Bron:
http://www.mercator-research.eu/nl/minderheidstalen/feiten-en-getallen/Definitie minderheidstaal
Minderheidstalen of regionale talen zijn in het Europees Handvest voor Regionale Talen of Minderheidstalen gedefinieerd als: Talen die traditioneel gebruikt worden binnen een bepaald gebied van een staat door autochtone inwoners van deze staat die tezamen een groep vormen die kleiner is dan de rest van de staatspopulatie; minderheidstalen en regionale talen zijn talen die verschillen van de officiële staatstaal met uitzondering van dialecten van de officiële staatstaal en migrantentalen.
Soorten minderheidstalen onderscheiden door de drie Mercator centra:
Unieke taal binnen één staat, bijvoorbeeld Welsh in het Verenigd Koninkrijk, Galicisch in Spanje en Fries in Nederland.
_______
Ik ben nu al een paar dagen aan het zoeken waar staat dat Fries een "staatstaal"is van Meerderheidsbelang.
Enige dat ik kan vinden is dat het een staatstaal van minderheidsbelang is, en de wetteksten die ik lees staat nergens dat overheidsmedewerkers in een minderheidstaal geschoold moeten zijn. Ook niet dat men hier in dient te kunnen communiceren.
Ook nergens lees ik dat een logisch gevolg is dat door de benoeming van het Fries ook gelijke rechten aan de taal word gegeven, wel dat het een taal in minderheidsbelang is.
Wel zijn er rechtelijke uitspraken van mensen die niet zijn aangenomen omdat zij de Friese taal niet machtig waren, deze zijn allemaal met uitzondering van leraren basisschool beslist in het voordeel van de klager. Iemand afwijzen omdat men de Friese taal niet machtig is is discriminatie volgens MP Discriminatie. Waarom het wel mag voor de leraren basisschool is dat de wet wel zegt dat basisscholen de op die plaats geldende talen moeten geven. Een leraar die daar dus les wil geven zal het zelf ook moeten beheersen.
Ik heb van de week denk ik wel zo'n 20 wetsartikelen gelezen en geen van allen spreekt over de plicht tot he spreken van het Fries. Wel in de teksten vanuit de prov. Friesland, echter gaat bij mijn weten het burgerlijkwetboek en de grondwet nog steeds boven provinciale aanvullingen/wetten.