OM eist gevangenisstraf voor bedreigen ambulancepersoneel en poging doodslag op politieagenthttp://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@160520/eist-gevangenisstraf/28 februari 2013 - Arrondissementsparket Den Haag
De officier van justitie in Den Haag heeft woensdag 27 februari een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist tegen een 41-jarige Delftenaar. De man wordt verdacht van bedreiging van twee ambulancemedewerkers en poging doodslag op een politieagent.
De vriendin van de verdachte belde op 23 mei 2012 de meldkamer omdat zij dacht daar haar vriend zich met een overdosis aan medicijnen van het leven probeerde de beroven. Twee ambulancemedewerkers kwamen naar de woning in de Chopinlaan in Delft om hulp te verlenen, maar de verdachte reageerde agressief. Hij pakte een kapmes en hield dit in de richting van het ambulancepersoneel en zei tegen hen op dreigende toon dat ze de woning moesten verlaten. De hevig geschrokken ambulancemedewerkers brachten zichzelf in de ambulance in veiligheid. Ze hadden al tijdens het incident in de woning de politie om assistentie gevraagd.
Vijf politieagenten kwamen vervolgens naar de betreffende woning om de verdachte aan te houden. De Delftenaar kwam daarop als een dolle man de woning uitrennen en had een breekijzer in zijn handen. De verdachte rende met het breekijzer boven zijn hoofd geheven op een van de politieagenten af en reageerde niet op aanroepen. De politieman stond op een smalle galerij en zag zich genoodzaakt de verdachte neer te schieten.
De verdachte werd vervolgens aangehouden. De man kan zich het hele incident niet meer herinneren.
Aanpak agressie tegen mensen met publieke taak Tijdens de rechtszaak benadrukte de officier van justitie dat het OM het niet tolereert dat er geweld wordt gepleegd tegen mensen in een publieke functie, zoals agenten, ambulancemedewerkers en brandweermannen. Zij moeten hun werk op een veilige en respectvolle wijze kunnen uitvoeren en moeten worden beschermd tegen agressie en geweld.
De politie en het Openbaar Ministerie geven daarom hoge prioriteit aan het opsporen en vervolgen van verdachten van agressie en geweld tegen mensen met een publieke taak. Daarbij wordt zoveel mogelijk lik-op-stuk beleid toegepast.
Er zijn landelijk afspraken gemaakt over het snel en effectief afhandelen van deze vorm van agressie en geweld. Zo neemt de politie bij ernstige vormen van agressie en geweld eerst contact op met het Openbaar Ministerie voordat de verdachte wordt heengezonden. Het Openbaar Ministerie stelt in dergelijke zaken in principe vervolging in.
Ook past het OM bij geweld tegen mensen met een publieke taak de strafmaat aan. Het OM hanteert inmiddels bij strafeisen verhogingen van 200 procent van de richtlijnen bij zaken die betrekking hebben op geweld tegen medewerkers met een publieke taak.
De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.