Overzicht van de workshopsOp de vrijdag kunt u kiezen uit 20 workshops! En dat terwijl er slechts tijd is om twee te bezoeken...
Hieronder vindt u een overzicht van de workshops.
Meer weten over een workshop?
1. Fysieke inzetbaarheid repressief brandweerpersoneel: “Feel the heat” In een beleving worden de deelnemers meegenomen in de belastende arbeidsomstandigheden van een repressieve brandweermens.
2. Weet jij wanneer het OndersteuningsTeam Brandweer jou kan helpen? Op een dag gebeurt het, er gebeurt een groot incident in je regio. Het is niet alleen hectisch in het bron- en effectgebied, ook gebeurt er veel in het impactgebied. Bestuurlijk en politiek bezien staat je regio in de belangstelling, de media besteedt veel aandacht aan het incident, de eerste onderzoekers melden zich ter plaatse en je moet de opvang van collega's organiseren. Wat komt er nog meer op je af? Hoe ga je dit aanpakken? Wat ga je als eerste oppakken en wie laat je het doen?
3. Brandweerdoctrine: de theorie achter het brandweervak. We gaan het niet alleen hebben over het kwadrantenmodel, want de brandweerdoctrine is breder dan dit. Het is de theorie achter het brandweervak. Wat houdt dit precies in? Tijdens de workshop gaan we hier verder op in, maar hiervoor hebben we ook jullie hulp nodig. Hoe vinden jullie dat een brandweerdoctrine er uit moet zien? Wat moet er wel/niet in? En willen we uberhaupt wel een brandweerdoctrine? We horen graag jouw mening!
4. To OGS or not to OGS De komende maanden gaat het projectteam Visie OGS verder met de ontwikkeling van de Visie OGS. Tijdens de workshop zal de laatste stand van zaken en de inhoud van de nieuwe visie worden besproken. We horen graag wat jullie van de nieuwe Visie OGS vinden.
5. AARdig op weg, nu een stap verder! In deze workshop ervaren de deelnemers zelf wat een After Action Review is, op welke wijze ze het in kunnen zetten, maar ook welk resultaat het oplevert.
6. DBK: Samen zorgen voor versterking van kwaliteit! Het doel van deze workshop is dat je met je collega's van Risicobeheersing en Repressie ontdekt hoe Operationele Voorbereiding de verschillende schakels van de veiligheidsketen verbindt, wat dat betekent voor jouw regio en hoe jij kunt bijdragen aan een het versterken van de kwaliteit van DBK. De workshop is praktisch en concreet. Samen onze behoeftevraag delen, samen antwoord geven!
7. Interactief gamen met het personeel- en materieel spreidingsplan In Haaglanden is een spel ontwikkeld, waarbij medewerkers uit de organisatie de mogelijkheid krijgen om in een denkbeeldig verzorgingsgebied Brandveilig leven en vernieuwde repressie in de praktijk te brengen.
8. Woonchecks brandveiligheid door buurtvoorlichters In de workshop presenteren wij u de aanpak van de buurtvoorlichters, hun ervaringen en resultaten in Lelystad en een aantal tips voor als u zelf werk wilt maken van een preventieve aanpak in de wijken. In een interactieve workshop kunt u uw eigen ideeën en ambities toetsen aan de ervaringen van de buurtvoorlichters.
9. Opkomsttijden en brandveilig leven In De Brandweer over Morgen is nadrukkelijk gesteld dat inspanningen aan de voorzijde winst zal opleveren aan de achterzijde. Samen met u verkennen we wat dit concreet betekent. Leidt Brandveilig Leven tot nieuwe inzichten op de opkomsttijden en hoe kunnen we dat kwantificeerbaar maken?
10. Betrokken bestuur, samen één brandweer! Leidt bestuurlijke opschaling tot bestuurlijke verwijdering, wat zijn succesfactoren voor het behouden of realiseren van het bestuurlijk collectief? Ook kijken we naar de wisselwerking tussen ambtelijk en bestuurlijk niveau.
11. Collegiale visitatie bij de Brandweer: leren van en met elkaar op strategisch niveau
In deze interactieve workshop nemen medewerkers van het Kwaliteitsbureau Brandweer en het Kwaliteitsbureau Politie u mee in de wereld van visitatie, laten zij u overeenkomsten en verschillen zien tussen beide branches en ervaart u zelf hoe het is om bij elkaar in de keuken te kijken en om te leren van en met elkaar.
12. Wat vertel JIJ aan je collega’s? Een leertafel? Maar we hadden toch al de leerarena? Wat is een leertafel nu anders dan een leerarena? Deze workshop is interessant voor collega's die betrokken zijn bij evaluaties van incidenten, verbeteren lerend vermogen van de brandweer en brandonderzoek.
13. De kracht van virtueel samenwerken De workshop is interessant voor iedereen die regelmatig vanuit verschillende locaties in projecten moet samenwerken en op zoek is naar tips voor meer tijdwinst en productiviteit.
14. Spiegel je leiderschap In deze workshop spiegel jij jezelf via een miniassessment en profielen aan de eisen van het nieuwe (persoonlijke) leiderschap. Vervolgens kijken we in 4 thema's naar leiderschap; vrijwilligheid, de nieuwe generatie werknemers, bezuinigingen en preventie & repressie. Je verlaat de workshop met een plan om datgene te ontwikkelen wat JIJ nodig hebt om in de brandweer ‘samen sterk" te kunnen zijn.'
15. Praktijkexperimenten technieken offensieve buiteninzet Deze workshop gaat over onderzoek naar de effectiviteit van technieken voor de offensieve buiteninzet ten opzichte van de binneninzet met hoge druk.
16. Brandweervrijwilligers op weg naar morgen
De brandweer is sterk in ontwikkeling. Hierbij geldt het uitgangspunt dat de vrijwilligers de basis voor de lokale brandweerzorg zijn en blijven. Juist de brandweerinbedding in de lokale samenleving is belangrijk voor een effectieve uitvoering van de brandweertaken.
17. Communicatie Burgers & Hulpverleners. Ervaar het experiment! In één uur kruipt u in de rol van hulpverlener of burger tijdens een incident. Al doende ervaart u uw eigen verwachtingen en behoefte aan crisisinformatie. Deze workshop is interessant voor professionals die op zowel uitvoerend als strategisch niveau meer willen weten over communicatie tussen hulpverleners en burgers.
18. Brandweer buiten spel bij de komst van de RUD? In de workshop zal aan de hand van voorbeelden worden ingegaan op de noodzaak voor de brandweer om een samenwerking aan te gaan met de RUD en zal dieper worden ingegaan op de kansen welke de samenwerking biedt. Ook een plan van aanpak en het basistakenpakket zal worden besproken.
19. Plannen in de praktijk, praktijk in de plannen ‘Als bij grote incidenten steeds opnieuw duidelijk wordt dat plannen niet gebruikt worden, waarom zouden we dan onze energie en ons geld blijven steken in planvorming? Hoe nuttig is een operationeel plan dat in de operatie niet gebruikt wordt?'
20. Samen leren innoveren
Ben jij zelf leidinggevende bij de brandweer of barst je van de ideeën die nog niet binnen brandweer NL zijn doorgedrongen? Volg deze workshop voor praktische tips!
21. Europese ontwikkelingen op gebied van inzettactieken
Niet alleen in Nederland, maar ook brandweren in de ons omringende landen kampen met bezuinigingen. Daarnaast wordt er daar ook volop nagedacht over innovaties van inzettactieken bij repressie. Vernieuwde repressie is daarbij een veel gehoord item. In meerdere landen wordt de binneninzet niet meer als enige optie gezien. Samen met de deelnemers zullen de inleiders verkennen waar de raakvlakken liggen op deze twee gebieden en waar we bij elkaar goede ideeën kunnen opdoen.
Voor meer info over de workshops.
http://www.nvbr.nl/congres/programma/overzicht-workshops/Voor alle info over de masterclasses
http://www.nvbr.nl/congres/programma/masterclasses_0/