KNRM onderzoekt ‘mislukte’ oefening
WESTLAND - De KNRM gaat onderzoek doen naar het incident in Monster waarbij woensdagavond een vrijwilliger van de Westlandse reddingsbrigade tijdens een oefening op zee enige tijd vermist is geweest.
‘Het incident had niet mogen gebeuren’, laat een woordvoerder van KNRM weten aan Omroep West.
De vrijwilligers sloegen groot alarm en hulpdiensten rukten massaal uit. Er werden onder meer een helikopter, ambulance en drie brandweerwagens ingezet.
Geen gevaar
De ‘drenkeling’ is volgens de reddingsbrigade geen moment in gevaar geweest. 'Daarom onderzoeken we of de massale hulpverlening wel nodig was', zegt een woordvoerder.
http://www.omroepwest.nl/nieuws/18-10-2012/knrm-onderzoekt-%E2%80%98mislukte%E2%80%99-oefening
Ik vindt dit nogal een apart verhaal... (Niet voor het eerst helaas)
Vanuit welke taakstelling c.q. bevoegdheid onderzoekt de KNRM dit en wat wil men hiermee bereiken? De KNRM heeft in feite niks te zeggen over bedrijfsvoering bij de reddingsbrigade c.q. de gemeente (verantwoordelijk voor de strandbewaking) en/of operationele procedures bij dit soort incidenten.
De opmerking dat het incident niet had mogen gebeuren getuigd ook niet van een goed gedefinieerd onderzoek. Incidenten zijn nou eenmaal niet te voorkomen en er zijn niet voor niks diverse maatregelen om dit soort oefeningen zo veilig mogelijk te maken en procedures om op te treden in een no-play geval. Iedere instructeur en collega is hiervoor opgeleid als het goed is.
En op de vraag of er in dit geval groot ingezet moet worden door de verschillende diensten kan ik snel zijn: Indien dit geen collega was geweest was er net zo ingezet, kortom dit is gewoon standaard procedure voor een watergerelateerde vermissing...