen waar echtparen samenwerken. Het hoeft dus helemaal geen probleem te zijn."
Het Emancipatie Adviesbureau Drenthe in Assen reageert verontwaardigd op het ontslag. ,,Het beleid van het brandweerkorps moet duidelijk zijn'', zegt Snezana Jovanovic van het bureau. ,,Als relaties niet zijn toegestaan, dan moeten beide betrokkenen weg.'' Volgens Jovanovic komt het veelvuldig voor dat bij affaires op het werk de zwakkere partij het veld moet ruimen. Vaak betreft dat een vrouw in een ondergeschikte positie.
Ike Kortleven, plaatsvervangend commandant van de regionale brandweer in Drenthe, werd verrast door het bericht over het ontslag. Het regionaal commando bemoeit zich niet met het personeelsbeleid van de lokale korpsen, zegt Kortleven. Dat is een zaak van de gemeenten. Wel verklaart hij: ,,Twee mensen die een relatie hebben, kunnen goed in een team een brand blussen. Er zullen dus goede redenen zijn geweest de vrouw te ontslaan.''