Nu wordt er wel elke keer gesproken over de meldkamer. Maar hoe zit dat met de politieagenten op straat? Zijn die ook verplicht om Fries te kunnen verstaan en spreken? Want zij zijn ook medewerkers van de overheid en zoals hier al meerdere malen is aangegeven is het in Friesland zo dat men in het Fries contact moet kunnen hebben met de overheid.
Nee, de wet zegt dat men zich in de provincie Friesland, in het Fries tot de overheid moet kunnen wenden, en de overheid in het Fries antwoord. Dat wil dus niet zeggen dat alle overheids functionarissen Fries moeten kunnen verstaan en praten. Wel dat elke overheids instantie (dus ook de politie en andere hulpdiensten) de mogelijkheid moet bieden. Dat kan dus door (ten alle tijden) genoeg agenten in dienst te hebben die wel Fries verstaan en spreken. Burgers kunnen dan door verwezen worden, of Friestalige collega's kunnen dan ter plaatse gaan.
Zo'n onzin is het niet.
Jij snapt het niet helemaal, het gaat er om als een melder zoals een Fries van 70-75 die z'n hele leven alleen maar Fries heeft gepraat.
Deze persoon zal dat ook in een noodsituatie spreken, en probeer daar maar eens, in zo'n stress situatie ABN of aanverwante taal uit te krijgen.
Eigenlijk gaat het hier juist niet over.
Zie
Highfield's bericht: het gaat gewoon om het uitvoeren van de wet bestuursrecht.
Dit gaat allemaal nergens over, moet er dan straks ook Zeeuws, Limburgs, Gronings, achterhoeks of weet ik wat voor taal/ dialect worden gesproken op de MK.
Dit gaat wel ergens over. Zoals Highfield al aangeeft, gaat dit over het uitvoeren van bestuurlijke wetgeving. Er is geen wetgeving die vergelijkbare regels heeft voor Zeeuws, Limburgs, Gronings, Dordts, Sliedrechts, enz..
Discriminatie is het onterecht onderscheid maken.
Als dat onderscheid het gevolg is van het moeten voldoen aan wetgeving, dan is er geen onterecht onderscheid meer.
Praktisch gezien: Als er genoeg Friestaligen bij een overheidsorganisatie werken dan is het niet nodig om onderscheid op taal te maken en als harde eis te stellen. Als er mensen worden gezocht om zo aan de wettelijke eisen te kunnen voldoen, dan mag men Friestalig (of het willen leren daarvan) als harde eis stellen. Zeker als het om functies gaat waarbij men direct contact heeft met burgers. Blijft wel een grijs gebied, en daarom zal je deze eis niet snel aantreffen in personeel advertenties.
Zonder te willen "trollen: het valt me wel op dat veel mensen die op gebied van strafrecht- en verkeerswet vaak dingen roepen over het "handhaven van de wet", dat dus blijkbaar niet vinden als het gaat over het handhaven van de wet bestuursrecht .
En laat die wet nu net regelen hoe de overheid (en andere bestuursinstanties) zich dienen te gedragen ten op zichtte van ons allemaal.....