Wat betreft de onderkoeling wil ik toch nog wel wat opmerken.
Er wordt hier gezegd dat een patient niet onderkoeld kan raken door burnshields.
Mijn ervaring is dat dat wel degelijk kan.
Als een patient fors verbrand is over abdomen thorax en nek, kan men niet ongestraft uren burnshields op deze plaatsen laten liggen, de patient zal zeker afkoelen en dus onderkoelen. en zoals we allemaal weten is dat voor de overlevingskansen van een traumaslachtoffer niet positief.
uiteraard zal er geen onderkoeling ontstaan als de patient een arm/been heeft verbrand en behandeld wordt met burnshields. Echter bij grotere oppervlakken en bij stil liggen wat de patient vaak toe genoodzaakt is, is er wel degelijk sprake van onderkoeling misschien niet toch 28 graden maar wel tot 32-34 graden.
Beste Paul,
Als iemand fors verbrand is over adomen, thorax en nek, kan iemand ook zonder een gel product onderkoelen, omdat de functie temparatuurregeling van de huis over een te groot oppervlakte buiten werking is gesteld.
Een bekend voorbeeld waardoor is op de eilanden geweest, waren meen ik twee meisjes, die zwaar verbrand waren over hun gehele lijf, die op transport waren gesteld en pas bij de SAR heli een burnshield deken omkregen. Deze meisjes overleden later in het ziekenhuis in Groningen. Daarna is de temparatuur gemeten en beide dames waren onderkoeld. In eerste instantie werd de oorzaak van de onderkoeling toegeschreven aan de burnshield deken. Echter toen waren niet alle feiten van de casus bekend. De huid was diep verbrand over een zeer groot oppervlakte, de slachtoffers werden eerst 20 minuten onder een koude douche gekoeld. pas daarna door de ambulancedienst naar de SAR heli gebracht en pas daar kregen de slachtoffers een burnshield deken.
De Huid regelt je temparatuur, en bij verbranding kan de huid dat niet meer regelen.
De onderkoeling was dus eerder te wijten aan de douche aan het begin, en dat de huid niet in staat was de temperatuur meer te regelen.
Nu heeft een specialist in eerste instantie een brief gepubliceerd over mogelijke onderkoelingsgevaren van burnshield. Echter zijn later andere feiten aan het licht gekomen, waardoor die brief in een ander licht gezien moet worden. Ik weet echter niet of er nu een officiele publicatie is geweest waarbij de bevindingen van uit de eerste brief zijn gecorrigeerd. Vanuit de brandwonden stichting zijn diverse mensen bij dit verhaal betrokken geweest.. Ik zal even navragen wat er met die bevindingen zijn gedaan.
Dus onderkoeling is juist bij grote verbrandingen weldegelijk een risico, maar de oorzaak ligt dus vaak niet bij de Gel producten. Maar bij het feit dat de huid geen mogelijkheden heeft om de temparatuur te regelen. Je wilt een slachtoffer met dergelijke brandwonden ook niet zomaar opwarmen..
Het is juist van belang dat zo'n persoon met bloedspoed in het ziekenhuis komt,. en bijvoorkeur met een goed hydrogel product wordt behandeld.