Fries als voertaal in de meldkamer en op de calamiteitenzender in Friesland ?

Auteur Topic: Fries als voertaal in de meldkamer en op de calamiteitenzender in Friesland ?  (gelezen 40621 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Kusje

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,064
OMROP FRYSLAN als RAMPENZENDER

Vorige week, vrijdag 6 november 2009, heeft Omrop Fryslân Radio uitgebreid verslag gedaan van ontwikkelingen in Dronrijp als gevolg van vrijkomend salpeterzuur bij de zuivelfabriek. In dit bericht wil ik antwoord geven op enkele vragen die telefonisch en via de mail aan ons zijn gesteld.
 
De meeste vragen en opmerkingen betreffen het gebruik van het Fries in de uitzending, ook nu er even sprake leek van een ramp waarbij voor het eerst in Fryslân de alarmsirenes werden ingeschakeld. Het beleid van de Omrop is dat in deze gevallen het hele publiek in Fryslân moet worden bediend, ook de kleine groep die de Friese taal (nog) niet kan verstaan. De aankondiging van de brandweervertegenwoordiger was in het Nederlands, en ook een vervolginterview met hem. Tussen het moment dat de sirenes loeiden en het tijdstip waarop het gevaar geweken was is regelmatig door presentator en verslaggevers ook in het Nederlands en korte samenvatting gegeven van het belangrijkste nieuws.
 
De les die wij hebben getrokken uit ‘Dronrijp’, ook mede naar aanleiding van uw reacties, is dat het niet genoeg was. Vanaf nu zullen wij in dit soort uitzendingen, waarin de Omrop een belangrijke rol vervult om de bevolking te informeren, veel ruimhartiger ook in het Nederlands de belangrijke informatie verstrekken. Dat kan op een soepele en lenige manier, die recht doet aan de tweetalige omstandigheden in ons uitzendgebied. Voorop staat het belang van informatie en communicatie. In situaties als op deze vrijdag moeten ook inwoners van Fryslân die de taal nog niet beheersen op hun regionale omroep kunnen rekenen.
 
Dat doet niets af aan het feit dat Omrop Fryslân juist mede door het gebruik van het Fries een station is met en authentiek geluid en een uitstekende positie: ook in 2009 de best beluisterde en bekeken regionale zender van Nederland.
 
Meer Nederlands zal ook in deze gevallen gelden voor Teletekst en Internet. Bij rampen zal daar van elk bericht ook onmiddellijk een Nederlandstalige versie worden gepubliceerd. Tot nu toe geldt de status rampenzender alleen voor regionale radio. Dat is in deze tijd van nieuwe media niet meer voldoende. Regionale omroepen dringen al jaren aan op uitbreiding van de rampenfunctie naar televisie en Internet. Een positieve uitspraak hierover van de Tweede Kamer is door het Kabinet afgewezen. Het CDA-kamerlid Atsma zal dit opnieuw aan de orde stellen.

Freonlik groetsjend,
Rein Tolsma, haadredakteur




Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
...
Het beleid van de Omrop is dat in deze gevallen het hele publiek in Fryslân moet worden bediend, ook de kleine groep die de Friese taal (nog) niet kan verstaan.
...
In situaties als op deze vrijdag moeten ook inwoners van Fryslân die de taal nog niet beheersen op hun regionale omroep kunnen rekenen.
...
Op zich een mooi verhaal, en goed dat ze hier van leren, maar wat ze nog steeds niet willen begrijpen is dat Friesland gewoon een stukje van Nederland is, waar ook regelmatig mensen werken, tijdelijk wonen of doorheen rijden die het dialect niet kunnen verstaan en ook niet van plan zijn dit ooit te willen beheersen.  het gaat niet alleen om inwoners, maar inderdaad juist om "het hele publiek", dus iedereen die op dat moment toevallig of niet in deze provincie van Nederland aanwezig is. Laat dat nog dus maar weg!
Samen sterk in de hulpverlening!


T4tinus

  • BHVer
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 348
  • Met en zonder
.... gewoon een stukje van Nederland is, waar ook regelmatig mensen werken, tijdelijk wonen of doorheen rijden die het dialect niet kunnen verstaan en ook niet van plan zijn dit ooit te willen beheersen.  het gaat niet alleen om inwoners, maar inderdaad juist om "het hele publiek", dus iedereen die op dat moment toevallig of niet in deze provincie van Nederland aanwezig is. Laat dat nog dus maar weg!

Als ik je goed begrijp, ben je voor een Nederlands-Duitstalige rampenzender 's zomer in Zandvoort, een Nederlands-Engelstalige rampenzender op de Amsterdamse Zuidas en een Nederlands-Franstalige in Maastricht.

Voor wat betreft Friesland zou ik de taalkeuze aan de Friezen overlaten... Friezen zullen een ieder helpen en bijstaan die de keuze vrijheid hoog in het vaandel heeft, maar Friezen hebben een broertje dood aan wie hun verteld wat ze moeten doen.(Magnus, eerste keur) O0


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
In functie als rampenzender maakt de redactie niet uit in welke taal er gesproken wordt maar maakt de hulpverleningsregio / de gemeente uit welke taal er gesproken wordt... ;)


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Als ik je goed begrijp, ben je voor een Nederlands-Duitstalige rampenzender 's zomer in Zandvoort, een Nederlands-Engelstalige rampenzender op de Amsterdamse Zuidas en een Nederlands-Franstalige in Maastricht.
Nee, dat heb je absoluut niet goed begrepen... ik heb het over een NEDERLANDS-talige rampenzender in alle delen van Nederland, dus ook in Friesland.
Dus geen Duits of Frans, uit het oogpunt van internationaal belang zou je zeker Engels kunnen overwegen als TWEEDE taal, maar zeker geen dialect!

maar Friezen hebben een broertje dood aan wie hun verteld wat ze moeten doen.(Magnus, eerste keur) O0
(en wat de de Friezen betreft, gelukkig is Amsterdam nog steeds de hoofdstad van Nederland ;D )
Samen sterk in de hulpverlening!


T4tinus

  • BHVer
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 348
  • Met en zonder
In Friesland is inmiddels de calamiteitenvoertaaldiscussie ook losgebarsten. Er zijn meer mensen met jou standpunt, ook in Friesland...
Ik heb een wat Darwinistischer standpunt, maar ik heb weinig moeite met (streek-)talen.. ;) ;D


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Ik blijf erbij dat de gemeente/veiligheidsregio opdrachtgever is van een Rampenzender. De overheid heeft dan de touwtjes in handen en geeft informatie via deze kanalen. Als het goed is kan vanuit de veiligheidsregio rechtstreeks ingebroken worden op uitzendingen van de regionale omroep en kan de veiligheidsregio dan een boodschap naar de bevolking geven. Een journalist die informatie aan het verzamelen is en die een item maakt is geen 'rampzender'. Volgens mij is het pas een rampenzender als de overheid inbreekt op de uitzendingen en informatie via de zender gaat geven.


Kusje

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,064
Ik blijf erbij dat de gemeente/veiligheidsregio opdrachtgever is van een Rampenzender. De overheid heeft dan de touwtjes in handen en geeft informatie via deze
via deze kanalen.
Volgens mij is het pas een rampenzender als de overheid inbreekt op de uitzendingen en informatie via de zender gaat geven.

kan je dit eens uitleggen???


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
kan je dit eens uitleggen???

Zie bijvoorbeeld:

http://www.rtvdrenthe.nl/over-ons/rampen-zender

Rampenzender

De overheid roept bij een ramp de bevolking op naar de regionale radiozender te luisteren, die de bevolking informeert en instrueert. Sinds 1991 fungeren de regionale omroepen als calamiteitenzender. Dat wil zeggen dat de regionale omroepen in geval van rampen of calamiteiten gebruikt kunnen worden voor mededelingen voor de burgers. Zo deed de burgemeester van Hoogeveen in november 2007 al eens een beroep op RTV Drenthe toen een aantal mensen onwel was geworden bij een plaatselijke handelaar in dieren.
 
Tussen de twaalf provincies en de dertien regionale omroepen zijn convenanten afgesloten over de functie van de regionale radiozenders bij rampen en calamiteiten. De Drentse gemeenten, RTV Drenthe en de provincie hebben in november 2007 de bestaande overeenkomst na vijf jaar herzien. Daarin is vastgelegd hoe RTV Drenthe ingeschakeld kan worden bij grootschalige incidenten. In het nieuwe convenant is nadrukkelijk opgenomen dat de commandant van dienst van de brandweer bevoegd is om RTV Drenthe opdracht geven om een waarschuwingsbericht uit te zenden zonder voorafgaand overleg met de burgemeester. Dit kan noodzakelijk zijn in omstandigheden die geen vertraging toelaten. Naast het gebruik van de radio is ook de mogelijkheid geopend om via andere media, bijvoorbeeld de teletekstpagina en de website van RTV Drenthe, berichten van de gemeente of de provincie door te geven. Het convenant regelt alleen het melden van officiële berichten in de vorm van schriftelijke teksten. Bewegende televisiebeelden kunnen niet worden ingezet in het kader van dit convenant. Over de rol van de regionale omroep bij rampen is in opdracht van de provincie Drenthe ook een film gemaakt, die in verkorte vorm hier te zien is....

Rampenfilm  
http://www.rtvdrenthe.nl/CustomerControls/RTVDrenthe/drentheflvplayer.aspx?Movie=algemeen/ramp


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Fries taboe bij ramp
Gepubliceerd op 25 november 2009, 11:47
  
Omrop Fryslân moet bij rampen onmiddellijk overstappen van het Fries naar het Nederlands. CDA-kamerlid Nicolien van Vroonhoven verwees dinsdag tijdens een debat over regionale omroepen naar de ontsnapping van salpeterzuur, onlangs in Dronrijp. ,,Als je geen Fries verstaat, kon je dat niet weten.” Cultuurminister Ronald Plasterk is het hier mee eens. ,,Op zulke momenten gebruik je de eerste Rijkstaal, en dus niet Papiamento, Fries of Engels.” Plasterk herhaalde, in het Fries, hoe het bulletin geklonken had. ,,By in steuring by Coberco is salpetersoer frij kaam.”
http://www.leeuwardercourant.nl/nieuws/regio/article5479360.ece/Fries-taboe-bij-ramp
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter