Op weg naar een nieuwe vereniging?De VBV is ontstaan in 2007 omdat er geen belangenbehartiging voor vrijwilligers en vakmanschap was. Door de krachten te bundelen en regelmatig onze stem te laten horen, kwam er erkenning van de Tweede Kamer. Middels een motie, die Kamerbreed werd gesteund, werd de VBV een officiële gesprekspartner van de minister en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Door het rechtspositionele deel van de VBV onder te brengen bij de CHMF, heeft de VBV nu invloed aan de LOGA-tafel waar bonden overleg voeren met VNG/CvA. Via vertegenwoordigers in Georganiseerd Overleg (GO) en Ondernemingsraden of Onderdeelcommissies is de VBV ook lokaal/regionaal vertegenwoordigd.
Om wat betreft vakinhoud een beter geluid te kunnen laten horen en aan de voorkant mee te kunnen praten, werd in 2011 de oppositie ingeruild tegen coalitie; van tegengeluid naar samenwerking met de NVBR en andere partijen zoals het ministerie van Veiligheid en Justitie. Vanaf dat moment is de VBV mee gaan werken in verschillende projecten zoals het Nationaal Brandweermonument, verbetering van de CBS brandweerstatistiek, het Project Visie Vrijwilligheid, vergelijkend onderzoek portofoons, agressie en geweld en uitrukdoctrines. Ook neemt de VBV deel aan begeleidings-, stuur- en klankbordgroepen van de Inspectie Veiligheid en Justitie en de A&O fondsen en is er regulier overleg met het ministerie van Veiligheid en Justitie. Op deze manier worden de belangen van de vrijwilligers op het gebied van vakmanschap en vrijwilligersschap nu en (mogelijk) in de toekomst gewaarborgd.
Grote veranderingen
Inmiddels vinden er grote veranderingen plaats in het veiligheidsdomein. Zo is verplichte regionalisering binnenkort een feit en transformeert de huidige Raad van Regionaal Commandanten (RRC) daarmee naar een Raad van Brandweercommandanten (RBC). Verder wordt er per 01-01-2013 een Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) opgericht met daarin opgenomen: het NIFV, NBBE, de LFR, het bureau van het Veiligheidsberaad en het huidige bureau NVBR. De NVBR als vereniging is hierdoor voor de vraag komen te staan of zij nog wel bestaansrecht heeft. Daarbij kwam tevens de vraag naar voren of, als er een echte belangenvereniging zou worden gevormd, deze wel binnen een IFV opgenomen kan zijn. Om deze en andere belangenvraagstukken inzichtelijk te maken, is er met de NVBR, de vakbonden en de VBV 2 jaar gesproken over hoe dit anders zou kunnen. De daaruit voortkomende rapportages (o.a. Branchemeester) geven aan dat er behoefte is aan een onafhankelijke personenvereniging, gericht op de vakinhoud en sprekend met een vrije stem.
Deze ontwikkelingen hebben ook geleid tot een antwoord op de vraag van het VBV bestuur: ’Hoe nu verder?’. Om de tafel zittend met de NVBR is uitvoerig besproken hoe we tot een nieuwe personenvereniging zouden kunnen komen. Beide partijen hebben de overtuiging dat die nieuwe vereniging er moet komen. Er moet één sterke vakinhoudelijke stem komen voor Brandweer Nederland: nu en in de toekomst.
Tijdens de extra algemene ledenvergadering van zaterdag 23 juni jl. is uitgebreid met de leden van gedachten gewisseld over verschillende varianten, waarbij de ontstaansgeschiedenis en de ervaren kloof tussen beiden partijen uitvoerig werd besproken. Het scenario dat de NVBR zich opheft en de VBV zich verbreedt om andere doelgroepen in het brandweerveld tegemoet te komen, haar naam wijzigt en de belangrijke rechtspositionele pijler afsplitst (nader te onderzoeken) en elders onderbrengt, werd als meest reëel bestempeld. De nieuwe vereniging moet de belangen behartigen van zowel de vrijwilligers als van het beroepsdeel van de brandweer.
Randvoorwaarden
Randvoorwaarde bij welke keuze dan ook, is absolute onafhankelijkheid. Wij willen een waarborging van onze vrije stem. Van verder belang is een ledenbijdrage en structurele financiën zoals die momenteel voor de NVBR ook vanzelfsprekend zijn. Daarmee is de kern van een personenvereniging voor alle mensen - werkzaam of zijn geweest bij de brandweer - geraakt namelijk: de vrije rol voor vakmanschap, beroepseer en vrijwilligerschap. Het doel van de nieuwe vereniging is dan om in het dynamische krachtenveld van het veiligheidsdomein, te functioneren als een betrouwbare partner, die stevige en kritische bijdragen levert aan de toekomst van de brandveiligheid van burgers. De nieuwe vereniging gaat voor vakinhoud en praat met vrije stem. Bestuur en politiek zijn van de zeggenschap. Daarmee zijn zij ook eindverantwoordelijk voor de gevolgen van een genomen besluit. Wat ons betreft zijn er meerdere mogelijkheden om aan de voorkant van veranderingen en ontwikkelingen elkaar als RBC en vereniging te vinden. Eén optie is het periodiek strategisch beraad houden met alle stakeholders binnen de brandweer. Hier komen dan ook de beroepsvakbonden in beeld.
Amendement van het IFV
De VBV heeft intensief gelobbyd voor invloed en zeggenschap van de werkvloer op het nieuwe Instituut Fysieke Veiligheid. De Tweede Kamer heeft deze inspanningen beloond door de Wet veiligheidsregio's aan te passen. De Kamerleden Kees van der Staaij (SGP) en Arie Slob (CU) hebben het voortouw genomen om een amendement op te stellen dat door een meerderheid in de Kamer werd gesteund. De tekst van het nieuwe artikel luidt als volgt:
“Bij de uitoefening van de taken genoemd in het eerste lid draagt het bestuur van het Instituut Fysieke Veiligheid zorg voor betrokkenheid van het in de brandweerzorg werkzame personeel bij de besluitvorming”.
En zoals verwoord in de toelichting van betreffend artikel: “Het is belangrijk dat bij de besluiten inzake onder meer de examens en het te gebruiken materieel, uitrusting en telecommunicatievoorzieningen draagvlak is bij de gebruikers. Dit amendement beoogt te waarborgen dat zowel beroepskrachten als vrijwilligers betrokken worden bij de eisen waaraan zij moeten voldoen en de materialen waarmee ze moeten werken."
De nieuwe vereniging is dé uitgelezen partij om het amendement IFV in te gaan vullen in het IFV. Alle doelgroepen worden vertegenwoordigd. Het gaat over vak- en vakmanschap en op alle terreinen kan meegedacht worden.
Tot slot
Het eerste doel van de VBV is ruimschoots bereikt. Er is volop aandacht voor de vrijwilligers en zij hebben een stem die aan de voorkant gehoord wordt. De volgende uitdaging is om deze stem een stevige plaats te geven in een unieke beroepsvereniging voor de brandweer waar het vooral gaat over vakmanschap, beroepseer en vrijwilligerschap.
http://www.brandweervrijwilligers.nl/nieuws/vbv-nieuws/3233/op-weg-naar-een-nieuwe-vereniging/