Als marinearts wordt je intern opgeleid tot het specialisme algemeen militair arts.
Kleine toevoeging, een arts is namelijk vanaf dag één bij defensie werkzaam als militair arts (immers is hij/zij dan al militair en arts), maar pas na met goed gevolg afronden van de twee jaar durende opleiding op het Instituut Defensie Geneeskundige Opleidingen (IDGO) mag hij/zij zich algemeen militair arts noemen (ama) en is hij/zij gespecialiseerd.
Hierin zit o.a. een stuk trauma en advanced combat lifesupport maar ook huisartsenzorg en infectieziektes.
Op
http://www.werkenbijdelandmacht.nl/c/1031/opleiding-algemeen-militair-arts.html staat momenteel uitgebreid wat je in de opleiding krijgt. Het is wel vanaf de landmacht site, maar de opleiding voor een ama bij de marine is hetzelfde (je zit ook in een gemengde klas van marine/luchtmacht/landmacht).
Chirurgen en anesthesisten worden op basis van uitzendbehoefte betrokken uit reservepersoneel.
Dat gaat via het instituut defensie relatieziekenhuizen. Die medisch specialisten mogen maximaal 6 weken per 1,5 jaar 'geleend' worden door defensie.
Hier is een overeenkomst tussen defensie en enkele ziekenhuizen en maatschappen voor omdat defensie geen emplooi heeft voor een 24/7 van top tot teen uitgeruste medische vredesorganisatie.
Ik snap wat je bedoeld (zonder dat samenwerkingsverband hebben we alleen onze specialisten uit het Centraal Militair Hospitaal (CMH), want eigenlijk is defensie dus juist wel uitgebreid medisch uitgerust, omdat wij dit samenwerkingsverband kennen.
Als je graag bij de marine wilt werken als marine-arts, is het logischer eerst algemeen militair arts te worden en na je dienverplichting door te gaan voor anesthesist.