Brandweer stopt reanimatie
Auteur: door Pieter Steenbergen | zaterdag 20 oktober 2012 | 07:23 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 20 oktober 2012 | 08:14
WEZEP/HATTEMERBROEK - Het inzetten van de brandweer bij reanimatie is op een sof uitgelopen. Het project 'First Responders' sterft daarom een vroege dood.
De proef, waartoe het brandweerkorps Hattemerbroek speciaal is opgeleid, beoogde snellere hulp bij reanimatie door behalve de ambulancezorg, ook de brandweer op te roepen. De brandweer is namelijk sneller ter plaatse dan een ambulance, die door de regio rijdt. Dit werkte niet. "Het alarmeren van de groep First Responders bleek door de meldkamer van de ambulancedienst lastig te realiseren. Hoewel er inmiddels een aantal reanimatiemeldingen in het gebied heeft plaatsgevonden, is voor geen van deze de brandweer gealarmeerd", schrijft de gemeente Oldebroek in een persbericht.
Omdat er geen inzet van de brandweer heeft plaatsgevonden, valt er ook niets te evalueren. Daarom besloot de brandweer in overleg met de burgemeester de stekker eruit te trekken. Korpscommandant Gerrit van der Heide legt de verantwoordelijkheid bij Connexxion die het ambulancevervoer verzorgt en de meldkamer bestiert. "Automatisch melden lukte niet, waardoor het handmatig moest, maar dat gebeurde niet. We hebben het tussentijds besproken, maar het verbeterde niet. Of het een technisch of communicatieprobleem was kan ik niet zeggen. Ik heb daar wel gedachten over, maar voel me niet geroepen om daar iets over te zeggen."
Hij betreurt de gang van zaken. "Teleurstellend. We zijn er met goede moed aan begonnen, vijftien mensen zijn ervoor opgeleid. We kunnen nu niet ook zeggen of het meerwaarde had." Op de consequenties hiervan wil Van der Heide niet ingaan. Bij een positieve beoordeling zou het systeem worden uitgerold over Heerde, Hattem en Elburg. Connexxion kon voor het ter perse gaan van deze krant geen commentaar geven.
Bron: http://www.destentor.nl/regio/veluwenoord/11896400/Brandweer-stopt-reanimatie.ece
Het gaat er niet om of ik de andere kant van het verhaal ken; Die weet ik namelijk net zo min als jullie. Alleen als in een artikel wordt gemeld dat de meldkamer niet mee wil werken en daarom de stekker eruit wordt getrokken vraag ik me af: zit het zo simpel? Kan me dat niet voorstellen. Als het zo simpel was, kan de meldkamer daar toch op aangesproken worden? Temeer in andere plekken in de regio het wel kan blijkbaar.
Niet mee willen werken vind ik geen argument om dan maar te zeggen: we stoppen ermee. Bovendien kan je ook op zoek gaan naar andere mogelijkheden voor alarmering, zoals bijvoorbeeld de politie ook doet of je werkwijze op een andere manier organiseren dat het wel kan. De keuze om te stoppen is uiteindelijk door t korps zelf gemaakt.......
Als je het eerste artikel leest lees je dat het volgens de meldkamer het technisch niet mogelijk is om bij reanimatie automatisch te alarmeren terwijl het bij andere korpsen hetzelfde bij dezelfde meldkamer wel kan.
Dan is bij mij heel erg snel de conclusie gemaakt dat het aleen maar onwil van dezelfde meldkamer is of dat het hen verboden is door het mannagment van connexxion ambulancezorg.
Alleen de andere korpsen welke als First Responder Brandweer zoals Elspeet en Uddel zijn opgestart voordat connexxion de ambulancezorg in VNOG over nam.
Het technische verhaal is om de onwil op managmentnivo te verhullen.
Het kul argument van pba1980 :Niet mee willen werken vind ik geen argument om dan maar te zeggen: we stoppen ermee. Bovendien kan je ook op zoek gaan naar andere mogelijkheden voor alarmering, zoals bijvoorbeeld de politie ook doet of je werkwijze op een andere manier organiseren dat het wel kan. De keuze om te stoppen is uiteindelijk door t korps zelf gemaakt.......
Jij snapt volgens mij ook niet dat de meldkamer mee moet werken om überhaupt gealarmeerd te worden want hoe denk jij dat de politie gealarmeerd word, ik kan je het vertellen: door de meldkamer van de ambulancedienst welke de politiemeldkamer in kennis stelt.
Hoe denk jij het anders te organiseren
En de keuze om te stoppen is gemaakt omdat die meldkamer het vertikt om te alarmeren en dan is de keuze zeker snel gemaakt maar deze is opgedrongen doordat de meldkamer geen gebruik(wenst) te maken om bepaalde, waarschijnlijk managment gerelateerde, redenen als je nooit ingezet word waarom zou je je oefenuren daaraan verspillen.