OMROP FRYSLAN als RAMPENZENDER
Vorige week, vrijdag 6 november 2009, heeft Omrop Fryslân Radio uitgebreid verslag gedaan van ontwikkelingen in Dronrijp als gevolg van vrijkomend salpeterzuur bij de zuivelfabriek. In dit bericht wil ik antwoord geven op enkele vragen die telefonisch en via de mail aan ons zijn gesteld.
De meeste vragen en opmerkingen betreffen het gebruik van het Fries in de uitzending, ook nu er even sprake leek van een ramp waarbij voor het eerst in Fryslân de alarmsirenes werden ingeschakeld. Het beleid van de Omrop is dat in deze gevallen het hele publiek in Fryslân moet worden bediend, ook de kleine groep die de Friese taal (nog) niet kan verstaan. De aankondiging van de brandweervertegenwoordiger was in het Nederlands, en ook een vervolginterview met hem. Tussen het moment dat de sirenes loeiden en het tijdstip waarop het gevaar geweken was is regelmatig door presentator en verslaggevers ook in het Nederlands en korte samenvatting gegeven van het belangrijkste nieuws.
De les die wij hebben getrokken uit ‘Dronrijp’, ook mede naar aanleiding van uw reacties, is dat het niet genoeg was. Vanaf nu zullen wij in dit soort uitzendingen, waarin de Omrop een belangrijke rol vervult om de bevolking te informeren, veel ruimhartiger ook in het Nederlands de belangrijke informatie verstrekken. Dat kan op een soepele en lenige manier, die recht doet aan de tweetalige omstandigheden in ons uitzendgebied. Voorop staat het belang van informatie en communicatie. In situaties als op deze vrijdag moeten ook inwoners van Fryslân die de taal nog niet beheersen op hun regionale omroep kunnen rekenen.
Dat doet niets af aan het feit dat Omrop Fryslân juist mede door het gebruik van het Fries een station is met en authentiek geluid en een uitstekende positie: ook in 2009 de best beluisterde en bekeken regionale zender van Nederland.
Meer Nederlands zal ook in deze gevallen gelden voor Teletekst en Internet. Bij rampen zal daar van elk bericht ook onmiddellijk een Nederlandstalige versie worden gepubliceerd. Tot nu toe geldt de status rampenzender alleen voor regionale radio. Dat is in deze tijd van nieuwe media niet meer voldoende. Regionale omroepen dringen al jaren aan op uitbreiding van de rampenfunctie naar televisie en Internet. Een positieve uitspraak hierover van de Tweede Kamer is door het Kabinet afgewezen. Het CDA-kamerlid Atsma zal dit opnieuw aan de orde stellen.
Freonlik groetsjend,
Rein Tolsma, haadredakteur