Boek (Ronald de Jong): Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis...

Auteur Topic: Boek (Ronald de Jong): Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis...  (gelezen 21121 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

KJS

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,363
  • Generalist OC
Ik heb zojuist ook dit boek besteld, ben erg nieuwschierig geworden na diverse reacties hier.

Nu afwachten tot het boek binnen is!

Hij lag vanmorgen in de postbus op m'n werk :)
Toen ik thuis was gelijk stukje gelezen, nu ga ik weer verder!
Wel 'leuk'  om te lezen hoe het vroeger ging, zonder pijnstilling ect.

Ben benieuwd naar de andere verhalen :)
EHBO'er  - AED Bediener HTV'er Buitengewoon Opsporingsambtenaar                                                                                      


amb

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 274
  • wat moet dat moet
ook vandaag binnen gekregen dus we hebben wat te doen dit weekend


KJS

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,363
  • Generalist OC
Hmm, toeval?

Ik was het verhaal 'Geheime verrassing' aan het lezen.
Ondertussen begon het nummer 'My heart will go on''. (Dit werd gezongen bij the Voice of  Holland.)

Moest toch wel even een traantje weg pinken..  e050
EHBO'er  - AED Bediener HTV'er Buitengewoon Opsporingsambtenaar                                                                                      


Blusdebrand

  • Iets met doorstroming en veiligheid
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 486
  • de soep is nooit zo heet als dat ie opgediend word
Ik ben ook heerlijk aan het lezen echt indrukwekkend hoor!!!! en Ronald ik weet dat je mee leest en zelfs Bianca leest het boek nu.


Groeten Rene
alles waar ik op reageer is op persoonlijke titel en niet vanuit werkgever of wie ook,PUNT


Groenemotormuis

  • Utrecht
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,743
  • Every day a new day to enjoy
Een geweldig boek en vind het een mooie aanwinst aan mijn collectie en geeft naast Spoedgeval (waarin de verhalen van een ambu chauffeur worden vertelt) een goed beeld van de wereld die de ambulancehulverlening is. En ja ook ik heb bij de rouwkaart het niet droog kunnen houden en met dikke waterige ogen het verhaal uitgelezen.
Disclaimer: Alle uitspraken hier worden gedaan op persoonlijke titel en zullen, mogen en kunnen niet worden gezien als officiele uitspraken door wat v


tas 73-1

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 79
  • Geïnteresseerd in de hulpverlening
Vandaag een interview met Ronald de Jong in het Reformatorisch Dagblad.

Hulpverlener op de ambulance heeft zijn eigen emoties

25-10-2012 17:10 | Bert Monster

Niet minder dan 33 jaar is hij verpleegkundige op de ambulance. Eerst in de regio Haaglanden en in Limburg, de laatste vijftien jaar in Ede. Ronald de Jong (52) schreef er een boek over. „Een hulpverlener wordt doorgaans gezien als held, maar er zit een mens van vlees en bloed achter met zijn eigen emoties.”

Moeiteloos kan De Jong allerlei anekdotes uit zijn 33-jarige loopbaan opsommen. Ernst, dodelijke ernst soms, maar ook hilariteit en humor zijn terug te lezen in zijn pennenvrucht. „Incidenten die grote indruk op me maakten zijn blijven hangen. In mijn geheugen gegrift is een ongeval waarbij twee auto’s frontaal op elkaar botsten. Onze ambulance was als eerste ter plaatse. Ik moest een jochie van een jaar of zeven van de achterbank van een van de twee verongelukte auto halen. Naast hem zat zijn overleden zusje en voorin zijn omgekomen ouders. Ik heb het ventje meegenomen naar de ambulance en hem verteld dat hij de enige overlevende uit het gezin was. Zijn eerste reactie was hartverscheurend, en daarom heb ik er de titel van het boek aan ontleend: „Maar ik heb helemaal geen centjes voor de begrafenis.””

Grote indruk op De Jong maakte ook de zaak van een baby van vijf maanden die was overleden door een even plotseling als raadselachtig virus. „Dan kom je zo’n woonkamer in en dan zie je daar nog een lege Maxi-Cosi staan. Dat snijdt door je ziel. Ooit bracht ik een leukemiepatiëntje dagelijks voor bestraling naar het ziekenhuis. Zijn grote geheim was dat hij graag zelf zijn rouwkaart wilde maken en ik mocht hem daarbij helpen.”

De Jong kan niet zeggen dat uitsluitend incidenten met kinderen veel emoties bij hem losmaken. „Het is vaak het verhaal erachter. Zo was er een oude mevrouw die naar een kanaal reed, zichzelf op haar onderbroek na uitkleedde en in het water sprong. Wij moesten erheen voor mogelijke reanimatie, maar we konden niets meer voor haar doen. Later hoorde ik dat ze niemand meer had. Haar kinderen waren allemaal al overleden. Dat hakte er bij me in.”

Dezelfde emotie voelde De Jong toen hij een dodelijk verongelukte man aantrof in een auto tegen een boom. „Ik bekeek zijn papieren. In zijn portemonnee zaten vakantiekiekjes van zijn jonge gezin en pasfoto’s van zijn vrouw en kinderen. Op zo’n moment kan ik wel door de grond zakken.”

Dronkenlap

Naast de traan is er soms ook de lach in het werk van een ambulancehulpverlener, stelt De Jong. „De meldkamer kreeg midden in de nacht een telefoontje over een slachtoffer dat was gevallen. Ter plekke bleek dat de man in zijn slaap pardoes uit zijn bed was gevallen en dat hij gelukkig weinig mankeerde. De vrouw bood ons koffie aan en chocolaatjes. We hebben er een paar gezellige uurtjes gehad, want nieuwe alarmeringen bleven uit.”

Hoe kan De Jong alle leed van zich afzetten om niet aan de lat te raken? „Ik praat veel met directe collega’s en met mijn vrouw. Bepaalde incidenten raken me meer dan andere. Een dronkenlap tegen een boom voelt anders dan iemand die met drank op achter het stuur een ongeval veroorzaakt waarbij onschuldige mensen omkomen. Dat zie ik helaas maar al te vaak. Meestal kan ik gebeurtenissen goed van me af zetten. Ik moet immers ook weer verder. Het is wel zo dat ik bij incidenten met kinderen me regelmatig afvraag: Hoe zou ik nu reageren als dit zou gebeuren bij een van mijn twee jonge kinderen?”

Iedere hulpverlener reageert verschillend op het werk, merkt De Jong. „Een voormalige collega van me heeft een punt achter haar loopbaan op de ambulance gezet. Niet vanwege de dodelijke ongevallen, maar omdat ze het niet meer trok om telkens kankerpatiënten voor behandeling naar het ziekenhuis te rijden die later toch bleken te zijn overleden. Met zo’n patiënt bouw je een bepaalde band op die abrupt wordt afgesneden. Ik sta daar zelf anders in, want ik ga ervan uit dat iedereen vroeg of laat overlijdt. Een kankerpatiënt kan zich bovendien vaak beter daarop voorbereiden dan een verkeersslachtoffer.”

Radeloze ouders

Hoewel De Jong een christelijke opvoeding kreeg, is hij geen praktiserend christen meer. „Maar door die opvoeding heb ik soms heel goede en open gesprekken met patiënten. Ze ervaren een bepaalde privacy in de ambulance als ze alleen met mij in een kleine ruimte achter in de auto zijn. Ik maak mensen mee die een onvoorstelbaar groot vertrouwen hebben in God en mij daarvan deelgenoot maken.”

Door zijn werk in de regio Ede komt De Jong regelmatig in onder meer Harskamp, Wekerom en Otterlo. „Veel moeite heb ik met de dodelijke ongevallen in zo’n dorp waar veel mensen elkaar kennen. De vrijwillige brandweer is meestal als eerste ter plaatse en weet niet zelden precies wie het slachtoffer is. Via de tamtam in een dorp kan de familie van het slachtoffer erg snel op de hoogte zijn. Zo kan het gebeuren dat familieleden van het slachtoffer al met hem of haar in de armen zitten als wij met de ambulance arriveren. Dan sjorren ze panisch van verdriet aan onze mouwen om wat te doen, terwijl het slachtoffer al niet meer leeft. Ik denk aan een incident waarbij een meisje op haar fiets vlak bij het ouderlijk huis was geschept door een dronkenlap. Het meisje was op slag dood en de radeloze ouders stonden erbij.”

Hoe kijkt De Jong aan tegen het toenemende geweld tegen hulpverleners? „Ik heb het zelf gelukkig nog nooit meegemaakt, maar je ziet een verharding van de maatschappij. Aan de andere kant speelt ook de opstelling van de hulpverlener een grote rol. Hij kan met zijn houding een bepaalde sfeer oproepen. Als hij naar een kroeg wordt geroepen omdat iemand door overmatig alcoholgebruik hyperventileert, moet hij niet opzichtig zijn tegenzin laten blijken. Zo’n houding roept weerstand op. Eerste prioriteit moet zijn om de patiënt te helpen. De hulpverlener moet professioneel en menselijk blijven.”

Altijd vriendelijk blijven is het devies, zegt De Jong. „Tijdens de MKZ-crisis was ik met een collega voor eventuele medische ondersteuning in Kootwijkerbroek. We reden mee in de overvalwagen van de politie, gingen eruit en maakten een vriendelijk praatje met een boerin. Ze nodigde ons uit voor een kop koffie en een dikke plak cake. Terwijl daar op datzelfde moment geen agent had moeten binnenkomen, want die beschouwden de boeren als hun vijand.”

Reformatorisch Dagblad


guest13155

  • Gast
Ik heb het boek ook gelezen, maar ben wat minder positief. Natuurlijk zijn de verhalen indrukwekkend, maar ik vind persoonlijk het boek met zo`n air van arrogantie en zelfgenoegzaamheid geschreven dat het voor mij de verhalen een beetje verprutste.

Concrete voorbeelden: huisartsen en politie moeten het regelmatig ontgelden. Ook al is het de waarheid dan is het niet sportief dit vele malen terug te laten komen in een boek. Daarnaast wordt altijd de mening gevolgd van onze vpk, heeft hij het nooit eens fout? Natuurlijk zal hij ja zeggen, maar laat dit dan ook terugkomen in een boek. Bij het ene verhaal dat hij voor de verkeerde deur staat, krijgt nog de omstander de schuld...

Onze vpk denkt iets over zich te hebben zodat hij bijna alles kan zeggen zonder klappen te krijgen. Is dat zo, of is hij gewoon nooit de verkeerde tegengekomen...? Overigens ook lullig voor de collega`s die wél klappen gekregen hebben. Doen zij dan wat verkeerd?

Er moet heel wat gebeuren volgens onze vpk voor ambulancebemensing psychisch trauma oplopen. Nou ik ken ook heel andere verhalen. Misschien werkt het persoonlijk bij de vpk zo, maar het is zeker geen standaard voor "de ambu-vpk in ons land".

Het boek gaf aan vooral de emotionele impact te willen beschrijven en geen technische machoverhalen. Ik vind dat dit de schrijver niet (voldoende) gelukt is. Het beeld ontstaat bij mij dat deze "super-verpleegkundige" altijd de juiste beslissing neemt, nooit fouten maakt en overal tegen kan. Jammer!


NHeuvel

  • Gespecialiseerd verpleegkundige
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 73
  • Doel: doen wat ik leuk vindt
Beste lezers,
Graag zou ik mijn review ook met jullie delen. Dit was mijn eerste reactie nadat ik het boek had dichtgeslagen en wellicht herkenbaar ook voor anderen:
Jemig wat een boek... Het heeft al mijn verwachtingen ruimschoots
overtroffen! Menig boek over de ambulancehulpverlening heb ik gelezen, maar geen van deze komt ook maar in de buurt van wat jij hebt neergezet. Als ik het zo mag omschrijven: geschreven recht uit het hart, zoals dingen gebeuren. Geen heldenverhalen of technisch ingewikkelde handelingen, maar vanuit de mens. Ambulancehulpverlening in zijn puurste vorm bijeengebundeld in een boek vol humor, emoties en spanning. Ik heb ervan
genoten en me laten leiden door je prettige schrijfstijl, alsof je het naast me staat te vertellen. Ik hoop dat vele mensen met 'ons' van dit boek zullen leren, genieten en nog eens terugdenken aan de wijze woorden die erin schuil gaan!

PS. Lucht, jou mening is prima, maar als ik zo vrij mag zijn...ik vind hem vrij op de persoon gericht en dat is niet erg passend hier misschien... :-\
Het gaat niet om de eind bestemming, maar je weg er naar toe...


motorpleeg

  • Nieuwe gebruiker
  • *
  • Berichten: 2
Ook ik heb het boek kritisch gelezen en als insider moeten me toch een paar dingen van het hart. De opmerkingen van Lucht getuigen niet van kennis van zaken, als dit namelijk wel zo zou zijn, zou zijn formulering er anders uitzien. Hij schrijft dat al is het de waarheid het niet sportief is om deze zaken te vermelden, zou hij ook zo reageren als het zijn eigen moeder / vader of zoon betrof? Er is voldoende media aandacht voor dit soort onderwerpen, en de schrijver spreekt over 5 of 6 gevallen in zijn 33 jarige praktijk. Waarschijnlijk is het aantal gevallen in de schrijver zijn ervaringsjaren het honderdvoudige. Maar zoals Lucht het stelt moeten we zeker niet praten over fouten want dat is negatief. De praktijk blijkt helaas anders of moeten de programma's zoals medische missers ook niet uitgezonden worden? Zoals ik het lees heeft de schrijver in 33 jaar bij diverse diensten gewerkt, waaronder de grote steden, zou hij in 33 jaar nooit een verkeerde tegengekomen zijn? Dat lijkt mij sterk! Waarom heeft de ene mens vaker problemen dan de ander? Lucht stelt daarnaast dat hij veel verhalen kent van psychische klachten bij ambulancehulpverleners, waar kent hij deze mensen van als hij op een administratiekantoor werkt en soms als vrijwillig brandweerman optreedt? Gezien zijn leeftijd is hij nog niet zo lang als hulpverlener werkzaam. Daarnaast valt hij mij op dat hij op de nodige topics commentaar geeft op de meest wisselende onderwerpen. Kritiek is prima, maar doe het dan wel op een gedegen manier! Misschien helpt het eens als hij eens praat met mensen die echt ter zake kundig zijn. Dat hulpverleners klappen kunnen krijgen is al triest genoeg, maar ik vind niet dat je de schrijver kan verwijten dat hem dat nooit overkomen is. Of is de film Doodslag volgens jou realistisch? Ik vind dat de schrijver van het boek wel degelijk beschrijft hoe de emoties en gevoelens zijn die het werk met zich meebrengt. Hij stelt zich uitermate kwetsbaar op met zijn kant van het verhaal en dat kan ik van een heleboel (schrijvende) hulpverleners niet zeggen.


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Ook ik heb het boek kritisch gelezen en als insider moeten me toch een paar dingen van het hart. De opmerkingen van Lucht getuigen niet van kennis van zaken, als dit namelijk wel zo zou zijn, zou zijn formulering er anders uitzien. Hij schrijft dat al is het de waarheid het niet sportief is om deze zaken te vermelden, zou hij ook zo reageren als het zijn eigen moeder / vader of zoon betrof? Er is voldoende media aandacht voor dit soort onderwerpen, en de schrijver spreekt over 5 of 6 gevallen in zijn 33 jarige praktijk. Waarschijnlijk is het aantal gevallen in de schrijver zijn ervaringsjaren het honderdvoudige. Maar zoals Lucht het stelt moeten we zeker niet praten over fouten want dat is negatief. De praktijk blijkt helaas anders of moeten de programma's zoals medische missers ook niet uitgezonden worden? Zoals ik het lees heeft de schrijver in 33 jaar bij diverse diensten gewerkt, waaronder de grote steden, zou hij in 33 jaar nooit een verkeerde tegengekomen zijn? Dat lijkt mij sterk! Waarom heeft de ene mens vaker problemen dan de ander? Lucht stelt daarnaast dat hij veel verhalen kent van psychische klachten bij ambulancehulpverleners, waar kent hij deze mensen van als hij op een administratiekantoor werkt en soms als vrijwillig brandweerman optreedt? Gezien zijn leeftijd is hij nog niet zo lang als hulpverlener werkzaam. Daarnaast valt hij mij op dat hij op de nodige topics commentaar geeft op de meest wisselende onderwerpen. Kritiek is prima, maar doe het dan wel op een gedegen manier! Misschien helpt het eens als hij eens praat met mensen die echt ter zake kundig zijn. Dat hulpverleners klappen kunnen krijgen is al triest genoeg, maar ik vind niet dat je de schrijver kan verwijten dat hem dat nooit overkomen is. Of is de film Doodslag volgens jou realistisch? Ik vind dat de schrijver van het boek wel degelijk beschrijft hoe de emoties en gevoelens zijn die het werk met zich meebrengt. Hij stelt zich uitermate kwetsbaar op met zijn kant van het verhaal en dat kan ik van een heleboel (schrijvende) hulpverleners niet zeggen.
Prachtig geschreven! Je vat de beweegredenen van Ronald mooi samen. Hij stelt zich juist verschrikkelijk kwetsbaar op, vind ik.

Een Insider
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon